Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Εκδήλωση για τη γενέθλια ημέρα της Νέας Μηχανιώνας

Η γενέθλια ημέρα της Νέας Μηχανιώνας, 93 χρόνια από τη δημιουργία της (1923-2016), θα τιμηθεί με μια  πολιτιστική εκδήλωση μνήμης μ’ αφορμή την επέτειο των 93 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τον εκπατρισμό και την εγκατάσταση των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.

Η εκδήλωση, με θέμα «Μενεξέδες και ζουμπούλια και….. θαλασσινά πουλιά» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Πεύκα της Ν. Μηχανιώνας.
Εκατό  (100)  χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί  και εθελοντές θα μας ταξιδέψουν στη Μηχανιώνα του χθες.  Όπου  μέσα από τα λόγια της περιγραφής του δρόμου της προσφυγιάς, του διωγμού και της εξαθλίωσης, αλλά και της καθημερινής  ζωής των προγόνων μας, την εποχή πριν το διωγμό, όταν  ζούσαν και βίωναν ευτυχισμένοι στην παλιά τους πατρίδα, το τραγούδι και το χορό τους, τα γαμήλια  έθιμά και τις συνήθειές τους, θα μας γεννηθούν  θύμησες εκείνων των εποχών, του πολιτισμού και της κουλτούρας από την πατρίδα που χάθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε, θα μας γεννηθούν συναισθήματα πόνου, λύπης αλλά και χαράς…..
Η αυλαία της παράστασης θα ανοίξει και θα πέσει, με  δύο μουσικά κομμάτια του Θεόδωρου Γ. Μαυρομουστάκη, αφιερωμένα από το συνθέτη στη Νέα Μηχανιώνα.
Στην  εκδήλωση συμμετέχουν:  η χορευτική ομάδα του Κ.Α.Π.Η.  Ν. Μηχανιώνας μαζί με νέους χορευτές του τόπου μας.  Τραγούδι: Βάσω Κόγια και Μαίρη Νιδέλκου και στο ρόλο της μικρασιάτισσας γιαγιάς η Ελένη Παπαδάκου.
Την όλη παράσταση θα συνοδεύσει, ορχήστρα  αποτελούμενη από νέους μουσικούς της περιοχής. Τραγουδούν η  Έλενα και η Ευαγγελίνα  Βασιλού.  Θα προσφερθούν και  χειροποίητα παραδοσιακά  γαμήλια γλυκίσματα, προσφορά των εθελοντριών της εκδήλωσης.
Υπεύθυνη  για την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την υλοποίηση της εκδήλωσης, η υπάλληλος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού,  
καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Θεοδώρα Σταμίδου .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.