Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Προσφυγή της «Συμπολιτείας» στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος

Προσφυγή στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, άσκησε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ζητώντας να διερευνηθούν τα πραγματικά γεγονότα της «εισβολής» μηχανημάτων και οχημάτων του Δήμου Θερμαϊκού στον προστατευόμενο υδροβιότοπο του Ποταμού Επανομής, καθώς και να αποδοθούν οι ευθύνες για την παράνομη αμμοληψίας και την εκχέρσωση τμήματος της Natura- 2000.

Με το έγγραφο που κατέθεσαν στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας ενημερώνουν για το χρονικό των γεγονότων της αμμοληψίας, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε, τους έωλους ισχυρισμούς του δημάρχου Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη περί «πακτωμένων απορριμμάτων», την αποκάλυψη της δεύτερης αυθαιρεσίας με την εκχέρσωση και ισοπέδωση χώρου εντός του υδροβιότοπου για τη δημιουργία υπαίθριου πάρκινγκ και τέλος τις προσπάθειες της δημοτικής παράταξης, με την ερώτηση που κατέθεσε προς τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, ζητώντας να λάμψει πλήρως η αλήθεια.
Καταλήγοντας στην προσφυγή της προς τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης τονίζει:

« Με βάση όλα αυτά και επειδή θεωρούμε ότι υπήρξε παραβίαση του νόμου 3937/2011, ιδιαίτερα δε των άρθρων 4,5,13 και 16 για την διαχείριση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, καθώς και της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις Ειδικές Ζώνες Προστασίας (Special Protection Areas, SPAs), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

To κείμενο της προσφυγής
To κείμενο που κατέθεσε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, έχει ως εξής:


ΠΡΟΣ
Την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης

 Σας ενημερώνουμε, λόγω αρμοδιότητας, για τις παρακάτω ενέργειες που συνέβησαν στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 του υδροβιότοπο του Ποταμού Επανομής και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες:
- Στις αρχές Απριλίου 2016 (περίπου μεταξύ 5-7 του μηνός), σκαπτικά μηχανήματα, φορτωτές και φορτηγά του Δήμου Θερμαϊκού, εισέρχονται στην απαγορευμένη περιοχή
 Natura 2000 του υδροβιότοπου Επανομής, σκάβουν και καταστρέφουν αμμόλοφους για να μεταφέρουν την άμμο και να τη στρώσουν στα ιδιοκτησίας του Δήμου, beach bar του Ποταμού

-Στις 13 Απριλίου, επώνυμοι πολίτες της Επανομής, ανεβάζουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες στη σελίδα «Πολίτες Επανομής» της Κίνησης Πολιτών Επανομής στοFacebook, όπου φαίνεται η ανθρώπινη παρέμβαση στο μεγάλης οικολογικής σημασίας οικοσύστημα του Ποταμού: Οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα μία από τις τεράστιες λακκούβες που ανοίχθηκαν από τον φορτωτή του Δήμου, έναν από τους κατεστραμμένους αμμόλοφους, τα μηχανήματα του Δήμου «εν ώρα εργασίας» αλλά και το φορτηγό αυτοκίνητο με την ένδειξη «Δήμος Επανομής» στο οποίο φορτώθηκε η άμμος. Κατά την ανάρτηση, γίνεται η διευκρίνιση ότι η λήψη των φωτογραφιών έγινε πριν μία εβδομάδα. Οι σχετικές φωτογραφίες είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες: https://www.facebook.com/panagiotis.kavartinas και https://www.facebook.com/kinese.epanomes?fref=ts

-Το μεσημέρι, ώρα 14:30 της ίδιας ημέρας, 13 Απριλίου 2016, κάποιοι πολίτες, βλέποντας τις αναρτημένες στο διαδίκτυο φωτογραφίες, ειδοποιούν την αστυνομία. Το κέντρο άμεσης δράσης, ειδοποιεί ένα περιπολικό να πάει στην περιοχή του Ποταμού, αναζητώντας φορτηγά και μηχανήματα και φυσικά δεν βρίσκει τίποτα, καθώς το αδίκημα συντελέσθηκε μία εβδομάδα πριν.


