Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Το σεμινάριο για τα νομικά προβλήματα των προσφύγων

Ολοκληρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ Παλάς» της Θεσσαλονίκης οι εργασίες του σεμιναρίου με θέμα "Αντιμετώπιση  νομικών προβλημάτων των μεταναστών και των προσφύγων στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα", που απευθυνόταν  σε Βούλγαρους δικηγόρους και σε Έλληνες δικηγόρους που γνωρίζουν τη Βουλγαρική γλώσσα. 

Το σεμινάριο άνοιξε ο δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κατάρτισης Βούλγαρων Δικηγόρων, που οργάνωσε το σεμινάριο σε συνεργασία με το Προεδρείο του Εθνικού Βουλγαρικού Συλλόγου ΙΟΡΝΤΑΝ ΙΟΡΝΤΑΝΟΒ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του σεμιναρίου και παρουσίασε τους εισηγητές.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη ΤΣΑΒΝΤΑΡ ΑΓΚΑΙ, ο δικηγόρος και πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ, οι οποίοι συμμετείχαν και στο προεδρείο της εκδήλωσης και, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ.
Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ στο χαιρετισμό του, αφού συγχάρηκε τους διοργανωτές αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δέχθηκε δύο απανωτά ισχυρά «σοκ», το ένα με τα απανωτά μνημόνια και τη βαριά οικονομική κρίση, και το δεύτερο με την εισροή χιλιάδων προσφύγων ιδιαίτερα από τη Συρία και το Ιρακ, που σήμερα ανέρχονται σε 50.000 περίπου και προσπαθεί να τα ξεπεράσει καταβάλλοντας κυβέρνηση και κοινωνία υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Το προσφυγικό συνέχισε,  δεν έχει μόνο εθνική (ελληνική, βουλγαρική κλπ.) ή ευρωπαϊκή  διάσταση, αλλά παγκόσμια και για αυτό πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά ο ΟΗΕ.  
Τόνισε ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής και αποτελεί ένδειξη ότι αναβιώνει το πνεύμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, που το τελευταίο διάστημα έδειξε να υποχωρεί.
Το «νερό» όμως , κατέληξε «πάντα βρίσκει το δρόμο του» κι έτσι η συνεργασία των βαλκανικών λαών θα συνεχίσει να δίνει τους καρπούς της παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες γιατί δεν είναι απλά μια  ιδέα, αλλά ιστορική αναγκαιότητα.
Στη συνέχια , ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους  οι Εμίλ Γιάντκοβ, πρ.Πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου του  Μπλαγκόεβγκραντ («Ανω Τζουμαγιά»)  και ο  Χρήστος Καζαντζής , δικηγόρος μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο  Εμίλ Γιάντκοβ παρουσίασε το νομικό πλαίσιο που διέπει στη Βουλγαρία τις θέσεις των μεταναστών και προσφύγων, τα δικαιώματά τους που απορρέουν από αυτή τη νομοθεσία , τις εξελίξεις στο τομέα αυτό επιμένοντας στη διάκριση της έννοιας του «παράτυπου οικονομικού μετανάστη» και του «πρόσφυγα», και,  κατέληξε συνοψίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν η προστασία των ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων, η προώθηση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου και  κοινής πολιτικής χορήγησης ασύλου, ενώ υπογράμμισε ότι η «προσφυγική κρίση» είναι ιδιαίτερα σύνθετη και περίπλοκη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.
Ο Χρήστος Καζαντζής αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις που ρυθμίζουν τη νομική  θέση και τα δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές της χώρας και υπογράμμισε ότι όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς ρατσισμό και  ξενοφοβία  με πνεύμα δημοκρατικότητας και αλληλεγγύης.
Επίσης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση των προσφύγων, τη σύνθεση του προσφυγικού πληθυσμού  και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.
Στη συνέχεια έκανε  παρέμβαση  ο Χρήστος Γκορτσελίδης δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας της “IMMIGRATIO- E.No.Mε.Δ.” και μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ & ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ του ΔΣΘ και αναφέρθηκε - λόγω της ενασχόλησής του με το «μεταναστευτικό-προσφυγικό» δίκαιο - επιγραμματικά στις επιμέρους διατάξεις του τελευταίου νόμου 4375/2016.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν και οι 27 Πρόεδροι όλων των περιφερειακών Βουλγαρικών Συλλόγων καθώς και άλλοι Έλληνες δικηγόροι γνώστες της Βουλγαρικής γλώσσας (Κ. Χαριζάνοβα, Κ. Αποστόλου κλπ.)
Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης βρίσκεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η ηγεσία των δικηγόρων της Βουλγαρίας συνεδρίασε στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας για θέμα που απασχολεί την Ελλάδα έντονα εδώ και πολύ καιρό και τη Βουλγαρία το τελευταίο διάστημα,  και επιχειρήθηκε η συγκριτική εξέταση των ρυθμίσεων για τη νομική θέση των «προσφύγων και μεταναστών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.