Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

"Πράσινο φως" από το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων

Σχεδόν ομόφωνα, με ψήφους 31 υπέρ και 2 «παρών», το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, αποφάσισε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανταποκρινόμενο σε σχετική πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών, να υποδείξει δύο χώρους στα όρια του Δήμου για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων: Τον ένα, τα «Τσαϊρια», δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και τον δεύτερο στην έκταση του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου Σέδες.

Εισηγούμενος το θέμα, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη βοήθεια που απλόχερα προσφέρει ο Δήμος Θέρμης και ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη, ένα τριαξονικό φορτηγό αυτοκίνητο θα μεταφέρει στο Πολύκαστρο, στις αποθήκες του δήμου Παιονίας πολλούς τόνους βοήθειας στους πρόσφυγες, κυρίως τρόφιμα, φάρμακα και παπούτσια.
Αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για εθνικό θέμα, στο οποίο πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι δήμοι της χώρας για να παρατηρήσει στη συνέχεια ότι είναι αναγκαία η διασπορά αυτών των κέντρων σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα νησιά (π.χ. Κρήτη), ώστε αυτά τα κέντρα να έχουν το καθένα μικρό αριθμό προσφύγων για να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Θέρμης επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, χαρακτήρισε λαθεμένο το σχεδιασμό της για τη διασπορά, διατυπώνοντας τη δική του εκτίμηση ότι η χώρα θα αναγκαστεί να φιλοξενήσει πάνω από 200.000 πρόσφυγες.
Ενημερώνοντας σχετικά με τη δημιουργία ενός παρόμοιου κέντρου στην περιοχή, ανέφερε ότι εξαρχής ο δήμος Θέρμης είχε προτείνει την έκταση του 561 Τάγματος Πεζικού, που όμως απορρίφθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για στρατιωτικούς λόγους, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Μπουτάρη που είχε προτείνει το χώρο των Λουτρών Σέδες, επιλογή η οποία απορρίφθηκε στη συνέχεια από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Ως τους δύο προσφορότερους χώρους, ο κ.Παπαδόπουλος προέκρινε την έκταση 350 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Θέρμης και μία έκταση 100 στρεμμάτων από τα 600 περίπου συνολικά μεταξύ των κεραιών της ΕΡΤ και του ΚΑΠΠΑ2000, τα «Τσαϊρια», που βρίσκεται στα όρια του αγροκτήματος Πλαγιαρίου.
Σχετικά με τα Τσαϊρια, ανέφερε ότι μάλλον ο χώρος αυτός προκρίνεται από την κυβέρνηση, ώστε οι πρόσφυγες να βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αρχίσει η αποστολή τους στις χώρες της προτίμησής τους. «Είναι στο θέμα της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών να επιλέξουν τον ένα από τους δύο χώρους κι εμείς ως δήμος Θέρμης δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στο θέμα της πρόσβασης στην περιοχή, της παροχής ύδρευσης της καθαριότητας», είπε ο δήμαρχος Θέρμης. Υπογραμμίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης θα είναι θεματοφύλακας για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, για όσο χρόνο χρειαστεί να παραμείνουν στην περιοχή.
Σχεδόν όλοι οι ομιλητές που μετά τον κ.Παπαδόπουλο πήραν το λόγο, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων, εκφράζοντας όμως ζωηρές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του χώρου στα Τσαίρια, εξαιτίας κυρίως του έλους που υπάρχει στα νότια.
«Θέλω να χαιρετίσω τη θέση του δημάρχου, με την οποία συμφωνούμε, για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, είμαστε όμως έντονα προβληματισμένοι για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να γίνουν σοβαρά αποξηραντικά και άλλα έργα στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Απόστολος Πράτανος, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών Θέρμης».
Σοβαρές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του χώρου στα Τσαϊρια, διατύπωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Θεοφάνης Καρκατζούνης, υποστηρίζοντας την ανάγκη να διατεθούν ανθρώπινοι και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι φιλοξενίας των προσφύγων. Ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής», Δημήτριος Βλαχομήτρος, χαρακτήρισε ως ακατάλληλο τον χώρο των Τσαϊριών, προτείνοντας τη φιλοξενία προσφύγων στις κενές κατοικίες που υπάρχουν δίπλα στις πολυκατοικίες των αξιωματικών.
Την έντονη αντίδρασή τους για την χρησιμοποίηση της περιοχής Τσαϊρια, διατύπωσαν και δημότες του Θερμαϊκού (Χρήστος Ιβάνοβιτς, Τατιανός Μάγγος και Ειρήνη Παπαμιχαήλ) που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, οι οποίοι μάλιστα ρώτησαν τον δήμαρχο Θέρμης αν είχε κάποια συζήτηση για το θέμα αυτό με τον ομόλογό του κ. Μαυρομάτη.

Βολές κατά Μαυρομάτη
Τόσο ο δήμαρχος Θέρμης, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, άφησαν αιχμές κατά του δημάρχου Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την αντίδρασή του στην επιλογή των Τσαϊριών.
«Δεν μπορεί κάποιος να κάνει σχεδιασμό για τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλη αξιοποίηση και να μην μπορεί να δεχθεί την αξιοποίηση του χώρου γιαυτό τον σκοπό, όταν μάλιστα πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας ότι τα επιχειρήματα που διατύπωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, αντικρούουν το ένα το άλλο.
«Αυτή την πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος Θέρμης, μετά το έγγραφο της κυβέρνησης να υποδείξει χώρους, την πήρε ο δήμος Θερμαϊκού;» ρώτησε. Σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουν στον κοινό στόχο που είναι να βοηθηθεί η χώρα αυτή την περίοδο για να ξεπεράσει το πρόβλημα. «Αυτό εμείς το κάνουμε δημόσια, ευθαρσώς και με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη τους γύρω μας, αλλά πάντα κύριος παράγοντας για την όποια απόφαση, είναι τα δεδομένα του Δήμου μας», είπε.
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι σχεδιάζει ο δήμος Θερμαϊκού να δημιουργήσει τουριστική εγκατάσταση στο χώρο των Τσαϊριών που ανήκει στη δική του αρμοδιότητα, ο δήμαρχος Θέρμης επισήμανε: «Δεν θεωρώ ότι η οποιαδήποτε αξιοποίηση 50 ή 100 στρεμμάτων σε ένα ακίνητο που είναι συνολικά 600 στρέμματα, μπορεί να επηρεάσει την οποιαδήποτε εκμετάλλευση του χώρου. Άλλωστε, στο χώρο της Περαίας, υπάρχει εδώ και δεκαετίες ένας οικισμός Ρομά. Εκείνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε εκμετάλλευση; Εκείνο δεν δημιουργεί προβλήματα και θα δημιουργήσουν προβλήματα οι πρόσφυγες;», αναρωτήθηκε ο κ.Παπαδόπουλος. Επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γιαυτούς τους ανθρώπους. Ενώ επικριτικοί για τις αντιδράσεις του δημάρχου Θερμαϊκού ήταν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Πράτανος και Καρκατζούνης.

Τελικά, υπέρ της πρότασης του δημάρχου Θέρμης για να δοθεί «πράσινο φως» στην χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση τους ενός από τους δύο χώρους που προαναφέρθηκαν, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ και οι δύο, τάχθηκαν οι 31 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους, ενώ και οι υπόλοιποι δύο (Καρκατζούνης και Βλαχομήτρος) ψήφισαν παρών με την διευκρίνιση ότι τάσσονται υπέρ της βοήθειας για τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά διαφωνούν σχετικά με την καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.