Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΕΔ Κεν.Μακεδονίας: «Να περάσουν στους Δήμους τα στρατόπεδα»

H Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Με απόφασή της, ζητά να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που τελεί υπό διαβούλευση, τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός των πόλεων και να αποδοθούν στους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ- ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε ότι με «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας με τίτλο "Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων" που θα λειτουργεί ως οργανωτική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης και υπάγεται απ ευθείας στον υπουργό εθνικής άμυνας».
«Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ή της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων» είπε. Ωστόσο τόνισε ότι «τα στρατόπεδα που είναι μέσα στις κατοικημένες περιοχές των πόλεων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να παραχωρηθούν στους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών». Παράλληλα τόνισε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν άλλα ακίνητα του στρατού, περιουσιακά στοιχεία και στρατόπεδα που είναι έξω από κατοικημένες περιοχές.
Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε την άποψη να δοθούν τα εντός πόλεως στρατόπεδα στους δήμους και να μετακινηθούν όσες στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται σε αυτά εκτός του αστικού ιστού. «Έχω την αίσθηση ότι πάρα πολλά στρατόπεδα θα πάνε για πώληση σε ιδιώτες γιατί είναι "φιλέτα"» είπε και πρόσθεσε: «τα στρατόπεδα που είναι σε αστικό ιστό πρέπει να αποδοθούν πλήρως στις πόλεις άνευ όρων, γιατί εκείνες έχουν απόλυτη ανάγκη από αυτά. Και όχι με ποσοστό 5% επί της αντικειμενική αξίας. Να πάρει ένα ποσοστό ο στρατός από αυτό, αλλά όχι το 5% επί της αντικειμενικής του αξίας, αλλά επί του εσόδου που ο δήμος θα έχει από την όποια εκμετάλλευση».

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι η ΠΕΔ - ΚΜ θα αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις της στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να λάβουν υπόψη τα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων που προβλέπουν χρήσεις για χώρους πρώην στρατοπέδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.