Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

H πρώτη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής για τους πρόσφυγες

"Βοηθάμε τους πρόσφυγες να κρατήσουν ένα παράθυρο στην ελπίδα"
Συνεδρίασε για πρώτη φορά το μεσημέρι, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Θερμαϊκού, που δημιουργήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2 Μαρτίου, και συζήτησε διεξοδικά για την οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ξεριζωμένους από τις εστίες τους, λόγω του πολέμου,πρόσφυγες.

Στην Επιτροπή, μετέχουν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φεστερίδης και Θοδωρής Τζέκος, από πλευράς διοίκησης του δήμου, η δημοτική σύμβουλος Έφη Ζαριφέ ως εκπρόσωπος της παράταξης «ΘερμαΓικός για όλους» και ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος. Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη, δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στην επιτροπή με το αιτιολογικό ότι το θέμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένο από την πάλη για το σταμάτημα πολέμου, την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ και την άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή κατέληξε σε απόφαση για την άμεση ευαισθητοποίηση των κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού στο μέγα θέμα της βοήθειας και περίθαλψης των προσφύγων καθώς και τις διαδικασίες συγκέντρωσης, αποθήκευσης, συσκευασίας της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα συγκεντρώνεται από τους δημότες, καθώς και της αποστολής της στους καταυλισμούς των προσφύγων.
Συζητήθηκε επίσης η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για την διοργάνωση μεγάλης ενημερωτικής συνάντησης όλων των φορέων, συλλόγων, κινήσεων πολιτών κλπ για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες από τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού.

Η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Στην γραπτή πρόταση που κατέθεσε στη σύσκεψη ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας, σε επίπεδο δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη βοήθεια, στο μέτρο που μας αναλογεί, προς τους εγκλωβισμένους στη χώρας μας πρόσφυγες και μετανάστες, καθίσταται πλέον επιτακτική. Η επίδειξη αλληλεγγύης, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της ανείπωτης καταστροφής που σημειώνεται στη Μέση Ανατολή, είναι ανάγκη να εντατικοποιηθεί.
Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, παιδιά και εγγόνια οι περισσότεροι προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, που αντιμετώπισαν τις ίδιες τραγικές συνθήκες και βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, για να βρουν απάνεμο λιμάνι και στοργική φιλοξενία στις ακτές του Θερμαϊκού, δεν πρέπει να μείνουμε ασυγκίνητοι.
Προτάσεις για άμεση δράση:
1.    Εκπόνηση από το Δήμο, σε συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις, ενός σχεδίου συγκέντρωσης και αποστολής βοήθειας στους πρόσφυγες.
2.    Σύγκληση την επόμενη εβδομάδα μεγάλης σύσκεψης όλων των φορέων και οργανώσεων του δήμου Θερμαϊκού (Εκκλησία, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, εθελοντικές οργανώσεις, σωματεία επαγγελματιών και εργαζομένων, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οργανώσεις εκπαιδευτικών, ενώσεις κατοίκων κ.α.  Θέμα της σύσκεψης, η ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας και η παρότρυνση για τη δυνατόν μεγαλύτερη προσφορά βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Δημιουργία από τη σύσκεψη Συντονιστικής Επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΣΕΑΒ).
3.    Έκκληση προς τους γιατρούς της περιοχής μας για προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας, δεδομένου ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες κυρίως σε παιδιάτρους και παθολόγους.
4.    Ορισμός 1-2 δημοτικών υπαλλήλων που θα παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη στη ΣΕΑΒ, θα απαντούν τηλεφωνικά στα ερωτήματα των πολιτών, θα δίνουν οδηγίες σχετικά με τη συγκέντρωση τροφίμων και εφοδίων και θα είναι σε επαφή με τους συντονιστές στους καταυλισμούς.
5.    Καταγραφή των συνδημοτών μας που προσφέρονται για εθελοντική εργασία στους καταυλισμούς των προσφύγων
6.    Έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν υλικά για την παρασκευή φαγητού (όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, λαχανικά κ.α.)
7.    Συγκέντρωση στο Κοινωνικό Φαρμακείο από τα φαρμακεία της περιοχής φαρμάκων και φαρμακευτικών ειδών που είναι απαραίτητα στους πρόσφυγες (αντιβιοτικά για παιδιά σε σιρόπι, αντιβιοτικά για ενήλικες, δερματικές κρέμες και αντιμηκυσιακές, γαστροπροστατευτικά, κολλύρια, σιρόπια αποχρεμπτικά και αντιβηχικά κλπ)
8.    Έκκληση στους εστιάτορες της περιοχής, να μην πετούν το φαγητό που τους περισσεύει καθημερινά, αλλά να συγκεντρώνεται και να αποστέλλεται στους καταυλισμούς. Ανάλογη επαφή και με τους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών.

9.    Οργάνωση της συγκέντρωσης βοήθειας
α) Η συγκέντρωση θα γίνεται στα ΚΑΠΗ που υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Συζήτηση με τους υπευθύνους των ΚΑΠΗ για την αποτελεσματική φύλαξη των προσφερόμενων ειδών.
β) Καθορισμός αποθήκης του δήμου, όπου στο τέλος της ημέρας θα μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια από τα ΚΑΠΗ.
γ) Διάθεση από το Δήμο αυτοκινήτου με οδηγό που καθημερινά θα κάνει αυτή τη μεταφορά
δ) Κατάλογος εθελοντών που προσφέρονται να μεταφέρουν εκ περιτροπής με τα αυτοκίνητά τους, κάθε 2-3 ημέρες, τη βοήθεια που θα συγκεντρώνεται στους καταυλισμούς.

Με τη δραστηριότητά μας αυτή, με την επίδειξη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς από όλους, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι δημότες του Θερμαϊκού, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι και αμέτοχοι στην όλο και διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε λόγω του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ότι μπροστά σ΄αυτό το δράμα των ξεριζωμένων από τις εστίες τους,  δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές.


Την ώρα που «πολιτισμένες» χώρες της Ευρώπης γεμίζουν συρματοπλέγματα και υψώνουν τείχη απέναντι στους πρόσφυγες, εμείς οι κάτοικοι του Θερμαϊκού, απόγονοι οι περισσότεροι καταταλαιπωρημένων προσφύγων, που με τον ιδρώτα και το αίμα τους στέριωσαν και πρόκοψαν σ΄αυτό τον τόπο, ανοίγουμε τα σύνορα της καρδιάς μας στους κατατρεγμένους, βοηθώντας να κρατήσουν ένα παράθυρο στην ελπίδα» καταλήγει η πρόταση της «Συμπολιτείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.