Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Για γενικό ξεπούλημα στο Θερμαϊκό ετοιμάζεται το ΤΑΙΠΕΔ;

Στον "αφρό" και πάλι το σχέδιο για την κιτς....Ντίσνεϊλαντ!
Για γενικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στο νομό Θεσσαλονίκης, κυρίως στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, ετοιμάζεται το ΤΑΙΠΕΔ, αν είναι σωστές οι πληροφορίες που επικαλείται το Voria.gr. Μεταξύ αυτών, 652 στρέμματα στα Τσαϊρια της Περαίας, 100 στρέμματα στον Ποταμό προς Ν.Ηράκλεια, 300 στρέμματα στο Αγγελοχώρι, στη μύτη του Μεγάλου Καράμπουρνου κ.α.

Πάντως, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις, ενώ τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιαστούν σε συνάντηση του Ταμείου με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, στα τέλη Απριλίου.
Αναλυτικά το δημοσίευμα, έχει ως εξής:
«Επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, μεταξύ των δευτέρων και αμερικανικών σχημάτων με παρουσία στη χώρα μας, προσελκύουν οι πρωτοβουλίες του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση ακινήτων στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πέραν των γνωστών μεγάλων διαγωνισμών που αφορούν στο Λιμάνι, με την πώληση της ΟΛΘ Α.Ε. και, το αεροδρόμιο "Μακεδονία", διαδικασία που ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί.
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε φιλέτα και φιλετάκια, που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά, να αποκτήσουν χρήσεις εξοχικής κατοικίας, τουριστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά ακόμη και εκθεσιακές.
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη αλλά, μετά από διαβούλευση και συνεννόηση με τους φορείς της πόλης. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα στο ΕΒΕΘ, μία ανοικτή συζήτηση πάνω στα σχέδια που επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ και θα ζητηθεί από τους φορείς να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις τρέχουν. Η πώληση της ΟΛΘ Α.Ε. μπαίνει στην τελική φάση του διαγωνισμού. Μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα πρέπει να έχει κλείσει (μετά από διαβούλευση ) η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΘ, για να ακολουθήσει η συζήτηση με τους υποψήφιους επενδυτές, οι επιτόπιες επισκέψεις και η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Παρά το μεγάλο ύψος των επενδύσεων για την πρώτη 5ετία που προβλέπει το business plan (σ.σ 309 εκατ. ευρώ), ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων συνεχίζει να υπάρχει, ενώ όπως πληροφορείται η Voria.gr, κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους διεκδικητές βρίσκεται και Έλληνας εφοπλιστής, πολύ γνωστός που κυρίως δραστηριοποιείται στη μεταφορά και διάθεση πετρελαιοειδών. Το επόμενο διάστημα βεβαίως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί πόσοι και ποιοί θα "κτυπήσουν" την ΟΛΘ Α.Ε., τι τίμημα θα προσφέρουν και τι ύψους επενδύσεις θα δεσμεύονται να υλοποιήσουν.

Αγορά ΟΛΘ και Logistics Center
Oι μνηστήρες του Λιμανιού θα αγοράσουν την Εταιρεία μόνο αν μπορούν να εξασφαλίσουν τη δημιουργία ενός μεγάλου Logistics Center, κοντά και σε σύνδεση με τον ΟΛΘ αλλά και τα δίκτυα μεταφορών, οδικών και σιδηροδρομικών.
Για τη χρήση αυτή υπάρχει μία έκταση 150-180 στρεμμάτων (σ.σ ανήκε στο παρελθόν στον ΟΕΚ), δυτικά του Δενδροποτάμου και σε απόσταση περίπου ενός χλμ. από την 6η προβλήτα που φιλοξενεί εργοτάξιο του Μετρό.
Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους πιθανούς αγοραστές να ζητούν ακόμη μεγαλύτερη έκταση, οπότε προκρίνεται σαν καταλληλότερο το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, που συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ και άλλωστε διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Η αξιοποίηση του Γκόνου για τη δημιουργία Logistics Center είναι ιστορία τουλάχιστον μίας 10ετίας, η οποία ελπίζεται ότι σχετικά γρήγορα θα "ωριμάσει" για να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Να σημειωθεί ότι από τα 600 στρέμματα του στρατοπέδου, τα 100 χρησιμοποιούνται από τον ΤΑΠ σαν κέντρο διανομής σωλήνων.
Θεωρείται ότι στα δυνατά χαρτιά που έχει ο ΟΛΘ είναι και η αξιοποίηση της μεγάλης χερσαίας ζώνης του Λιμανιού. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι στη χερσαία έκταση που βρίσκεται πίσω από τις προβλήτες "2" και "3", εκεί δηλαδή που ρημάζουν αχρησιμοποίητα κάποια παλιά κτίρια, μπορεί κάλιστα να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο ή ακόμη και ξενοδοχείο.

