Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η μετατροπή του ΣΜΑ Μηχανιώνας σε παράνομη χωματερή

Μόνο ως πράξη ανευθυνότητας, μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για τη μετατροπή του χώρου του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στη Νέα Μηχανιώνα, σε παράνομη χωματερή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την κ.Ντίνα Μώραλη, για το εάν ευσταθούν σχετικές καταγγελίες αλλά και μία πληροφορία για επιτόπια επίσκεψη του Υγειονομικού, ήταν κατηγορηματικός:
«Φυλάσσεται ο ΣΜΑ Μηχανιώνας και όλος αυτός ο χώρος είναι καθαρός. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αδειάσει εκεί μέσα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον ΣΜΑ, δεν υπήρξε καμία επίσκεψη του υγειονομικού», δήλωνε ο δήμαρχος.
Κι όμως, οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο «Ακτιβιστής» και μάλιστα μετά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μαυρομάτη, είναι αποκαλυπτικές: Όλος ο χώρος γύρω από τον ΣΜΑ και ιδιαίτερα στο ρέμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, είναι «πνιγμένος» στα σκουπίδια κάθε είδους, στα μπάζα και τα άλλα ογκώδη απορρίμματα. Ενώ την ίδια άθλια εικόνα αντικρίζαμε κι εμείς, όταν περνούσαμε από την περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο χώρος εκείνος του ΣΜΑ, χρησιμοποιούνταν επί χρόνια ως παράνομη χωματερή, αρχικά από την εποχή που ήταν αυτοτελής δήμος η Μηχανιώνα αλλά και αργότερα, μετά τη συνένωση και τη δημιουργία του ενιαίου Δήμου, επί διοίκησης Αλεξανδρή. 
Η φωτιά του 2012 στην παράνομη χωματερή της Μηχανιώνας
Η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 και η οποία κατέκαιγε την περιοχή επί σχεδόν μία εβδομάδα, απειλώντας την Κερασιά, αλλά και προκαλώντας ένα καρκινογόνο τοξικό νέφος, είχε αναγκάσει τους τότε διοικούντες το δήμο Θερμαϊκού στην απομάκρυνση των απορριμμάτων και των ογκωδών που είχαν απομείνει. Αλλά φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά και κάποιοι κακοί ιδιώτες, βρήκαν ως εύκολη λύση την απόρριψη των σκουπιδιών και πάλι στο ίδιο σημείο.
Το θέμα της παράνομης χωματερής, φέρνει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης, το δυνατόν συντομότερα του ΣΜΑ από το συγκεκριμένο σημείο και την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέου ΣΜΑ στο αγροτεμάχιο υπ’ αριθμ. 6.452 μεταξύ  Επανομής και Πλαγιαρίου, στη γνωστή τοποθεσία «Τριεθνές».
Το "Σχέδιο" ΦΟΔΣΑ που μιλάει για μονιμοποίηση του ΣΜΑ Μηχανιώνας
Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ ο χώρος αυτός έχει χωροθετηθεί, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού δεν πιέζει όσο πρέπει τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας) που είναι αρμόδιος για τη δημιουργία του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ώστε να σταματήσει επιτέλους η λειτουργία του σημερινού «πρόχειρου» ΣΜΑ, ο οποίος υπάρχει «προσωρινά» εδώ και πάνω από 20 χρόνια

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο στο δημοτικό συμβούλιο η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ο ΦΟΔΣΑ φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα δημιουργίας του νέου ΣΜΑ, καθώς στο «Σχέδιο» που παρουσίασε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, στη σελίδα 17, κάνει λόγο για τη «μετατροπή σε μόνιμο για το δήμο Θερμαϊκού, του υπάρχοντος ΣΜΑ, με κατάλληλο εκσυγχρονισμό».

Πηγές: Οι φωτογραφίες με τα απορρίμματα είναι από τον Ακτιβιστή, οι άλλες με την πυρκαγιά και το έγγραφο του ΦΟΔΣΑ είναι από το αρχείο του "Φάρου του Θερμαϊκού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.