Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Νέες έρευνες για τις παράνομες κτηματογραφήσεις

Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, έκαναν από το πρωί «φύλλο και φτερό» τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την περίφημη «υπόθεση Βόλβης». Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι Επιθεωρητές ελέγχουν το βαθμό συμμόρφωσης του Δήμου, καθώς είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για να περιοριστεί το βαρύτατο πρόστιμο (ξεπερνά συνολικά κι όχι μόνο για το Δήμο τα 70 εκ. ευρώ), μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ελέγχουν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ειδικά τις κινήσεις που έκανε η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης και η Πολεοδομία, για να σταματήσει να μετράει το πρόστιμο και να υπάρξει συμμόρφωση σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το τελευταίο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι δεν έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης, ενώ παράλληλα υπήρξε και έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, προς τους εμπλεκόμενους Δήμους (Θεσσαλονίκης, Βόλβης, Θέρμης, Πολυγύρου και Κασσάνδρας), όπου ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες συμμόρφωσης, ώστε μέχρι τις 14 Ιουνίου να δοθεί η απάντηση της χώρας μας προς την ΕΕ για το ζήτημα, προτού πέσει η βαριά καμπάνα των προστίμων...
Οι Επιθεωρητές ερευνούν εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενήργησε με βάση το νόμο όλο αυτό το διάστημα των ετών που η Πολεοδομία του είναι αρμόδια για την περιοχή του Δήμου Βόλβης και θεωρείται επιβλέπουσα, όπως και τις ενέργειες που έκανε η ίδια η Πολεοδομία για να σταματήσουν οι συμβάσεις των επεκτάσεων σε Αρέθουσα και Εγνατία, οι οποίες κρίθηκαν παράτυπες από την ΕΕ.
Πρόκειται για τους δήμους οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα έχουν εμπλακεί στην πολύκροτη υπόθεση των παράνομων κτηματογραφήσεων, εξαιτίας των οποίων τον Οκτώβριο του 2011 είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση κατά της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η μεθόδευση
Άμεση εμπλοκή στην υπόθεση έχουν τρεις δήμοι, Βόλβης, Θέρμης και Κασσάνδρας, στους οποίους έγιναν οι παράνομες πολεοδομικές μελέτες, ενώ άλλοι δύο, Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου, έχουν έμμεση εμπλοκή, καθώς σε αυτούς υπάγονται οι πολεοδομίες οι οποίες δεν προχώρησαν στις ενέργειες που τους υπεδείχθησαν για την ακύρωση των παράνομων πράξεων.
Υπενθυμίζεται ότι η φάμπρικα με τις παράνομες κτηματογραφήσεις είχε στηθεί κατά την περίοδο 1999-2007. Οι διοικήσεις τεσσάρων καποδιστριακών δήμων, Αρέθουσας, Εγνατίας, Βασιλικών και Κασσάνδρας, προκήρυξαν διαγωνισμό για την κτηματογράφηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών τους και συνήψαν συνολικά έξι συμβάσεις, μία ανά δήμο, πλην της Κασσάνδρας η οποία υπέγραψε τρεις. Και στις έξι περιπτώσεις ανακηρύχθηκε ο ίδιος ανάδοχος. Στην πορεία όμως και κατόπιν σχετικής υπόδειξης (αιτιολογημένης έκθεσης) των πολεοδομικών γραφείων, τα οποία τότε υπάγονταν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, έγινε σκανδαλώδης επέκταση των συμβάσεων, πάντα με τον ίδιο ανάδοχο. Ειδικότερα, ενώ συνολικά οι έξι συμβάσεις είχαν αρχικό προϋπολογισμό 3.890.000 ευρώ και αφορούσαν 9.404 στρέμματα, με τις συμπληρωματικές συμβάσεις ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 10.034.819 ευρώ και οι προς μελέτη περιοχές έφτασαν στα 25.123 στρέμματα! Δηλαδή έγινε επέκταση των συμβάσεων κατά 158% μεσοσταθμικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό των έργων και κατά 167% ως προς το σύνολο των προς κτηματογράφηση στρεμμάτων.

