Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η 4η «Γιορτή Πολυγλωσσίας», από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Tην 4η «Γιορτή Πολυγλωσσίας», οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή και όπου  περισσότεροι από εκατό φορείς θα παρουσιάσουν συνολικά 220 διαφορετικές δράσεις, μέσω των οποίων επιδιώκεται να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, αλλά και να προβληθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε πολιτισμού.

Οι χώροι του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης πρόκειται να μετατραπούν αυτό το τριήμερο σε ένα απέραντο γλωσσικό εργαστήρι, στο οποίο μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο είκοσι και πλέον γλωσσών που μιλιούνται από τις αλλόφωνες ομάδες πολιτών που ζουν στην πόλη.
«Στην πόλη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει το δικαίωμα να εκφράζεται. Η πόλη και θα τους δεχτεί όλους και θα τους ακούσει, και θα συνεργαστεί μαζί τους και θα αναδείξει τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού τους», επισήμανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου.
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις παιδείας Ανέστης Τελίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά το τριήμερο από τις 27 έως και τις 29 Μαΐου το νέο δημαρχείο θα μετατραπεί «σε μια πολύχρωμη παλέτα ανθρώπων». Όπως σημείωσε ο κ. Τελίδης, στους χώρους του δημαρχιακού μεγάρου θα στηθούν 22 περίπτερα, στα οποία θα προβάλλονται οι γλώσσες διαφόρων χωρών, όπως επίσης ο δήμος, τα πανεπιστήμια της πόλης και η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).
«Πλέον ο Μάιος για τη Θεσσαλονίκη καθιερώνεται και ως ο μήνας της πολυγλωσσίας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ Φίλιος Στάγκος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση συμβάλλει στην προσπάθεια να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης.
Εξάλλου, η επιστημονική συνεργάτιδα της οργανωτικής επιτροπής που έχει αναλάβει την προετοιμασία της γιορτής πολυγλωσσίας Αργυρώ Μουμτζίδου σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μεταφέρει την εμπειρία της στην Κοζάνη και τη Λάρισα, ενώ ενδιαφέρον για το θεσμό αυτό εκδήλωσαν μέχρι σήμερα τρεις γαλλικές πόλεις, όπως επίσης η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και αρκετές βαλκανικές χώρες.

Είκοσι και πλέον γλώσσες

Τα περίπτερα που θα στηθούν στους χώρους του νέου δημαρχιακού μεγάρου στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής πολυγλωσσίας θα είναι αφιερωμένα μεταξύ των άλλων στη Γαλλία, στη Σερβία, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία, στη Γεωργία, στη Γερμανία, στην Τσεχία, στην Ουκρανία και στη Βραζιλία. Τη δική της ξεχωριστή διάλεκτο θα παρουσιάσει η παλαιστινιακή παροικία, ενώ θα λειτουργήσουν εργαστήρια ακόμη και για τη νοηματική γλώσσα.

Την Παρασκευή η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 5.00 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή δράσεις θα εξελίσσονται τόσο κατά τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της γιορτής πολυγλωσσίας θα εξελίσσονται παράλληλα στους εξωτερικούς χώρους του δημαρχείου, όπως και στο φουαγιέ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην αίθουσα νερού και στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.