Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

H συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη απόψε στην Περαία

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση, γίνεται σήμερα Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο Golden Star, στην παραλία της Περαίας, με την πολύ γνωστή συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη να παρουσιάζει το νέο της μυθιστόρημα Το φαράγγι. Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία των δραστήριων μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Θερμαϊκού.
Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, γίνεται από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», από τις οποίες εκδόθηκε Το φαράγγι, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τα μέλη της λέσχης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Ποια είναι 

Η Ιωάννα Καρυστιάνη που γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1952, στα Χανιά, από Μικρασιάτες γονείς, έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος δύο φορές, το 1998 και το 2007, και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2000. Παράλληλα με την λογοτεχνική της δραστηριότητα έχει γράψει το σενάριο της ταινίας Νύφες και τη σεναριακή προσαρμογή του μυθιστορήματος της Μικρά Αγγλία, τα οποία έχουν γυριστεί για τον κινηματογράφο από τον σύζυγο της σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Είναι μητέρα του Αλέξανδρου Βούλγαρη και της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Νομική Σχολή της Αθήνας, ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών, στις αρχές του 1973 και συνέβαλλε στη στροφή της Ένωσης σε πιο αριστερές θέσεις και την επαναφορά του ονόματος του περιοδικού που εξέδιδε η Ένωση στον προδικτατορικό του τίτλο Ξαστεριά, ο οποίος θεωρούταν τολμηρός για τις πολιτικές συνθήκες της εποχής. Συμμετείχε επίσης αρχικά στην αντιΕΦΕΕ και στη συνέχεια στην «Πανσπουδαστική» και πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής. 
Για τη δράση της βασανίστηκε από τη Χούντα. Στη συνέχεια ήταν για κάποια χρόνια μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το οποίο αργότερα αποχώρησε, παραμένοντας όμως, αν και ανένταχτη, στην Αριστερά.
Μετά τη δικτατορία, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως σκιτσογράφος και εικονογράφος με το ψευδώνυμο «Ιωάννα». Συνεργάστηκε με την εφημερίδα Ριζοσπάστης, τα περιοδικά Τέταρτο, Ένα και Εικόνες και με ξένες εφημερίδες. Το λογοτεχνικό έργο της Καρυστιάνη έχει βραβευθεί επανειλημμένα και τυγχάνει γενικά θετικής αποδοχής από την κριτική. Το μυθιστόρημα της Μικρά Αγγλία έχει επαινεθεί για τη γραφή του και τη χρήση του γλωσσικού ιδιώματος της Άνδρου, τους ζωντανούς δεύτερους χαρακτήρες του και το στέρεο ιστορικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο χτίζεται η ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.