Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Πορεία Μνήμης για το πρώτο "τρένο του θανάτου"

Με την Πορεία Μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις 11.30 το πρωί, από την Πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων  από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το χιτλερικό στρατόπεδο Άουσβιτς, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά».

Η Πορεία, θα έχει τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
Στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, στις 12.30, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Δείκτη Μνήμης της Συνοικίας Μπάρον Χιρς, παρουσία και του Δημάρχου Τελ Αβίβ-Γιάφο, κ. Ρον Χουλνταΐ, καθώς και του επικεφαλής του International March of the Living, κ. Ααρόν Ταμίρ.
Στη συνέχεια, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τάμμυ Μπεν Χαΐμ, ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ – Γιάφο, η αναπληρώτρια Πρύτανης του ΑΠΘ, Αριάνα Στογιαννίδου, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, καθώς και ο Ααρόν Ταμίρ.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα δρώμενο που θα παρουσιάσει το τμήμα Γ2 του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης καθώς και με συναυλία της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων Μνήμης, το ΑΠΘ διοργάνωσε διαγωνισμό αφίσας, στον οποίο πήραν μέρος φοιτητές και φοιτήτριες. Τα έργα που διακρίθηκαν εκτίθενται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στον προθάλαμο της Αίθουσας Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση εμπλουτίστηκε με την ενεργό συμμετοχή της σχολικής κοινότητας, καθώς επτά σχολεία της πόλης πήραν μέρος δημιουργώντας εικαστικά έργα, τα οποία θα βρίσκονται αναρτημένα στο χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού την ημέρα της Πορείας Μνήμης, ενώ γίνεται προσπάθεια να εκτεθούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.