Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΡΕΚΚ: Κούλουμα στο πρ. στρατόπεδο Κόδρα με σκουπίδια, μπάζα, πεταμένους κάδους κι ένα παράνομο κυνοκομείο

Τον γιορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στην Καλαμαριά σε ένα «βρώμικο» χώρο, αυτό του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», με «μπάζα», εγκαταλειμμένους «μπλε» κάδους του Δήμου σε διάφορα σημεία κι ένα παράνομο «κυνοκομείο» που σκανδαλωδώς ηλεκτροδοτείται, επισημαίνει  με ανακοίνωσή της η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΡΕΚΚ:
«Τα παραδοσιακά «Κούλουμα» γιορτάστηκαν σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε δημόσιους, μεγάλους και εκτεταμένους, καθαρούς, ασφαλείς για το κοινό  και με σεβασμό στο χαρακτήρα τους και στις επιταγές των δημοσίων αρχών, χώρους
Στον αντίποδα, ο Δήμος Καλαμαριάς για άλλη μία φορά επέλεξε να γιορτάσει τα παραδοσιακά “Κούλουμα” σε ένα χώρο, όπως το πρώην στρατόπεδο Κόδρα , που είναι δημόσιος κατά βάση, εν μέρει ιδιοκτησίας του Δήμου (60 στρ.) και εν μέρει διεκδικούμενος από «φερόμενους ιδιοκτήτες», πάντως ιστορικός-αρχαιολογικός, όχι καθαρός, ανασφαλής.
Κυρίως, λόγω του «παράνομου κυνοκομείου», που, σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων,  ηλεκτροδοτείται , κάτω από τα μάτια των αρχών παράνομα,  των συχνών επιθέσεων που δέχονται από αδέσποτα σκυλιά μέσα σε αυτό επισκέπτες, και των αγνώστων ιδιωτών  καταπατητών , που κινούνται απειλητικά προς τους επισκέπτες για να μην τους εντοπίσουν, και για την  πρόσκαιρη χρήση του οποίου δε τηρούνται  οι επιταγές και απαγορεύσεις των δημοσίων αρχών, όπως η απόλυτη απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων.
Έτσι,  στο «Κόδρα» στάθμευαν την Καθαρή Δευτέρα  δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά  από τις αρχές, χωρίς να έχει  αποκλειστεί η πρόσβαση των οχημάτων σε αυτόν
Και όλα αυτά, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, την ίδια στιγμή που δηλώνει ότι το διεκδικεί(!!!) και κάνει σχέδια «επί χάρτου» για δήθεν «τουριστική αξιοποίηση» υπογράφοντας σχετικό πρωτόκολλο με τη διοίκηση Μπουτάρη.
Η εικόνα που παρουσίαζε το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα την Καθαρή Δευτέρα, αλλά και κάθε μέρα, αν αφαιρέσεις τους επισκέπτες λόγω γιορτής, καμία σχέση δεν έχει με τις χρήσεις,  που επιβάλει η απόφαση του ΣτΕ με αρ. 288/2003 ( Ε΄ Τμήμα), η οποία έχει ισχύ «δεδικασμένου» («…επιτρεπομένων μόνον χρήσεων και κτιρίων τέτοιου χαρακτήρα, που να υποβοηθούν την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό…»)  και  οι αποφάσεις των αρχών («ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος»  με διατηρητέα ιστορικά κτήρια).
Η ΡΕΚΚ για άλλη μία φορά επισημαίνει την εγκατάλειψη του  χώρου, την αδιαφορία της δημοτικής αρχής, για έναν χώρο, που θα μπορούσε να είναι υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου με ήπιες χρήσεις συμβατές με το χαρακτήρα του,  και καλεί τη δημοτική αρχή να ξυπνήσει  από το «λήθαργό» της  και να εγκαταλείψει την τακτική της «απάθειας».
«Παράνομο κυνοκομείο», «μπάζα», αυθαίρετα κτίσματα, άγνωστοι προκλητικοί καταπατητές, αυθαίρετες περιφράξεις  κλπ. δεν έχουν καμία σχέση με τον στόχο ο χώρος να γίνει υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου!

Μέλη και στελέχη της ΡΕΚΚ  συλλέγουν συστηματικά  και  μεθοδικά υλικό για να προσφύγουν στις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές προκειμένου να προστατεύσουν το «Κόδρα» και να αποτρέψουν την αλλοίωση του χαρακτήρα του, που κινδυνεύει να έχει μόνιμο χαρακτήρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.