Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αποκάλυψη: Ποιος πρότεινε την ιδέα για τα Τσαίρια ;

Αεροφωτογραφία της περιοχής Τσαίρια. Η δεξιά πλευρά υπάγεται στο δήμο Θέρμης,
η αριστερή πλευρά στο δήμο Θερμαϊκού, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ποιος πρότεινε τη δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Τσαίρια; Έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιόν ανήκει η πατρότητα της ιδέας αυτής και πόσο έχουν δίκαιο να ξιφουλκούν δήμαρχοι και πρόεδροι και άλλοι κατά μιας αναμενόμενης απόφασης, η οποία σημειωτέον δεν έχει μέχρι στιγμής επισήμως ανακοινωθεί.

Καταρχάς νομίζουμε ότι αν όντως επιβεβαιωθεί η σχετική πληροφορία και αν πράγματι προχωρήσει η δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο συγκεκριμένο χώρο, αυτός ανήκει στο Δήμο Θέρμης. Και επομένως, ο γειτονικός δήμος είναι αυτός που θα πάρει τη σχετική απόφαση, ο κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ανεξάρτητος και ούτε σωστό, ούτε πρέπον είναι εμείς να του υποδείχνουμε αν και πως πρέπει να κάνει την όποια επιλογή.
Από κει και πέρα, αξίζει να διατυπώσουμε τη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», η οποία στο ζήτημα αυτό είναι πάγια, ξεκάθαρη και κρυστάλλινη: Πρέπει και ο δήμος Θερμαϊκού να ανοίξει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες, πολύ περισσότερο που κατά βάση είμαστε δήμος προσφυγικός. Από κει και πέρα, όποιος χώρος κι αν επιλεγεί, θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί εκεί οι κατάλληλες υποδομές, ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι μέσα σε βούρκο και λασπόνερα που θα θυμίζουν εικόνες Ειδομένης. Ο δήμος διαθέτει τεράστιες εκτάσεις και κάποια από αυτές, μετά από έρευνα της τεχνικής υπηρεσίας, όχι κατ’ ανάγκη δίπλα σε τουριστικές υποδομές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.  
Ας πάμε όμως στο θέμα μας: Ποιος είναι αυτός που προτρέχοντας, πρότεινε τα Τσαίρια ως χώρο δημιουργίας του Κέντρου Μετεγκατάστασης; Δεν είναι άλλος από τη διοίκηση Μαυρομάτη, η οποία δια του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Γιώργου Φεστερίδη, στη συνεδρίαση, στις 10 Μαρτίου, της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Θερμαϊκού για τη βοήθεια στους πρόσφυγες, διατύπωσε την πρόταση, εκ μέρους της διοίκησης, να υποδειχθούν «περιοχές του Δήμου μας που ανήκουν στο κράτος, ώστε αυτό να έχει και την ευθύνη, π.χ. κάμπινκ ΕΟΤ, περιοχή Τσαίρια, κλπ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση εκείνη αντέκρουσαν όχι μόνο οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, Σπύρος Κουζινόπουλος ως επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και Έφη Ζαριφέ, ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Θοδωρής Τζέκος που μετέχει στην επιτροπή. Λέγοντας και οι τρεις ότι η όποια συζήτηση για την υπόδειξη χώρου, πρέπει να γίνει εφόσον ζητηθεί αυτό από το Κράτος.
Επί μία εβδομάδα, κι ενώ είχε προκληθεί σούσουρο στους δημότες του Θερμαϊκού από την πρόταση αυτή του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής, η διοίκηση Μαυρομάτη δεν έκανε καμία κίνηση για να διαφοροποιηθεί από την υπόδειξη για «κάμπινγκ ΕΟΤ ή Τσαίρια». Και ακόμη και στις 16 Μαρτίου, ο αντιδήμαρχος κ.Φεστερίδης περιέφερε στα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής ένα «Πρακτικό», στο οποίο διατυπώνονταν και εγγράφως η πρόταση για «κάμπινγκ ή Τσαίρια».
Την ίδια μέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, παρόντος του δημάρχου κ.Μαυρομάτη, ο αντιδήμαρχος κ.Φεστερίδης όχι μόνο επανέλαβε την υπόδειξη για τους παραπάνω χώρους, αλλά επιτέθηκε κιόλας φραστικά στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» για την άρνησή του να υπογράψει το πρακτικό.
Κι όμως, ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, αντί να διαψεύσει τον αντιδήμαρχό του ή να τον επαναφέρει στην τάξη, αν διαφωνούσε με την πρότασή του, σε μία επίδειξη διγλωσσίας, δήλωσε ότι «είναι εκ του πονηρού» οι φήμες για εγκατάσταση προσφύγων στα Τσαίρια και στα δύο κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Επανομής.
Παίρνοντας το λόγο, λίγο μετά, διαβάσαμε το απόσπασμα του Πρακτικού με την πρόταση Φεστερίδη, καλώντας τα μέλη της διοίκησης του Δήμου να ψαχτούν μεταξύ τους για το ποιος διαδίδει «υποβολιμιαίες φήμες» και πράγματα «εκ του πονηρού». Ρωτήσαμε δε ευθέως τον δήμαρχο αν είχε λάβει γνώση για τις προτάσεις του αντιδημάρχου του. Κι εκείνος φυσικά, δεν απάντησε, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε να μας κλείσει για μια ακόμη φορά το μικρόφωνο.

Με βάση όλα αυτά, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πόσο σοβαρά, αξιόπιστα και οργανωμένα λειτουργεί η δημοτική μας αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.