Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Τα κουνούπια κάνουν "πάρτι", η ζωή των κατοίκων έγινε αφόρητη, ενώ οι αρμόδιοι μένουν στις... δειγματοληψίες

«Πάρτι» κάνουν τα κουνούπια στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς λόγω της πρόωρης ζέστης αλλά και των καθυστερήσεων στην έναρξη των ψεκασμών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα ενοχλητικά έντομα κάνουν αφόρητη των κατοίκων του Θερμαϊκού οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να καθίσουν ούτε στιγμή στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.
Λογικά η περιοχή του δήμου Θερμαϊκού δεν θα έπρεπε να είχε πρόβλημα με τα κουνούπια, καθώς θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει ψεκασμοί από την προηγούμενη εβδομάδα στις βασικές εστίες όπου κυρίως αναπτύσσονται και που είναι στην ανατολική ακτή οι λιμνοθάλασσες του Αγγελοχωρίου και της Επανομής. Μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη, διαβεβαίωνε ότι θα πραγματοποιούνταν το τετραήμερο από Τρίτη 12 έως και Παρασκευή 15 Απριλίου «δειγματοληψίες και ψεκασμοί φυσικού συστήματος».  Από τα σμήνη όμως των κουνουπιών που όλες αυτές τις ημέρες, ιδιαίτερα τις τελευταίες, έχουν ενσκήψει στην περιοχή, φαίνεται ότι το έργο των συνεργείων της Περιφέρειας εξαντλήθηκε μόνο στις «δειγματοληψίας».
Σημειώνεται ότι οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, ενώ θα έπρεπε να έχουν τελειώσει ακόμη από τα τέλη Μαρτίου, ξεκίνησαν μόλις τώρα από έλλειψη κονδυλίων και γραφειοκρατία.  Κι όμως από μέρες τώρα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η Περιφέρεια έχει λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα είναι συνεπής στις ημερομηνίες που είχε θέσει ως χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της διαδικασίας. Δυστυχώς, σε ένα ακόμη σοβαρό θέμα η «συνέπεια» της υπό τον κ.Τζιτζικώστα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τινάζεται στον αέρα. Ενώ διαψεύδονται και οι εκτιμήσεις της Περιφέρειας πως, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, «οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν είναι ικανοί για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα», όπως έλεγε εκπρόσωπός της.

Δεν έγινε πάντως γνωστό πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι ψεκασμοί καταπολέμησης των κουνουπιών, που όπως ανακοινώθηκε από την ΠΚΜ, έγιναν στα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων της Νέας Καβάλας και του Χέρσου Κιλκίς, των Διαβατών και του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, των Γιαννιτσών, αλλά και σε τέσσερα σημεία φιλοξενίας προσφύγων στην Πιερία (Χράνη, Κτήμα Ηρακλής, Κάμπινγκ Νηρέας και ξενοδοχείο Ορφέας).


Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας χωρίς χρέωση στον αριθμό 800 11 244 24, προκειμένου να παρέχονται πληροφορίες και να αναφέρονται τοπικά προβλήματα όχλησης κουνουπιών. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά από 9:00 έως 17:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.