Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι πολιτισμός

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση πολιτών και φορέων στις εκκλήσεις για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στα Διαβατά και την Ειδομένη. Με σύνθημα «Στηρίζουμε αυτά τα χαμόγελα γιατί η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός», η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει τη συλλογή τροφίμων για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στα κέντρα μετεγκατάστασης που δημιουργήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία.

Τη συλλογή των τροφίμων διοργανώνει η αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης και το κέντρο πολιτισμού της περιφέρειας και τα τρόφιμα θα συγκεντρώνονται καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).
Τα τρόφιμα που συλλέγει η ΠΚΜ, προκειμένου να τα διαθέσει στα προσφυγόπουλα, είναι κρουασάν, κεκάκια, βρεφικό γάλα, μπάρες δημητριακών και βρεφικές τροφές σε βαζάκια.
Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζει ομάδες εθελοντών αλλά και φοιτητών του παιδαγωγικού τμήματος, προκειμένου να επισκέπτονται το κέντρο μετεγκατάστασης και να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται συνεννόηση του δήμου με αλυσίδα σούπερ μάρκετ ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να προμηθεύονται κάποια αγαθά, χωρίς να πέφτουν θύματα επιτήδειων που επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν.
Παράλληλα, δεκάδες και εκατοντάδες πολίτες του δήμου Ωραιοκάστρου ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα προσφερθούν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου». Από νωρίς το πρωί ο χώρος του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου γέμισε από σακούλες με τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο για την ανακούφιση των χιλιάδων προσφύγων. 
Τα τρόφιμα και τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι: κρουασάν, μπισκότα, γάλα εβαπορέ και μακράς διαρκείας, χυμοί, βρεφικές κρέμες και γάλατα, είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, μωρομάντιλα, βρεφικές πάνες, σαπούνια), είδη ένδυσης και υπόδησης (παπούτσια όλων των ειδών, μπουφάν, αδιάβροχα), παιχνίδια.
Η συγκέντρωση όλων των ειδών γίνεται καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι στο ισόγειο του δημαρχείου Ωραιοκάστρου.
Τα σημεία στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση τροφίμων 
Έκκληση για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στα Διαβατά και την Ειδομένη απευθύνουν οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ, ανακοινώνοντας τα σημεία όπου μπορούν οι πολίτες να αφήνουν τα είδη πρώτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη. 
Καθημερινά οι πρόσφυγες χρειάζονται βρεφικές κρέμες, τροφές, γάλα για τα παιδιά μικρών ηλικιών καθώς και είδη υγιεινής, όπως μωρομάντιλα, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ενώ μεγάλη είναι η ανάγκη σε συσκευασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, όπως μπισκότα. Εκτός από το κέντρο μετεγκατάστασης και τον καταυλισμό της Ειδομένης, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να αφήνουν πράγματα στα εξής σημεία, που βρίσκονται εντός της πόλης:
* Α’ δημοτική κοινότητα, Προξένου Κορομηλά 36, εργάσιμες ημέρες και ώρες.
* Ετεροτοπία, Δραγούμη και Πτολεμαίων 42, 2ος όρ., 18.00-22.00.
* Οικόπολις - Γιατροί του Κόσμου, Πτολεμαίων 29 Α (9.00-17.00), τηλ. 2310-222503.
* Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 (19.00-23.00).
* Δομή αλληλεγγύης «Το καλαθάκι», Τσιμισκή 56, απογευματινές ώρες.
* Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης (10.00-12.00 και 17.00-20.00), τηλ. Ιατρείου: 2310-465353, οδός Θέρμης - Τριαδίου (δίπλα στα γήπεδα τένις).
* Τράπεζα συλλογής ειδών «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ» της ΑΡΣΙΣ, Βενιζέλου 70, τηλ. 2315504301.
* Ραδιοφωνικός σταθμός 95,8 της ΕΡΤ3, Αγγελάκη 6, τηλ. 2310-299600.
* Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, Άνδρου 1, Τούμπα, τηλ. 2310-920670 (για ρούχα).
* Ξενώνας υποδοχής και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο της ΑΡΣΙΣ, πρώην Παιδούπολη Ωραιοκάστρου, Αγ. Δημητρίου 1- 3, προέκταση λεωφόρου Δημοκρατίας, τηλ. 2310-694878.
Η ΜΕΤΑδράση ψάχνει εθελοντές

Στο μεταξύ η οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» αναζητά εθελοντές στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, για να βοηθήσουν τους άνθρωποι που φιλοξενούνται και έχουν ανάγκη από υποστήριξη. Οι εθελοντές θα πλαισιώσουν την ομάδα της ΜΕΤΑδρασης, που αποτελείται από διερμηνείς και τοπικούς συντονιστές, για να βοηθήσουν στη διανομή φαγητού και ανθρωπιστικού υλικού, συνοδεύοντας τους πρόσφυγες στις σκηνές τους μετά την καταγραφή κ.ά. Η διανομή γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή (08.00-22.00), ενώ ο κάθε εθελοντής μπορεί να επιλέξει τις μέρες και ώρες που θα διαθέσει. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μέσω mail με την υπεύθυνη εθελοντών Όλγα Παΐζη στο volunteer.metadrasi@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.