Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Θύελλα για τους διαγωνισμούς στην καθαριότητα

Στη "σκιά" των διαγωνισμών στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λίγα 24ωρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, στις εγκαταστάσεις δύο εταιριών που ανέλαβαν διαγωνισμούς, εκεί όπου, όπως υποστήριξαν, εντόπισαν κτίρια ερείπια και χωρίς ρεύμα.

Στην αυτοψία πήραν μέρος ο Ανδρέας Κουράκης, μέλος της διοίκησης, ο Εφραίμ Κυριζίδης από την παράταξη "Εντάξει" και ο Γιώργος Αβαρλής από τη "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη", που παρουσίασαν όλα όσα είδαν στο Σώμα.
Ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, λόγω ταξιδιού του στην Κύπρο, γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί πως "φυγομαχεί" και πως "δραπέτευσε" από ένα κρίσιμο θέμα.
Σύμφωνα με τα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, στις εγκαταστάσεις των δύο εταιριών στο Καλοχώρι και στη ΒΙΠΕ είδαν εγκαταλελειμμένους χώρους, χωρίς παροχή ρεύματος. Για εγκαταστάσεις "κοτέτσι" στην περιοχή του Καλοχωρίου έκανε λόγο ο κ.Αβαρλής προσθέτοντας πως "κάτι περίεργο συμβαίνει και εμπλέκεται η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης", ενώ ο κ.Κυριζίδης ανέφερε πως δεν "υπήρχε πουθενά καμία ταμπέλα ή επιγραφή για τις επιχειρήσεις" και πως "δεν τις γνωρίζει κανείς από τους γείτονες". Ο Ανδρέας Κουράκης, από την πλευρά του, ζήτησε να γίνουν "άμεσες ενέργειες εξυγίανσης όλου του συστήματος στη διεύθυνση καθαριότητας, να αντικατασταθούν οι επιτροπές", συμπληρώνοντας πως "η διαφάνεια δεν πρέπει να είναι προσχηματική, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες".
Λόγω της απουσίας του δημάρχου στην Κύπρο, στο θέμα αναφέρθηκαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, να υποστηρίζει πως "από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα δόθηκε εντολή να παγώσουν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν μπορούν να γίνονται αυτοψίες χωρίς πρακτικά και στοιχεία για το εσωτερικό των εγκαταστάσεων".
Από την άλλη, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης, υποστήριξε πως η 'Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο δήμαρχος "προχωράει και όλη η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, ενώ η αυτοψία θα έπρεπε να γίνει με σαφείς εντολές και να τηρηθούν πρακτικά".
Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος αναφέροντας πως στο Δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει "να κυριαρχεί η διαφάνεια και η χριστή διοίκηση, όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι φορτωμένος με όλες τις ευθύνες που κουβαλάει από το παρελθόν. Κάθε σκιά η οποία διατυπώνεται είτε από τις ελεγκτικές αρχές, είτε από κάθε πολίτη θα πρέπει να διερευνάται και να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται. Και σε κανέναν δεν επιτρέπεται ως μέσο εύκολου πλουτισμού και παράνομου οφέλους, είτε είναι εργολάβος, είτε ανάδοχος εταιριών, είτε ο μηχανικός, είτε οι εταιρίες που είδαμε σήμερα".
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για σοβαρό πρόβλημα από το οποίο επέλεξε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, να "δραπετεύσει από τις όποιες ευθύνες του" επιλέγοντας να βρεθεί στην Κύπρο για "δική του κοινωνικού τύπου υποχρέωση", έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της τοποθέτησης του για το θέμα των διαγωνισμών.
"Ο δήμαρχος διοικεί ένα κομμάτι του Δήμου που όσο το πλησιάζεις, τόσο πιο έντονη είναι η δυσοσμία. Κι αντί να ακούσει την παράταξη μας, που με έγγραφα και δίχως λαϊκισμό έχει επισημάνει το πρόβλημα, μας μοιράζει μανταλάκια να κλείνουμε τις μύτες μας", πρόσθεσε ο επικεφαλής των "Εντάξει" κ.Καλαφάτης, ζητώντας παράλληλα τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όχι μόνο για την καθαριότητα αλλά και για το θέμα της Βόλβης.
Η επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, υποστήριξε πως "ο Δήμος έχει υποστεί σημαντική ηθική βλάβη" και πως πρέπει "να χυθεί άπλετο φως στους διαγωνισμούς", ενώ ο Γιάννης Δελής από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" αφού αναρωτήθηκε "Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα" πρόσθεσε πως η παράταξή του "είχε προειδοποιήσει γι αυτά τα φαινόμενα".

"Δεν μπορεί ο δήμαρχος να αποφεύγει να πάρει θέση. Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια", ζήτησε η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις "Γειτονιές σε Δράση", ενώ ο Γιώργος Ρακκάς επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" δήλωσε πως "οι απαντήσεις των αντιδημάρχων δεν καλύπτουν κανέναν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.