Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η συστηματική φίμωση της αντιπολίτευσης από τη διοίκηση Μαυρομάτη

Τι συμβαίνει στο Δήμο Θερμαϊκού και τι στους άλλους Δήμους
Πουθενά, σε κανέναν άλλο Δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δεν συμβαίνει αυτό το αίσχος που παρατηρείται στο Δήμο Θερμαϊκού, όπου η διοίκηση Μαυρομάτη φιμώνει συστηματικά την αντιπολίτευση, κυρίως τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, μετά από ρεπορτάζ στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών τους συμβουλίων, είναι συντριπτικά.

Απευθυνθήκαμε στα δημοτικά συμβούλια αλλά και στις δημοτικές παρατάξεις όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης ζητώντας να μας απαντήσουν στην ερώτηση σχετικά με τον χρόνο που δίδεται από τη δημοτική αρχή και το προεδρείο του δημοτικού τους συμβουλίου στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στο στάδιο των Ανακοινώσεων και των Ερωτήσεων. Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι εξόχως κατατοπιστικές.
Αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν σε όλους τους άλλους δήμους της περιοχής, στο δήμο Θερμαϊκού, με βάση έναν βαθιά αντιδημοκρατικό κανονισμό που ψήφισε η πλειοψηφία της διοίκησης Μαυρομάτη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δίνει τον λόγο στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μόνο για 3 λεπτά στο στάδιο των ανακοινώσεων, ανεξαρτήτως του αριθμού των θεμάτων που αυτοί αναφέρονται. Και στα 3 ακριβώς λεπτά, αφαιρεί το λόγο. Με αποκορύφωμα την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου στα 3 λεπτά, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μαυρομάτη, έκλεινε πραξικοπηματικά, διαρκώς το μικρόφωνο στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρο Κουζινόπουλο, με συνέπεια να αναγκαστούν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης να αποχωρήσουν για πολλοστή φορά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κι όμως, όπως θα διαπιστώσετε, ο τρόπος λειτουργίας όλων των άλλων Δήμων απέχει παρασάγγες από τα όσα διαδραματίζονται στον Θερμαϊκό και θυμίζουν ολοκληρωτική νοοτροπία.

Δήμος Θεσσαλονίκης
Μετά τις ανακοινώσεις  δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη το λόγο παίρνουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να απαντήσουν ή για να παρουσιάσουν δικά τους θέματα. Παρά το γεγονός ότι στο 49μελές δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκπροσωπούνται οκτώ (8) δημοτικές παρατάξεις, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στις τοποθετήσεις των «αρχηγών» των παρατάξεων, παρά μόνο όταν πλατειάζουν. Και μόνο τότε, παρεμβαίνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ζητώντας τους να συντομεύουν. Το πόσο δημοκρατικά λειτουργεί το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις του, που μεταδίδονται τηλεοπτικά από την TV-100.

Δήμος Καλαμαριάς
Στο Δήμο Καλαμαριάς, η αντιπολίτευση δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη, στην αρχή κάθε συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανόλης Λαμτζίδης, αλλά και οι επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων με συνοπτικό τρόπο αναπτύσσουν τα θέματα που θεωρούνε ότι πρέπει να προταχθούν της ημερήσιας διάταξης και ο διάλογος αναπτύσσεται ανεμπόδιστα χωρίς φραγμούς και απαγορεύσεις από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, Γεώργιο Τελίδη. Καμιά φορά τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης καλύπτουν στην πράξη μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, αλλά πάντα κάτι βγαίνει.

