Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Αγωνιώδεις προσπάθειες εξεύρεσης χώρων για τους πρόσφυγες

Αγωνιώδεις είναι πλέον οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρεθούν νέοι κατάλληλοι χώροι όπου μπορούν να στηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, λόγω της συνεχιζόμενης έλευσής τους, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο χάρτη των υπό διαμόρφωση κέντρων στη Θεσσαλονίκη εντάσσονται οι δήμοι Λαγκαδά, Βόλβης και Θέρμης.

Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει και το Ωραιόκαστρο, η δημοτική αρχή του οποίου είχε προτείνει στο παρελθόν δυο ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή του Πεντάλοφου.
Η κυβέρνηση πάντως διά του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την ανάγκη να βρεθούν άμεσα χώροι για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής και μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων, και αναμένει τις προτάσεις τους. «Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας έστειλε επιστολή σε όλους τους δημάρχους και περιμένουμε να υποδείξουν τις προτάσεις τους» τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ωστόσο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, με την υπόδειξη άλλων τοποθεσιών, που είναι κατάλληλες για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. «Οπουδήποτε υπάρχουν ισότιμες ή καλύτερες προτάσεις, τα κέντρα μπορούν να μεταφερθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
Σχολίασε μάλιστα και την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) Λάζαρος Κυρίζογλου προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μπαλάφα, στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι στην Κεντρική Μακεδονία δεν πρέπει να δημιουργηθούν άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ότι τα κέντρα αυτά να γίνουν σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία. «Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρων σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στην Κρήτη αν χρειαστεί, για αυτό και δεν κατανοώ αυτές τις δηλώσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απόφαση τη Δευτέρα για τη Θέρμη 
Την προσεχή Δευτέρα το βράδυ αναμένεται να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασής του, σχετικά με την έκταση όπου θα στηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδοπουλος ενημερώθηκε ότι η περιοχή του είναι μία από τις τρεις στη Θεσσαλονίκη (οι άλλες δύο είναι ο Λαγκαδάς και η Βόλβη) όπου σχεδιάζεται να γίνει ακόμα ένα κέντρο, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ωστόσο δεν θέλησε να δηλώσει τίποτα περισσότερο. «Όλα θα τεθούν και θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα» δήλωσε λακωνικά ο δήμαρχος. Ούτως ή άλλως όμως η περιοχή της Θέρμης, και συγκεκριμένα το στρατόπεδο «561» που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποτέλεσε μία από τις έξι προτάσεις των δημάρχων της Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε και σχετική συνεννόηση του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το «Τάγμα 561» είναι μια περιοχή που διερευνάται για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και άλλες πολλές που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην ίδια περιοχή εξετάζεται και έκταση 300 έως και 700 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται δίπλα από το οικόπεδο των κεραιών της ΕΡΤ και το πολιτιστικό κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000» του γειτονικού δήμου Θερμαϊκού. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη του δήμου Θέρμης, το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας θα καταλήξει σε μία πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στην κυβέρνηση. 
Στον Λαγκαδά και τη Βόλβη 
Συνολικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο νομό Θεσσαλονίκης το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργούν έξι χώροι για τη φιλοξενία ή τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Ήδη σήμερα λειτουργούν το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά και ο προσωρινός καταυλισμός στο λιμάνι, ενώ άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες στο πρώην στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια του δήμου Λαγκαδά. Τα άλλα τρία κέντρα προγραμματίζεται να στηθούν στους δήμους Θέρμης και Βόλβης, και αργότερα στο δήμο Ωραιοκάστρου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Καπετάν Μητρούση». Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα, ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα και ότι αναμένει επισήμως από την κυβέρνηση να κάνει γνωστό αν θα δημιουργηθεί κέντρο προσφύγων στην περιοχή.
Στο Λαγκαδά, το κέντρο που στήνεται, πρόκειται σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει 500 πρόσφυγες με προοπτική να φτάσουν τους 1.000. Εξάλλου στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας με το δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία στο χώρο του στρατοπέδου στα Λαγκαδίκια θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο δήμο Βόλβης αρχικά ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία κέντρου προσφύγων στην κατασκήνωση της πρόνοιας στον Σταυρό, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο χώρο διαπιστώθηκαν τεχνικές δυσκολίες και ως εκ τούτου θα αξιολογηθούν άλλες περιοχές, έπειτα και από υπόδειξη του δήμου. Ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας εξέφρασε μάλιστα την αντίθεσή του για την κατασκήνωση, λέγοντας ότι ο χώρος βρίσκεται στην καρδιά του παραλιακού μετώπου και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό. Συμφώνησε ωστόσο ο δήμος να διερευνήσει άλλες τοποθεσίες, ενώ φέρεται να έχει καταλήξει σε μια που βρίσκεται εκτός παραθαλάσσιας ζώνης, η οποία θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Πολίτες και φορείς αδιάκοπα στο πλευρό των προσφύγων
Μετά την έκκληση της συντονιστικής επιτροπής για την προσφυγική κρίση για βοήθεια, πολίτες του δήμου Θερμαϊκού μέσω των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα αποστείλουν στα κατά τόπους κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.
Στα σχολεία συγκέντρωσαν ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια, κουβέρτες και είδη υγιεινής και τρόφιμα.
Χθες μάλιστα με τη συμβολή υπαλλήλων του δήμου, εθελοντών και δασκάλων μεταφέρθηκε μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου και παραδόθηκε στους υπεύθυνους της αποθήκης 9. Τα είδη που παραδόθηκαν είναι κιβώτια με παιδικά, γυναικεία και ανδρικά ρούχα, με παιχνίδια, κουβέρτες και σκεπάσματα, νερά και γάλατα. Η εκστρατεία αλληλεγγύης συνεχίζεται και όσοι πολίτες επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή μπορούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στα ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού.
Έμποροι και βιοτέχνες 
Το δ.σ. της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή σε όσους συναδέλφους τους θέλουν να προσφέρουν οποιασδήποτε μορφής βοήθεια προς τους πρόσφυγες, υλική ή ηθική, ότι θα πρέπει να παρέχεται κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς και όχι σε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, προς αποφυγήν ενδεχόμενης εκμετάλλευσης της συγκυρίας για προσωπικό όφελος.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης ενημερώνει τα μέλη της ότι συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, όπως: τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και άλλα είδη όπως πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της ομοσπονδίας στο τηλ. 2310.270027 (από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι).


Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία σε ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.