-Στις 21 Απριλίου, άλλοι πολίτες της Επανομής, αναρτούν επώνυμα νέες  φωτογραφίες στην ίδια ιστοσελίδα στο Facebook, αποκαλύπτοντας ότι εκτός από την επιχείρηση της παράνομης αμμοληψίας, εκχερσώθηκε και ισοπεδώθηκε χώρος εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής NATURA, μετά τις προειδοποιητικές πινακίδες του δασαρχείου, για να χρησιμοποιηθεί ως πάρκινγκ. Φωτογραφίες από τη νέα παρανομία που διαπράχθηκε είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα:

Μέχρι του σημείου εκείνου, δεν υπάρχει καμία αντίδραση της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού για τη διάψευση των σοβαρών αυτών καταγγελιών, αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στις 20 Απριλίου 2016 σε τοπικό ειδησεογραφικόsite, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου για το θέμα αυτό. Δέστε σχετικό δημοσίευμα στο:
http://www.activistis.gr/2016/04/natura-beach-bar.html

-Στις 22 Απριλίου, και με βάση τις καταγγελίες, αλλά και τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, η δημοτική κίνηση «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με τους τρεις δημοτικούς της συμβούλους, καταθέτει ερώτηση, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου εξηγήσεις αλλά και τις ενέργειες που έκανε, ως όφειλε. Διαβάστε περισσότερα εδώ:http://thermaikos-sympoliteia-anatropis.blogspot.gr/2016/04/blog-post_22.html#more

-Στις 27 Απριλίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», και λίγες ώρες πριν συζητηθεί αυτή στο δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού επιχειρεί καθυστερημένα να διασκεδάσει τις σοβαρές καταγγελίες, εκδίδοντας ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Άνθρακες ο θησαυρός», για να προβάλλει τον έωλο ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε  αμμοληψία, αλλά…. καθαρισμός «πακτωμένων απορριμμάτων». Δηλαδή η δημοτική αρχή, δέχεται την είσοδο των μηχανημάτων στον υδροβιότοπο, αλλά για άλλο λόγο από αυτόν που αναφέρεται στις καταγγελίες. Η ανακοίνωση αυτή, δεν δημοσιεύεται ούτε καν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Η ανακοίνωση του δημάρχου Θερμαϊκού εδώ: http://dtsiaouss.blogspot.gr/2016/04/blog-post_78.html

-Τον ίδιο ισχυρισμό επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού λίγες ώρες αργότερα, την ίδια ημέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επικαλούμενος και σχετική βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος Νέων Επιβατών (Θερμαϊκού), ότι στις 13 Απριλίου που πήγε το περιπολικό «δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκσκαφικού ή άλλου μηχανήματος». Και πώς να διαπιστωθεί, όταν το αδίκημα είχε συντελεσθεί μέρες πριν. Απαντώντας η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην ανακοίνωση του δημάρχου, δηλώνει ότι το θέμα που δημιουργήθηκε είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να διασκεδαστεί με τέτοιου είδους αστεία επιχειρήματα. Τονίζει δε πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες μέχρις ότου λάμψει η πλήρης αλήθεια για την υπόθεση του Ποταμού και αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που τους αναλογούν. Η ανακοίνωση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» εδώ:
http://farosthermaikou.blogspot.gr/2016/04/blog-post_473.html

Με βάση όλα αυτά και επειδή θεωρούμε ότι υπήρξε παραβίαση του νόμου 3937/2011, ιδιαίτερα δε των άρθρων 4,5,13 και 16 για την διαχείριση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, καθώς και της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις Ειδικές Ζώνες Προστασίας (Special Protection Areas, SPAs), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
                                                             
Περαία 4 Μαίου 2016

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θερμαϊκού
Σπύρος Κουζινόπουλος
ΘοδωρήςΖδούκος
 

ΓιάννηςΤσακμάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.