Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πατριάρχης Ρωσίας: "Να επικρατήσουν ομόνοια και ειρήνευση"

Το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στον σύγχρονο κόσμο των συγκρούσεων και των αντιθέσεων, χρειάζεται να επικρατήσει το πνεύμα της ομόνοιας και της ειρήνευσης έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, κατά την αντιφώνησή του στην επίσημη και πανηγυρική δοξολογία που έγινε προς τιμήν του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου έφτασε αργά το μεσημέρι.

Ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους και είπε ότι ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρωσικού μοναχισμού ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στον αγιορείτικο μοναχισμό. Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Άγιον Όρος, γεγονός που αποτυπώνεται και με τις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στη μοναστική πολιτεία του Άθω.
Νωρίτερα, κατά την άφιξη του Ρώσου Πατριάρχη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», τον  υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.
«Με ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πολιτεία υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Μοσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο» είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με τις δράσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, «οι οποίες δυναμώνουν περισσότερο τους παραδοσιακά καλούς δεσμούς που έχουμε με τη Ρωσία».
Η υφυπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της καπήλευσής του από τα Σκόπια. Ενώ ο πατριάρχης πασών των Ρωσιών «φάνηκε να το γνωρίζει» το θέμα, προσθέτοντας ότι η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε καλά χέρια Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».

Στις 2.30 το μεσημέρι ο κ. Κύριλλος έφθασε στο Άγιον Όρος όπου έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες και με όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του Αγίου Όρους για τους υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ από την πλατεία των Καρυών μετέβη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.