Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καταγγελία στην ΠΕΔ για τους δημάρχους που κρύβονται!

Υπάρχουν άραγε και τέτοιοι και σε ποιους Δήμους;
Το προσφυγικό ανέβασε τους τόνους στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με Δημάρχους να κατακεραυνώνουν τη στάση άλλων Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας  που «σφυρίζουν αδιάφορα» και είναι «εξαφανισμένοι» αντί να «αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης για τη φιλοξενία προσφύγων που τους αναλογεί».

Πολλοί Δήμαρχοι που ήδη φιλοξενούν πρόσφυγες ή αναμένεται άμεσα να φιλοξενήσουν εξέφρασαν την πικρία τους για την στάση συναδέλφων τους στην Κεντρική Μακεδονία με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση των Δημάρχων Δέλτα Μ. Φωτόπουλου και Θέρμης Θ. Παπαδόπουλο.

«Κρύβονται κάποιοι Δήμαρχοι», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως υπάρχουν Δήμαρχοι που επιχαίρουν πως κατόρθωσαν να φορτώσουν «σε άλλους Δήμους το πρόβλημα». «Να πάρουμε την ευθύνη όλοι μας», υπογράμμισε και επεσήμανε πως πρέπει κάθε Δήμος να πάρει «από 500, από 1000, όσους μας αναλογούν». Για αυτό το λόγο ο Δήμαρχος Θέρμης ζήτησε να γίνει εκ νέου συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ την επόμενη εβδομάδα και να καταθέσουν όλοι οι Δήμαρχοι προτάσεις με χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Επιπλέον απαντώντας στον Δήμαρχο Θερμαϊκού που αντιδρά στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην τοποθεσία «τσαϊρια» που βρίσκεται στα όρια των δύο Δήμων ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «ο κάθε δήμος έχει τις απόψεις του, εμείς αποφασίζουμε για χώρους που ανήκουν στα διοικητικά όρια του δήμου μας». Απαντώντας σε αυτούς που χαρακτηρίζουν «έλος» την έκταση είπε πως «θα πρέπει να τη δουν από κοντά πριν τη χαρακτηρίσουν έτσι» και επεσήμανε πως ο Δήμος θα είναι ο θεματοφύλακας για τη διασφάλιση «ανθρώπινων συνθηκών».

Ο 
δήμαρχος Πέλλας Γρ. Στάμκος υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι οι δήμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αντί να προσέρχονται με επιχειρήματα περί «ανυπαρξίας» κατάλληλων χώρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και 
ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης ο οποίος ζήτησε την αποσυμφόρηση της Ειδομένης ενώ ανακοίνωσε πως κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους «παράνομους καταυλισμούς» που λειτουργούν στον Δήμο του.

Τελικά στην απόφασή της η ΠΕΔΚΜ ζητά μεταξύ άλλων «δίκαιη, ισόρροπη, γεωγραφικά ορθολογική κατανομή, με την αυτονόητη εξαίρεση των ευαίσθητων περιοχών» αλλά και «ορθολογική κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού εντός της Κεντρικής Μακεδονίας».  Βέβαια στην απόφαση δεν υποδεικνύονται νέοι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων και αναμένεται η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας -αν τελικά οριστεί- να είναι θυελλώδης.

Την απόφαση καταψήφισε το μέλος του Δ.Σ και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη Απ. Αντωνούδης
 καθώς όπως δηλώνει στο stokokkino.gr παρότι συμφωνούσε στο πρώτο μέρος της, «για ακόμη μία φορά η τοπική αυτοδιοίκηση κρατάει μία υποκριτική στάση».

Όπως τονίζει ενώ την επόμενη εβδομάδα η τοπική αυτοδιοίκηση θα αποφασίσει για τις θέσεις φιλοξενίας «προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες της» ζητά σήμερα από το Υπουργείο «να μας πει ένα σχεδιασμό συνολικό που κανένας δεν θα μπορούσε να πει καθώς κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί και που θα φτάσει η κατάσταση».

«Εμείς ζητήσαμε τη σύγκληση εκ νέου της ΠΕΔΚΜ παρουσία όλων των δημάρχων για ουσιαστική συζήτηση και όχι προσχηματική, διαφορετικά απλά θα κάνουμε εύκολη κριτική στη κυβέρνηση», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «όταν η Τ.Α. δεν κάνει προτάσεις αναγκάζεται η κυβέρνηση -και καλά κάνει- να παίρνει πρωτοβουλίες».

Επιπλέον η ΠΕΔΚΜ ζητά την άμεση διακοπή της ροής προσφυγικών πληθυσμών προς την Κεντρική Μακεδονία, την άμεση έναρξη εκκένωσης της Ειδομένης, με μεταφορά του εκεί συγκεντρωμένου πληθυσμού σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής και το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής.  Παράλληλα ζητά ενημέρωση από πλευράς Κυβέρνησης για τον υπάρχοντα σχεδιασμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών και την ενίσχυση της δύναμης των Αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στις περιοχές προσωρινής εγκατάστασης προσφυγικών πληθυσμών.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Ειδομένη ο
 πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου,  υπογράμμισε πως είναι «η ντροπή της ανθρωπότητας, της Ευρώπης και της Ελλάδας» και ζήτησε να συγκροτηθεί κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την σωστή ενημέρωση των προσφύγων.

Όσον αφορά τους Δήμους εντός του αστικού ιστού που δεν διαθέτουν μεγάλους χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, στόχος σύμφωνα με 
τον Δήμαρχο Νεάπολης- Συκεών Σ. Δανιηλίδη είναι να προχωρήσουν το πρόγραμμα  για την ενοικίαση διαμερισμάτων. Επιπλέον ο κ. Δανιηλίδης επανέλαβε την πρόταση του για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας στο πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και στο πρώην «Παναγία» καθώς και στο παλιό γαλλικό νοσοκομείο στη Φράγκων.

Ικανοποίηση από τη συνάντηση με τον Π. Κουρουμπλή

Την ικανοποίηση του από τη συνάντηση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή εξέφρασε 
ο Λ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ υπογράμμισε πως έγινε πράξη η υπόσχεση Κουρουμπλή για την καταβολή 2,8 εκατ. Ευρώ προς τους Δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες για να καλύψουν τις έκτακτες δαπάνες όπως και η δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης για την έγκριση των δαπανών των Δήμων.

Επιπλέον όπως μετέφερε ο κ. Κυρίζογλου ο υπουργός Εσωτερικών «ξεκίνησε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας ότι δικαιολογημένα οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτύρονται διότι δεν είναι ισομερής, ορθολογική η κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλο το σώμα της Ελλάδας» και «έκανε έκκληση να αναληφθούν πρωτοβουλίες»

«Πρέπει και η Ήπειρος,  η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Κρήτη να δεχθούν αναλογικά προσφυγικές ροές», επεσήμανε ο κ. Κυρίζογλου.



Πηγή: stokokkino. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.