Η αποκάλυψη
Τη σκανδαλώδη υπόθεση ερεύνησε αρχικά το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τη σχετική καταγγελία είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2006 η υπό τον Απόστολο Τσολάκη δημοτική αρχή Βασιλικών. Ο κ. Τσολάκης είχε αρνηθεί να συναινέσει στην επέκταση των αρχικών συμβάσεων, κάτι που έπραξε όμως στη συνέχεια η μετέπειτα -υπό τον Χρήστο Βαγγέλη- δημοτική αρχή.
Στο πόρισμά του το ΣΕΕΔΔ έκρινε παράνομες όλες τις επεκτάσεις των συμβάσεων. Ζητούσε από τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην άμεση ανάκλησή τους και από τις διευθύνουσες υπηρεσίες (πολεοδομίες) να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα ως προς τους λογαριασμούς των συμπληρωματικών συμβάσεων, καθώς “ο καθορισμός της συμβατικής αμοιβής είναι μη νόμιμος”, όπως ανέφερε το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ. Ζητούσε επίσης να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε αιρετούς (μέλη των δημοτικών συμβουλίων) και υπηρεσιακούς παράγοντες (στελέχη πολεοδομίας) και, τέλος, πρότεινε να καταλογιστούν σε αυτούς τυχόν πρόστιμα που θα επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Παράλληλα, με κατεπείγουσες επιστολές τους ο τότε υπουργός Δημήτρης Ρέππας και η τότε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή καλούσαν τους δήμους να ανακαλέσουν τις αποφάσεις για την υπογραφή των συμπληρωματικών συμβάσεων και να απευθύνουν σαφή γραπτή εντολή προς τον ανάδοχο “να σταματήσει κάθε περαιτέρω ενέργεια προς εκτέλεση αυτών των συμβάσεων”. Ανάλογες υποδείξεις έγιναν και τα επόμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

Η συμμόρφωση της Θέρμης
Από το 2009 ξεκίνησε η διαδικασία συμμόρφωσης των δήμων. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά ο μόνος δήμος που έχει πλήρως ανακαλέσει όλες τις παράνομες πράξεις, τόσο σε επίπεδο δημοτικών αποφάσεων όσο και σε επίπεδο πολεοδομίας, είναι ο δήμος Θέρμης, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί τις παράνομες συμβάσεις του πρώην καποδιστριακού δήμου Βασιλικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, “μετά την έκδοση και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση της παράνομης συμπληρωματικής σύμβασης”.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος Θέρμης, ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Βασιλικών η οποία ελήφθη το 2007 για τη σύναψη της παράνομης συμπληρωματικής σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε από την πολεοδομία, η οποία βρίσκεται πλέον στη Θέρμη, να προβεί σε μερική ανάκληση όλων των προηγούμενων αποφάσεων της πολεοδομίας βάσει των οποίων έγινε η συμπληρωματική σύμβαση. Επίσης ζήτησε να γίνει ανάκληση των λογαριασμών που είχε εκδώσει ο ανάδοχος, οι οποίοι αφορούσαν την παράνομη συμπληρωματική σύμβαση. Η πολεοδομία προχώρησε σε αυτά και τις πράξεις της υιοθέτησε ως “έγκυρες και σκόπιμες” και το δημοτικό συμβούλιο.

Οι υπόλοιποι δήμοι
Αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων με τις οποίες ανακλήθηκαν οι προηγούμενες παράνομες συμβάσεις έλαβαν και οι δήμοι Βόλβης και Κασσάνδρας. Σύμφωνα με τον Διαμαντή Λιάμα, δήμαρχο Βόλβης, όπου εντάχθηκαν οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι Εγνατίας και Αρέθουσας, “ο δήμος έκανε όλες τις ενέργειες που του υπέδειξαν οι προϊστάμενες υπηρεσίες”. Ωστόσο το θέμα έχει σκαλώσει στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται ο δήμος Βόλβης, η οποία δεν προχώρησε, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του δήμου Βόλβης, στην ανάκληση των παράνομων “πράξεων καθορισμού συμβατικής αμοιβής” και την εκκαθάριση των αντίθετων, προς το κοινοτικό δίκαιο, “συμπληρωματικών συμβάσεων”, με τις οποίες πολλαπλασιάστηκε αθέμιτα το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των αρχικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο του 2011 ο τότε προϊστάμενος της πολεοδομίας ανακάλεσε τις αναθέσεις στο υπηρεσιακό τους τμήμα. Όμως παρενέβη η διοίκηση του δήμου και υποστήριξε ότι ο δήμος ήταν αναρμόδιος και οι ανακλήσεις έπρεπε να γίνουν με άλλο τρόπο. Τελικά τον Μάρτιο 2014 ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψε προσωπικά τις ανακλήσεις. Όμως η απόφασή του ακυρώθηκε, καθώς η ανάκληση έπρεπε να γίνει από την υπηρεσία.
Το ίδιο συνέβη και με τον δήμο Κασσάνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ανακάλεσε με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου τις παράνομες συμβάσεις, όμως η πολεοδομία Πολυγύρου, στην οποία υπάγεται, δεν ολοκλήρωσε τις αναγκαίες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.