Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μήπως να ξανασκεφθούμε την ξεχασμένη κομποστοποίηση;

Σοβαρή μείωση του όγκου σκουπιδιών, που παράγονται στο δήμο Θερμαϊκού και τους άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να προκύψει από την πιλοτική διανομή στους δημότες κάδων κομποστοποίησης. Και είναι απορίας άξιο το γιατί οι Δήμοι που δαπανούν χρήματα σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, δεν δίνουν βαρύτητα στην κατεύθυνση αυτή.

Η θαυμάσια αυτή ιδέα θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους ημιαγροτικούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης (Θερμαϊκού, Θέρμης, Βόλβης, Δέλτα κλπ), δεδομένου ότι πέρα από τα οργανικά οικιακά απορρίμματα που πετιούνται καθημερινά, είναι και τα χόρτα και τα κλαδιά από τις αυλές και τους κήπους, που συνήθως καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην υπερπλήρωσή τους.
Με τους κάδους κομποστοποίησης θα μπορούν οι δημότες όχι μόνο να μειώνουν την ποσότητα των απορριμμάτων που πετούν στους κοινούς κάδους της γειτονιάς, αλλά και να έχουν φυτόχωμα  πολύ καλής ποιότητας για τον κήπο ή την πρασιά της πολυκατοικίας τους, αξιοποιώντας τα απορρίμματα της κουζίνας τους, φρούτα, λαχανικά, μαραμένα λουλούδια, κατακάθια του καφέ ακόμη και τσόφλια αυγών.
Αρκετοί δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προχώρησαν στην δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης προς δημότες τους, οι οποίοι πλέον  μπορούν να αποθέτουν αυτού του είδους τα απορρίμματα. Όλα τα οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά κτλ.) που τοποθετούνται μέσα, χάνουν το νερό τους, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο τους. Ο κάδος κομποστοποίησης τοποθετείται στον κήπο του κάθε σπιτιού ή πολυκατοικίας ή σε μέρος όπου υπάρχει λίγο χώμα κήπου και κατά προτίμηση σε ένα ημισκιερό μέρος, προστατευόμενο από τον αέρα.
Σημειώνεται ότι μετά την τοποθέτηση 200 και πλέον κάδων κομποστοποίησης σε διάφορες περιοχές από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, εμφανίζεται μειωμένος κατά 500 τόνους  ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων που παράγονται ετησίως. Ενώ παράλληλα οι κάτοικοι του δήμου, μέσω της κομποστοποίησης, εξασφαλίζουν ένα πρώτης τάξεως φυτόχωμα (λίπασμα) για κήπους και πρασιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.