Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Δύο νέες έδρες στο ΑΠΘ χρηματοδοτεί ο Ιβάν Σαββίδης

Για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τη ρωσική γλώσσα
Τη συνεργασία του με ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο Ιβάν Σαββίδης, επενδύοντας μέσω του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη» στη δημιουργία δύο νέων εδρών στο ΑΠΘ. 

Με την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας ανάμεσα στον Πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα και τον Ιβάν Σαββίδη ξεκίνησε η επένδυση του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη», που στοχεύει στην εκ βάθος μελέτη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και στην σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων. 

Ο ισχυρός έδρας του ΠΑΟΚ υποσχέθηκε απεριόριστη οικονομική βοήθεια προς το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας το με δύο νέες έδρας. 


Μια που θα αφορά την μελέτη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και μια για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας.

Δήλωση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης),  Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σχετικά με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη», το οποίο επιτρέπει την ίδρυση επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών και επώνυμης έδρας για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, δήλωσε:
«Η επιστημονική μελέτη του μεγάλου ιστορικού κεφαλαίου της Ποντιακής Γενοκτονίας και του Ποντιακού Ξεριζωμού, των γεγονότων δηλαδή που μαζί με το Μικρασιατικό Ξεριζωμό συνέβαλαν καθοριστικά στην πραγμάτωση της Μοντέρνας Ελλάδας, έχει εξαιρετική σημασία για την κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας και αποστολής του Ελληνισμού.  Προσθέτει στην κατανόηση της γεωπολιτικής μας θέσης και των ιστορικών δυνάμεων που μας πιέζουν διαχρονικά. Βοηθά στην αποτελεσματική προετοιμασία ώστε να μη συμβούν ποτέ ξανά παρόμοια γεγονότα.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, χαιρετίζω ως εξαιρετικής σπουδαιότητας την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος  Ιβάν Σαββίδη, η οποία θα προσθέσει στην επιστημονική τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και στην ανάδειξη της Ποντιακής και Μικρασιατικής κληρονομιάς στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας είναι η ίδρυση Πανεπιστημιακής Έδρας  για τη Μελέτη της Ρωσικής Γλώσσας και του Ρωσικού Πολιτισμού, η οποία θα προσθέσει και θα δυναμώσει την ιστορική σχέση και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και θα αποτελέσει εφαλτήριο δημιουργίας και σύσφιξης σχέσεων σε όλα τα επίπεδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.