Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Πεινασμένοι έμειναν σήμερα οι πρόσφυγες στην Ειδομένη - Καζάνι που βράζει ο καταυλισμός

Από τη σημερινή συγκέντρωση προσφύγων στις γραμμές του τρένου
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Καζάνι που βράζει, είναι πλέον ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός στην Ειδομένη, καθώς το πολυήμερο κλείσιμο των συνόρων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, αυξάνει κάθε ώρα που περνάει τα αισθήματα απελπισίας και οργής που διακατέχουν τους 13.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εδώ. Και οι οποίοι βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες προώθησής τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ήδη, σήμερα Τρίτη, μετά και την καινούρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν από την Ειδομένη στα Σκόπια, μία ομάδα 40 περίπου ατόμων, νέων ανδρών κυρίως, κινήθηκε προς τα σημεία όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες εθελοντών συσκεύαζαν φαγητό για να το μοιράσουν το μεσημέρι και επιτακτικά, απαίτησαν να μην γίνει η διανομή.
Το σκεπτικό τους ήταν ότι, αν κάνει απεργία πείνας όλος ο καταυλισμός, τότε ίσως υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις των χωρών που ύψωσαν φράχτες, να ανοίξουν τα σύνορα.
Έκλεισαν αναγκαστικά για λόγους ασφαλείας τα κοντέϊνερς όπου
εθελοντές της "Συμπολιτείας" συσκεύαζαν φαγητό για τους πρόσφυγες
Κατόπιν αυτού και προκειμένου να μην υπάρξουν επεισόδια, τόσο η ΜΚΟ «PRAKSIS» όσο και ο κοινωνικός χώρος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, αποφάσισαν για λόγους κυρίως προστασίας των εθελοντών να μην γίνει διανομή φαγητού, με συνέπεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευθούν κάποια φαγώσιμα από πλανόδιους για να κορέσουν την πείνα τους, να μείνουν σήμερα νηστικοί.
Μία προσπάθεια των μελών της ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για ένα είδος συμβιβασμού με μέλη αυτής της ομάδας, προκειμένου να διανεμηθεί ζεστό φαγητό τουλάχιστον στα χιλιάδες πεινασμένα παιδιά του καταυλισμού, δεν είχε δυστυχώς αποτέλεσμα.
Έτσι, δεν μπόρεσε να βοηθήσει αποτελεσματικά και μία μεγάλη ομάδα εθελοντών της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που είχε μεταβεί και σήμερα από το πρωί  στον καταυλισμό της Ειδομένης, για να βοηθήσει στο δύσκολο έργο της συσκευασίας και διανομής φαγητού. Αν και μέχρι την ώρα που αποφασίστηκε η απομάκρυνση, για λόγους ασφαλείας, των εθελοντών από το χώρο και το κλείδωμα των δύο τεράστιων κοντέϊνερς, όπου γίνονταν η προετοιμασία και η συσκευασία του φαγητού, είχαν προλάβει να ετοιμάσουν αρκετές εκατοντάδες μερίδες, που δυστυχώς έμειναν αχρησιμοποίητες και ίσως διανεμηθούν αύριο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η αυτοπυρπόληση των δύο προσφύγων
Η ένταση και ο εκνευρισμός που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών, εξ αιτίας του πολυήμερου κλεισίματος των συνόρων, εντάθηκαν σήμερα, μετά την αυτοπυρπόληση δύο προσφύγων, που επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους στον καταυλισμό προσφύγων - μεταναστών στην Ειδομένη.
Οι δύο άνδρες έβαλαν φωτιά στα ρούχα τους και οι ψυχραιμότεροι επενέβησαν αποτρέποντας τα χειρότερα. Ωστόσο, το ένα άτομο που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι σε καλή κατάσταση, ενώ σοβαρότερη κρίνεται η κατάσταση της υγείας του δεύτερου πρόσφυγα που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Λόγω του τεταμένου κλίματος, διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν σε σημεία του καταυλισμού για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Ενώ στα θετικά της ημέρας, καταγράφεται η άφιξη, λίγο μετά το μεσημέρι, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, που βρίσκεται στην άκρη του προσφυγικού καταυλισμού, έξι κλιναμαξών του ΟΣΕ, δυναμικότητας 40 κλινών η κάθε μία, για την προσωρινή στέγαση προσφύγων που δεν διαθέτουν κατάλυμα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι κλινάμαξες αυτές γέμισαν από κόσμο, καθώς ακόμη και σήμερα συνέχισαν να καταφθάνουν στον πρόχειρο καταυλισμό νέες φουρνιές προσφύγων και μεταναστών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.