Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εκδήλωση στο ΚΑΠΠΑ για τον αγροτουρισμό

Βαγγέλης Γεροβασιλείου
Στην οικοδόμηση ενός τοπικού ποιοτικού αγροτουριστικού συστήματος, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σε δυο από τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης, τον αγροτικό τομέα (γεωργία, αλιεία) και τον τουρισμό, προσανατολίζεται ο Δήμος Θερμαϊκού.

Αυτό αναφέρθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέαυτο ΚΑΠΠΑ-2000 και στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες, οι προοπτικές και τα μέσα που έχει στη διάθεση της η περιοχή, για να οργανώσει την παρουσίαση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της στο ευρύ κοινό, σε παράλληλο συνδυασμό με την τουριστική προβολή και την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν δυο επιστήμονες, με εξειδίκευση στο αντικείμενο, ο πολιτικός και οικονομικός επιστήμονας, αλλά και συγγραφέας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και ο οινοπαραγωγός, Ευάγγελος Γεροβασιλείου, που δραστηριοποιείται στην Επανομή και έχει συμβάλει στη διεθνή προβολή της περιοχής, μέσω των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στο Κτήμα Γεροβασιλείου, αλλά και μέσω σειράς δράσεων σχετικών με το κρασί και τον τουρισμό.
Ο κ. Χαραλαμπίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε το γεγονός ότι οι Έλληνες ζουν μεν από τον τουρισμό, όμως δεν μιλούν γι’ αυτόν. Εξήγησε μάλιστα ότι απουσιάζει η συστηματική ανάλυση και διαχείριση της μεγαλύτερης βιομηχανίας στη χώρα, της τουριστικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει σιωπή ή ακόμη και κακοφωνία στο χώρο του τουριστικού κλάδου. Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ένα νέο τουριστικό πρότυπο, που θα διαμορφωθεί σε σύγχρονες βάσεις με βασικούς πυλώνες τις συνέργιες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές κοινότητες. Ιδιαίτερα σήμερα που έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες «περάσματος από τον ετεροκαθοριζόμενο μαζικό τουρισμό στον αυτοκαθοριζόμενο ποιοτικό τουρισμό».
Ο κ. Γεροβασιλείου αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας ενός brand name για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Επανομής και του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά συνολικά της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επισήμανε θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση τουριστών. Ο τουρισμός και η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων είναι το μέλλον του τόπου, δήλωσε ο κ. Γεροβασιλείου.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός τοπικού αγροτουριστικού συστήματος που θα παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, είναι ένας βασικός άξονας του οράματος της Δημοτικής Αρχής, τον οποίο επιχειρεί να κάνει πράξη.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες της περιοχής, ο Δήμαρχος τόνισε ότι πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιου και θάλασσας», το οποίο υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο μια περιοχή με 62 χλμ. ακτών και ένα Δήμο, που φροντίζει με έργα να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών, ο Δήμος Θερμαϊκού προσφέρεται και για μια σειρά εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αρχαιολογικός, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, γαστρονομικός, πολιτιστικός, αθλητικός κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.