Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Επίσημη εορτή η μέρα απελευθέρωσης από τους Ναζί

Με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 81 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 9 Μαίου 2016, καθιερώνεται ως ημέρα επίσημου εορτασμού η 30η Οκτωβρίου κάθε έτους, μέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα Ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο Άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος υπ΄αριθ. 50, «Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης  τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής,, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης».
Η έκδοση του προεδρικού, έγινε μετά από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και σε εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στις 13 Οκτωβρίου 2014, μετά από εισήγηση του τότε δημοτικού συμβούλου και νυν βουλευτή, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη για την ανάγκη καθιέρωσης της 30ης Οκτωβρίου ως ηµέρας εορτασµού της απελευθέρωσης της πόλης. Σε μία επίδειξη ομοψυχίας αλλά και αναγνώρισης ως σημαντικού γεγονότος αυτής της επετείου, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά και τις θετικές εισηγήσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, είχε αποφασίσει ομόφωνα να προτείνει την επίσημη καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου.
Με την ίδια απόφαση, είχε οριστεί η πραγματοποίηση στις 30 Οκτωβρίου 2014, οπότε  συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το σημαντικό εκείνο ιστορικό γεγονός, επίσημης τελετής στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο.

Στο Άρθρο 2 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος, αναφέρεται ότι «Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης νομού Θεσσαλονίκης, θα περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο το Δήμο από την 8η πρωϊνή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημοσίων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής, μέχρι τις πρωϊνές ώρες της επομένης ημέρας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.