Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Πρώτα ψηφίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και τρεις μήνες μετά έρχεται για διαβούλευση !

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις μήνες και να υπάρξουν οι απανωτές διαμαρτυρίες της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», για να δεήσει η διοίκηση Μαυρομάτη και να φέρει επιτέλους σε δημόσια διαβούλευση, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Θερμαϊκού για την περίοδο μέχρι το 2019.

Διεκδικώντας παγκόσμια πρωτοτυπία, η δημοτική αρχή είχε παρουσιάσει  εσπευσμένα στις 16 Δεκεμβρίου 2015 έναν, γραμμένο κυριολεκτικά στο γόνατο, Στρατηγικό Σχεδιασμό και αφού τον ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες, τον φέρνει σήμερα για «διαβούλευση», ώστε να κρατήσει τα προσχήματα και να του δώσει μία επίφαση δημοκρατικών διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι τέτοια σημαντικά κείμενα, που αποτελούν εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής κάθε χώρας, Δήμου, οργανισμού ή συλλόγου, πρώτα κατατίθενται για δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εκφραστεί η γνώμη της κοινωνίας και μετά πάνε για ψήφιση. Παντού γίνεται αυτό, σε όλο τον κόσμο, πλην του δήμου Θερμαϊκού, όπου οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν πρώτα στις 16-12-2015 τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, βιαστικά και ενδεχομένως πριν προλάβουν να διαβάσουν τις 122 σελίδες του, τον ενέκριναν και εκ των υστέρων τώρα, τίθεται το θέμα από τη διοίκηση σε εικονική «διαβούλευση».

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για μία ακόμη πραξικοπηματική μεθόδευση Μαυρομάτη. Ενώ προηγουμένως, παραθέτοντας ένα πλούτο στοιχείων, είχαν καταδείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Θερμαϊκού 2015-2019», συντάχθηκε με αντιγραφή του προηγούμενου σχεδιασμού της περιόδου 2010-2014, χωρίς να μπει κανείς στον κόπο να κάνει και τις ανάλογες διορθώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αφορά στην περίοδο 2015 – 2019, που σημαίνει ότι έτρεχε από τον Ιανουάριο του 2015, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα μέχρι και την 21η Μαρτίου 2016 και ένας Θεός ξέρει πότε θα τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως και μετά την παρέλευση της θητείας της σημερινής διοίκησης.
Και σα να μην έφτανε το γεγονός ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο έρχεται για διαβούλευση καθυστερημένα και παράτυπα, βγήκε και από πάνω ο δήμαρχος Θερμαϊκού με Δελτίο Τύπου για να δηλώσει ότι… «στις προτεραιότητες του προγράμματος αντανακλάται η βούληση και το όραμα της Δημοτικής Αρχής, καθώς και οι προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» !!.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, οι προτάσεις που θα προκύψουν από τη διαδικασία διαβούλευσης, θα αξιολογηθούν και θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος, στο οποίο αποτυπώνονται οι εξειδικευμένες δράσεις με τον αντίστοιχο οικονομικό και χρονικό προσδιορισμό (Β΄ ΦΑΣΗ).
Για την υποβολή των προτάσεων οι πολίτες παρακαλούνται να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο, δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα βρούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού με τον τίτλο «ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ». Η υποβολή του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου μπορεί να γίνεται:
-Ταχυδρομικά στη Διεύθυνση: Δήμος Θερμαϊκού, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, ΤΚ 57019.
-Στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
-Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: info@thermaikos.gr.


Διαβάστε περισσότερα για τις παλινωδίες της διοίκησης Μαυρομάτη στο θέμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.