Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αύξηση τζίρου στα ξενοδοχεία, μείωση μισθών ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τα παραθεριστικά θέρετρα μπορεί να αυξάνουν την τουριστική τους κίνηση και τα έσοδά τους, όμως αυτό δεν συνεπάγεται και αύξηση του μισθού των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τήρηση της κλαδικής σύμβασης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Χρήστος Κωνσταντίνου, ο οποίος δίνει- παράλληλα- και το στίγμα της εργασιακής κατάστασης που επικρατεί στα ξενοδοχεία το τελευταίο χρονικό διάστημα.
«Οι εργαζόμενοι, δυστυχώς, ζουν σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, ενώ ο τουρισμός έχει ανέβει κατακόρυφα στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυξάνονται τα κέρδη των ξενοδόχων, αλλά φτωχοποιούνται οι υπάλληλοι που ζουν με τον φόβο των χιλιάδων ανέργων και αναγκάζονται στην αποδοχή των όποιων συμβάσεων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει: «Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση, η οποία δεν τηρείται από το σύνολο των εργοδοτών, πλην ελαχίστων περιπτώσεων».
Ωστόσο, ο κ. Κωνσταντίνου δεν παραλείπει να δώσει και το στίγμα της μέχρι τώρα πορείας της τουριστικής κίνησης σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. «Κάθε χρόνο έχουμε όλο και μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Πέρασε εκείνη η περίοδος που οι τουρίστες ήταν μόνο λίγες εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη. Πλέον, έχουμε τουρισμό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει και στη Χαλκιδική. Οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα, βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία. Είναι μία συγκυρία που μας βοηθά. Ωστόσο, μπορεί να έχουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης για τους ξένους, ο Έλληνας, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Αλλά και όταν κάνει διακοπές, οι μέρες είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια», καταλήγει.
Επισημαίνεται, ότι φέτος σε όλη την Ελλάδα αναμένονται πάνω από 18.000.000 τουρίστες, με τη Θεσσαλονίκη να έχει αύξηση 5 έως 6% από την περσινή χρονιά και τη Χαλκιδική να ακολουθεί στα ίδια και ίσως λίγο μεγαλύτερα ποσοστά, με την παρουσία των Ρώσων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.