Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Στην Κεν.Μακεδονία το 47% των προσφύγων που ήρθαν στη χώρα

Το 47% του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, παραμένοντας εγκλωβισμένοι μετά το κλείσιμο των συνόρων, φιλοξενούνται στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία για την κατανομή των προσφύγων στην Ελλάδα, που δίνει στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Από τους συνολικά 53.364 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, οι 25.083 (47% επί του συνόλου) φιλοξενούνται σε δομές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από όσους βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι (13.073) βρίσκονται στον νομό Κιλκίς, και ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται 8.193 άτομα (οι περισσότεροι βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου φιλοξενούνται 1.850 πρόσφυγες και στις αποθήκες Φέσσας στο Ωραιόκαστρο, όπου βρίσκονται 1.431).
Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας η κατανομή των προσφύγων έχει ως εξής:
- Νομός Πιερίας: 1.893
- Νομός Ημαθίας: 1.163
- Νομός Πέλλας: 761
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, στην Αττική, η οποία έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Κεντρική Μακεδονία, φιλοξενούνται 14.466 πρόσφυγες (ποσοστό 27,07% επί του συνόλου). Στη συνέχεια, ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου φιλοξενούνται 8.560 άτομα, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Στην περιφέρεια Ηπείρου φιλοξενούνται 1.995 πρόσφυγες, στη Στερεά Ελλάδα 1.282, στη Θεσσαλία 889, στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη 785 και στην Πελοπόννησο 324.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επαναλαμβάνει το αίτημα για μία «δίκαιη, ισόρροπη και γεωγραφικά ορθολογική» κατανομή των προσφύγων της χώρας σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Ήπειρο. «Δεν πρέπει να δεχθούμε την αδικία που συμβαίνει σήμερα σε βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καλούμε την κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη της διοίκησης του προσφυγικού προβλήματος, να αντιληφθεί το λογικό και δίκαιο του αιτήματός μας και να άρει την αδικία», τονίζει ο κ. Κυρίζογλου.

Ο σχετικός πίνακας της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με την κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.