Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Δύο πρακτικά για μία συνεδρίαση του Δ.Σ. Θερμαϊκού

«Θα είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών» διαβεβαίωνε ο Ι.Μαυρομάτης 
πριν 18 μήνες. Σήμερα το... κάνει πράξη, φιμώνοντας την αντιπολίτευση
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο πρόεδρος του Σώματος Σ.Αδαμίδης, απαντώντας στην επισήμανση της Ντίνας Μώραλη ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης Μαυρομάτη, οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, διακόπτοντάς την, κατά τη συνήθη τακτική του, επιχείρησε να την… «διορθώσει»:

«Ο κ. Τσαμασλής δεν αποχώρησε, ούτε αποβλήθηκε. Έφυγε μόνος του. Κανένας δεν τον απέβαλε, κανένας δεν τον προέτρεψε να αποχωρήσει. Μπορεί να είχε δουλειά. Τα πρακτικά με επιβεβαιώνουν», ήταν ο ισχυρισμός που διατύπωσε ο Σ.Αδαμίδης.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Καθώς ο ίδιος ο Γιώργος Τσαμασλής, και τις δύο φορές που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά μαζί του, μας διαβεβαίωσε ότι όντως είχε αποχωρήσει, διαμαρτυρόμενος για τη φραστική επίθεση που νωρίτερα είχε δεχθεί από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, ο οποίος μάλιστα, σε έντονο ύφος, του είχε ζητήσει δύο φορές να φύγει από την αίθουσα. «Αν είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι πολιτισμένοι και διακόπτουν κάποιον, λοιπόν, να σηκωθούν και να φύγουν έξω αν δεν μπορούν», είπε την πρώτη φορά ο κ. Μαυρομάτης. Και λίγο αργότερα επανέλαβε το ίδιο, ακόμη πιο επιτακτικά: «Όταν δεν μπορείτε να ακούσετε, να φύγετε».
Στον ίδιο διάλογο με την Ντίνα Μώραλη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι τον επιβεβαιώνουν «τα πρακτικά». Μόνο που δεν διευκρίνισε ποια πρακτικά. Τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα λέξη-λέξη  πρακτικά της συνεδρίασης, με τον έντονο διάλογο Μαυρομάτη-Τσαμασλή ή τα… «λάϊτ» πρακτικά, που στάλθηκαν στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και από όπου απαλείφθηκαν  κάποια σημεία της αντιπαράθεσης και κυρίως η δεύτερη και σοβαρότερη προτροπή Μαυρομάτη προς Τσαμασλή  «Όταν δεν μπορείτε να ακούσετε, να φύγετε».
Σε ένα άλλο σημείο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ακούγεται να απειλεί τον κ.Τσαμασλή ότι θα του κλείσει το μικρόφωνο, λέγοντας: «Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι δεν μπορώ να σας κλείσω το μικρόφωνο….  Αν μπορούσα, θα σας το είχα κλείσει ήδη». Την απειλή εκείνη προς Τσαμασλή, την έκανε πράξη στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν… δημοκρατικότατα έκλεινε συνεχώς το μικρόφωνο στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Σπύρο Κουζινόπουλο, στερώντας του το δικαίωμα να μιλήσει, σε μία βάναυση προσπάθεια φίμωσης της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα δύο διαφορετικά πρακτικά για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους, αφού εξηγήσουμε ότι η κόντρα των δύο ανδρών, Μαυρομάτη-Τσαμασλή έγινε όταν ο τελευταίος, ισχυρίστηκε ότι με το νέο μισθολόγιο, «φτωχοποιούνται» οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Α΄ Απομαγνητοφωνημένο πρακτικό
-Μαυρομάτης: …Σας απαντώ λοιπόν, ότι με το νέο μισθολόγιο, δεν θα φτωχοποιηθεί.  Ίσα ίσα, αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλόμισθοι, αυτοί που έχουν στο πρώτο…. Αφήστε τώρα.  Μην τρελαίνεστε. Μην τρελαίνεστε 
-Αδαμίδης:   Παρακαλώ.  Και σε κάθε περίπτωση το νέο μισθολόγιο δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
-Μαυρομάτης: Τινάζεστε τώρα όρθιοι.
-Τσαμασλής: Χαίρομαι που συνεχίζετε να υποστηρίζετε την κυβερνητική πολιτική.
-Αδαμίδης: Καταρχήν το νέο μισθολόγιο ή ότι άλλο, δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου να μας απασχολεί, γι΄ αυτό και διακόπτουμε οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτού. Άλλη ερώτηση;
-Μαυρομάτης: Δεν τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
-Αδαμίδης: Με συγχωρείτε κύριε Δήμαρχε. 
-Μαυρομάτης: Αν είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι πολιτισμένοι και διακόπτουν κάποιον, λοιπόν, να σηκωθούν και να φύγουν έξω αν δεν μπορούν. Εντάξει;
-Αδαμίδης: Συνεχίζει λοιπόν ο κ. δήμαρχος
-Μαυρομάτης (απευθυνόμενος προς Τσαμασλή): Μην γελάτε, μην ειρωνεύεστε…
-Τσαμασλής: Δεν ειρωνεύομαι εγώ. Ο λόγος σας ειρωνεύεται τον…
-Μαυρομάτης: Μη γελάτε….
-Αδαμίδης: Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι δεν μπορώ να σας κλείσω το μικρόφωνο
-Μαυρομάτης: Δεν σας διέκοψα
-Τσαμασλής: Το δικό μου χαμόγελο είναι η απάντηση στην ειρωνεία που δίνετε στον εαυτό σας.
-Μαυρομάτης: Χαμογελάτε τώρα; Χαμογελάτε τώρα; Χαμογελάτε τώρα; (επανάληψη 4 φορές)
-ακούγεται κάποια φωνή: Γιατί μιλάτε τώρα…
-Τσαμασλής: Εγώ τι να μιλήσω. Ο δήμαρχος είπε ότι θα με βγάλει έξω… κι εσύ κάθεσαι και κάνεις κριτική σε μένα;
-Αδαμίδης: κύριε Τσαμασλή…
-Μαυρομάτης: Όταν δεν μπορείτε να ακούσετε, να φύγετε
-Αδαμίδης:  Κύριε Τσαμασλή;  Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι δεν μπορώ να κλείσω το μικρόφωνο. 
-Τσαμασλής: Εγώ θα διακόπτω λοιπόν κι εσείς θα με χαρακτηρίζετε απολίτιστο.
-Αδαμίδης: Ωραία
-Τσαμασλής: Έτσι, όπως θέλετε κάνετε. Εγώ θα διακόπτω όταν ακούω τέτοια πράγματα και εσείς πέστε μου ότι δεν είμαι πολιτισμένος. 
-Αδαμίδης: Κύριε Τσαμασλή μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι δεν μπορώ να σας κλείσω το μικρόφωνο. Μα δεν μπορώ.  Αν μπορούσα, θα σας το είχα κλείσει ήδη.
-Τσαμασλής: Εγώ δεν προκαλώ για να με βγάλετε έξω από την αίθουσα.  Αν όμως εσείς το θέλετε εγώ ευγενικά θα αποχωρήσω.  Αν σας διευκολύνει να λέτε κουβέντες οι οποίες δεν ευσταθούν, συνεχίστε να τις λέτε.  Μόνοι σας θα τις λέτε, μόνοι σας θα τις ακούτε. 