Αναγέννηση της Αγοράς Μοδιάνο
Κινούμενοι στο πολεοδικό συγκρότημα, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, συναντάμε στο κέντρο ένα πολύ σημαντικό οικοδόμημα, χαρακτηρισμένο και ως προς τη χρήση, την Αγορά Μοδιάνο.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 43,35% όταν το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε 61 ιδιοκτήτες. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη κάνει επαφές με ομάδες μικρότερων ιδιοκτήτων που και αυτοί θέλουν να πουλήσουν. Εάν συγκεντρωθεί ποσοστό άνω του 67% θα υπάρξει δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτή καθώς έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με Αμερικανούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες.
Σε ό,τι αφορά στη Μοδιάνο, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της δέσμευσης ως προς τη χρήση, δηλαδή ότι θα πρέπει να λειτουργεί σαν αγορά τροφίμων, κάτι που αποτελεί κώλυμα για την προσέλκυση επενδυτών, που οπωσδήποτε δεν μπορούν να περιμένουν αξιόλογα έσοδα από καταστήματα που θα πουλάνε μαρουλάκια ή έστω αυγά, κοτόπουλα και ψάρια, όταν θα πρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του διατηρητέου κτίσματος, ίσως και μεγαλύτερες των 5-6 εκατ. ευρώ.
Αυτό το κρίσιμο σημείο, επιχειρείται να ξεπεραστεί, στο πλαίσιο του νέου Γ.Π.Σ. του δήμου, ώστε η Μοδιάνο να χαρακτηριστεί σαν Εμπορική Αγορά. Μένει να δούμε το τι θα γίνει με το Γ.Π.Σ., για το οποίο η διαβούλευση ολοκληρώθηκε αλλά ακόμη δεν έχει καν συζητηθεί στη δημοτική ομάδα της "Πρωτοβουλία" και, δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Εάν, ωστόσο, η Αγορά Μοδιάνο, "δεθεί" με την όμορη Νέα Αγορά, από τη στιγμή που η Ισραηλιτική Κοινότητα θέλει την αξιοποίηση της δεύτερης (σ.σ έχει το βόρειο τμήμα και κυρίαρχο ποσοστό), μπορεί πιο εύκολα να βρεθεί σοβαρός επενδυτής.

Καλαμαριά: Παραλία και Μαρίνα Αρετσούς
Κινούμενοι πάντοτε ανατολικά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουμε ότι για το Δήμο Καλαμαριάς και την παραλιακή του ζώνη, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να προτείνει να εφαρμοστεί ότι και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ όλη η παραλιακή ζώνη, μαζί με την έκταση της παλιάς πλαζ, πλην όμως της μαρίνας , η οποία προβλέπεται να παραχωρηθεί για να αξιοποιηθεί από ιδιώτες. Η πρόθεση είναι να γίνει μία μαρίνα για μέγα- γιοτς, που θα έχει και τις απαιτούμενες υποστηρικτικές υποδομές.
Η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη συζητηθεί με τη διοίκηση του Δήμου και τους τοπικούς φορείς.

Εκτάσεις ανατολικά του αεροδρομίου
Στο γενικότερο σχεδιασμό για το ΠΣ Θεσσαλονίκης είναι και η αξιοποίηση δύο μεγάλων ακινήτων που βρίσκονται μεταξύ του αεροδρομίου "Μακεδονία" και της Περαίας. Πρόκειται για δύο εκτάσεις, μία εντός των ορίων του Δήμου Θέρμης και μία εντός του Δήμου Θερμαϊκού, που έχουν μέτωπο προς τη θάλασσα. Η μία έκταση είναι 760 στρεμμάτων και η άλλη 652 στρεμμάτων. Σε αυτές θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο θεματικό πάρκο- ψυχαγωγικό πάρκο, κάτι σαν Disneyland, πιθανώς ένα εκθεσιακό κέντρο, ιδέα για την οποία υπάρχει και ενδιαφέρον από Αμερικανούς πιθανούς επενδυτές.

Θέρμη: Στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ
Η αξιοποίηση του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ είναι κάτι που επίσης συζητείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το ΥΕΘΑ έχει δεχθεί να μεταφερθούν οι Patriot που βρίσκονται στη βάση ώστε αυτή η μεγάλη έκταση των περίπου 1.300 στρεμμάτων να πάρει τελικώς άλλη χρήση. Θεωρείται ότι στο ΣΕΔΕΣ μπορεί να γίνει ένα resort το οποίο θα έχει και γήπεδο γκολφ, αθλητική εγκατάσταση η δημιουργία της οποίας ευνοείται από τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα του Ανθεμούντα.

Επανωμή, Αγγελοχώρι- τουρισμός, δεύτερη κατοικία
Ο Δήμος Θερμαϊκού, δήμος τουριστικός άλλωστε, έχει αρκετές προς αξιοποίηση εκτάσεις. Έτσι, στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται και έκταση παραθαλάσσια, πολύ μεγάλη, στην Επανωμή. Πρόκειται για μία έκταση ίσως και άνω των 100 στρεμμάτων, που ξεκινάει από τον Ποταμό με κατεύθυνση προς τη Νέα Ηράκλεια. Από αυτή την έκταση, που ανήκει στην ΕΤΑΔ, ένα τμήμα περίπου 15 στρεμμάτων, είναι ιδιοκτησίας του δήμου.
Στον ίδιο δήμο, στο Αγγελοχώρι και στη μύτη του ακρωτηρίου του Μεγάλου Καραμπουρνού, υπάρχει μία ακόμη έκταση της ΕΤΑΔ, 300 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή είναι στη περιοχή του φάρου, ψηλά και αντικρύζει τον Όλυμπο και τις ακτές της Πιερίας.
Οι δύο παραπάνω περιοχές μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά, αλλά και σαν οικισμοί δεύτερης κατοικίας. Τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν βρίσκονται κοντά στους προστατευόμενους υδροβιότοπους σε Επανωμή και Αγγελοχώρι. 

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τα όσα καταγράφονται σε αυτό το άρθρο θα αποτελέσουν και τον κορμό ή έστω τα βασικότερα μέρη της παρουσίας που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ στην συνάντηση με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, τέλη Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.