Δήμος Θέρμης
Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που λειτουργούν στον Δήμο Θέρμης, αλλά και των δημοτικών συμβούλων που επιθυμούν να μιλήσουν στο στάδιο των ανακοινώσεων και ερωτήσεων, πριν τη συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στην άψογη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, βοηθάει με τη στάση της η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αθηνά Παπαδάκη, η οποία διευθύνει τη συζήτηση χωρίς να παρεμβάλει προσκόμματα στους ομιλητές. Ενώ παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν διαξιφισμοί ή όταν διακόπτονται οι αγορητές.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών
 Στον Δήμο Νεάπολης Συκεών πριν αρχίσει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε πρόκειται για τακτική είτε για ειδική είτε για έκτακτη συνεδρίαση, δίνεται ο λόγος πάντα στους επικεφαλής των παρατάξεων, παρότι αυτό δεν προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού  Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μιχάλης Βουλγαρίδης, ποτέ δεν έχει αφαιρέσει τον λόγο, ακόμη και όταν η παρέμβαση των επικεφαλής των παρατάξεων διαρκεί ή ξεπερνά τα δέκα λεπτά. Βεβαίως ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απαντά πάντα, ακόμη και στις ανακοινώσεις, παρά το ότι στο στάδιο αυτό δεν προβλέπεται και φυσικά δεν δίνεται η δυνατότητα ανταπάντησης. Επίσης στις τακτικές συνεδριάσεις το πρώτο θέμα συζήτησης, με βάση τον κανονισμό, είναι "Προτάσεις - Ερωτήσεις - Επερωτήσεις", όπου όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δικαιούνται να προτείνουν και να ρωτήσουν ότι θέλουν. Ο κανονισμός προβλέπει ότι αυτή η διαδικασία των προτάσεων ερωτήσεων επερωτήσεων δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από τριάντα λεπτά αλλά αυτός ο χρονικός περιορισμός δεν τηρείται ποτέ.

Δήμος Παύλου Μελά
Στον Δήμο Παύλου Μελά, ισχύει το πεντάλεπτο στους επικεφαλείς και αν υπάρχει σοβαρό θέμα και αρκετά λεπτά περισσότερο. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Όλγα Μυρίδου είναι ιδιαίτερα ανεκτική στις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων και η συζήτηση διεξάγεται πάντα σε κλίμα συνεργασίας και κατανόησης.

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
Στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης υπάρχουν τοποθετήσεις ανακοινώσεις από τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτετζίδη και τους  επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και όλους τους Συμβούλους που έχουν κάποιο θέμα να ανακοινώσουν. Συνήθως δίνονται απαντήσεις από το Δήμαρχο ή τους Αντιδημάρχους και οι παρατάξεις έχουν δικαίωμα δευτερολογίας, χωρίς να υπάρχει περιορισμός χρονικός από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλη Γεράνη. Βέβαια προσπαθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην κουράζουν το σώμα.

Δήμος Δέλτα
Στο δήμο Δέλτα δεν τίθεται θέμα χρονικού περιορισμού. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου- Τυφλιώρη,  δίνει χρόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και σε όποιον δημοτικό σύμβουλο θέλει να τοποθετηθεί για θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, καθώς με τη συζήτηση που ακολουθεί, αναδεικνύονται θέματα που πάντα βοηθούν στην καλύτερη
λειτουργία του Δήμου.

Δήμος Ωραιοκάστρου
Στο Δήμο Ωραιοκάστρου πριν την ημερήσια διάταξη (τακτική και έκτακτη) ξεκινάμε με τις ανακοινώσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και στην συνέχεια (μόνο την α! τακτική συνεδρίαση κάθε μήνα) δίνεται ο λόγος και στους πολίτες για ερωτήσεις.
Ο χρόνος των τοποθετήσεων είναι 7 λεπτά για τους επικεφαλής και 5 λεπτά για τους συμβούλους. 

Βέβαια ποτέ δεν τηρούνται οι χρόνοι αυτοί και μόνο όταν το πράγμα παραχαλαρώνει επεμβαίνει  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αθανάσιος Καρύδης και αφαιρεί το λόγο αλλά πάντα σε βάρος των συμβούλων της αντιπολίτευσης ενώ αφήνει ελεύθερους αυτούς της πλειοψηφίας να μιλούν όσο θέλουν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.