Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΚΘΒΕ: Με δύο παραγωγές η καλοκαιρινή θεατρική παρουσία

Tο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας υποδηλώνει τη δική του θεατρική παρουσία, ανεβάζοντας το φετινό καλοκαίρι δυο μεγάλες παραγωγές, που αποτελούν ουσιαστικά και τα πρώτα «δείγματα δουλειάς και επιλογών» της νέας διοίκησης του θεάτρου.

Η μία παραγωγή, αφορά τους «Επτά επί Θήβας», την πολιτική τραγωδία του Αισχύλου (467 π.Χ) σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Η  πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης,  στις 6 και 7 Ιουλίου, για να αποτελέσει στη συνέχεια τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο φεστιβάλ Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου και στη συνέχεια στα άλλα καλοκαιρινά φεστιβάλ.

Το δεύτερο θεατρικό έργο, είναι ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», το δραματικό ειδύλλιο γραμμένο στα 1891 από τον Δημήτριο Κορομηλά. Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και με εμβληματικές παρουσίες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τη Φιλαρέτη Κομνηνού και την Έφη Σταμούλη.

Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Αισχύλιας τραγωδίας «Επτα επι Θήβας» επιστρατεύτηκαν πέραν του Τσέβαρις Γκραουζίνις οι: Κένι ΜακΛέλαν για τα σκηνικά και κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης για τη μουσική και ο χορογράφος Έντι Λάμε, ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει σε διπλή διανομή με τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού τον ρόλο του Ετεοκλή.
Στην ίδια παράσταση για τους ρόλους της Αντιγόνης μετακλήθηκε η Νάντια Κοντογεώργη και γι’ αυτόν της Ισμήνης η Ιώβη Φραγκάτου.

Η πρεμιέρα για τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κοροβηλά, ορίστηκε για την 1η Ιουλίου στο πλήρως κλιματιζόμενο Βασιλικό Θέατρο. Τη σκηνοθεσία στο πρώτο γραμμένο στη δημοτική -αλλά και σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο- έργο του ελληνικού θεάτρου ανέλαβε ο Σταμάτης Φασουλής.
Τον ρόλο της "βοσκοπούλας- της ζηλεμένης κόρης" που κατά τον στίχο "αγάπησε πολύ το... δέκα χρονώ αγόρι" (το τραγούδι ερμηνεύει ο Ταξιάρχης Χάνος) ανέλαβε η Φιλαρέτη Κομνηνού (απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, πρωταγωνίστρια του επί σειρά ετών, μέλος σήμερα του Δ.Σ., του θεάτρου που επιστρέφει στη σκηνή του ...γενέθλιου της θεάτρου μετά από 13 χρόνια απουσίας). Δίπλα της -μέλος του 30μελούς θιάσου του ΚΘΒΕ- θα βρίσκεται σ’ έναν εμβληματικό ρόλο, αυτόν της γριάς που καταριέται, η πρωταγωνίστρια του θεάτρου της πόλης, Εφη Σταμούλη -η "Σωτηρία Μπέλλου" του φετινού χειμώνα στο ΚΘΒΕ.
Τα κοστούμια της παράστασης, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα παρουσιάζεται με αγγλικούς και ρωσικούς υπέρτιτλους (για την κατανόηση του έργου από αγγλόφωνους και ρωσόφωνους επισκέπτες της πόλης), ανέλαβε ο Μανόλης Παντελιδάκης, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου, τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης και τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου.

Οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 15 ευρώ (για το "Επτά επί Θήβας" στην περιοδεία) και για τον "Αγαπητικό της βοσκοπούλας" στα 13 ευρώ (στο Βασιλικό Θέατρο), ενώ κάθε Τρίτη το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.