Β΄ Το «λάϊτ» πρακτικό
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και εγώ σας απαντώ λοιπόν, ότι με το νέο μισθολόγιο, δεν θα φτωχοποιηθεί.  Ίσα-ίσα, αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλόμισθοι, αυτοί που έχουν στο πρώτο.  (…)Αφήστε τώρα.  Μην τρελαίνεστε. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Παρακαλώ.  Και σε κάθε περίπτωση,  
ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ:  Το νέο μισθολόγιο δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Παρακαλώ.  Λοιπόν.  Καταρχήν δεν είναι αρμοδιότητα. 
ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ:  Σας διακόπτω και ας καταγραφεί.  Συνεχίζετε να υποστηρίζετε την κυβερνητική πολιτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Λοιπόν.  Καταρχήν το νέο μισθολόγιο ή ότι άλλο δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου να μας απασχολεί, γι΄ αυτό και διακόπτουμε οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτού. 
Άλλη ερώτηση;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Δεν τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Με συγχωρείτε κύριε Δήμαρχε. 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Αν είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι πολιτισμένοι και διακόπτουν κάποιον, να σηκωθούν να βγουν έξω. 
Εντάξει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Συνεχίζει λοιπόν ο κύριος Δήμαρχος. Παρακαλώ. 
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Τσαμασλή;  Παρακαλώ πολύ.  Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι δεν μπορώ να κλείσω το μικρόφωνο. 
ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ:  Σας διακόπτω λοιπόν, και εσείς θα με χαρακτηρίσετε απολίτιστο.  Έτσι θα κάνω.  Εγώ θα διακόπτω όταν ακούω τέτοια πράγματα και εσείς πέστε μου ότι δεν είμαι πολιτισμένος. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ωραία.  Κύριε Τσαμασλή.  Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι δεν μπορώ να κλείσω το μικρόφωνο.  Εντάξει;  Μα δεν μπορώ.  Αν μπορούσα, θα σας το είχα κλείσει ήδη.
ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ:  Εγώ δεν προκαλώ για να με βγάλετε έξω από την αίθουσα.  Αν όμως εσείς το θέλετε εγώ ευγενικά θα αποχωρήσω.  Αν σας διευκολύνει να λέτε κουβέντες οι οποίες δεν ευσταθούν, συνεχίστε να τις λέτε.  Θα τις ακούτε. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Τσαμασλή.  Δεν μας διευκολύνει τίποτα από αυτά που λέτε.  Παρακαλώ.  Απλώς έχουμε μία διαδικασία.  Ζητάτε τον λόγο, σας τον δίνω.  Το ότι τον παίρνετε αυθαίρετα, δεν σας τιμά.  Δεν σας τιμά.  Αυτό λέω εγώ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.