Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη για τους πρόσφυγες

Απελπιστική, γίνεται κάθε ώρα που περνάει η κατάσταση για τους 13.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, που προσμένουν μάταια να ανοίξουν τα σύνορα για την κεντρική Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη εδώ και τρεις μέρες βροχόπτωση μετέτρεψε όλη την περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού σε έναν απέραντο βούρκο. Μικρά παιδιά κοιμήθηκαν στις λάσπες και στο κρύο, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία τους.

Σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλικίς μεταφέρθηκαν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες. Ο χώρος ετοιμάστηκε μέσα σε δύο ημέρες από τις δυνάμεις του στρατού. Εκεί οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθρώπινες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό, τουαλέτες και τηλέφωνα.

Συναγερμός για την ηπατίτιδα
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ειδομένη μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο κοριτσάκι το οποίο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters για δεύτερο κρούσμα δεν επιβεβαιώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όπως είπε ο πρόεδρός του Θανάσης Γιαννόπουλος στον ΣΚΑΙ, δεν υπάρχει δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα στο μέλλον.
Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν θα γίνουν μαζικοί αλλά θα εμβολιαστούν τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό όπου παρουσιάστηκε το κρούσμα. «Σε πρώτη φάση θα εμβολιάσουμε 300 με 400 άτομα» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Καθαρό πόσιμο νερό
Απαραίτητη κρίνεται «η χρήση καθαρού πόσιμου νερού» όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά το κρούσμα ηπατίτιδας Α που ανιχνεύθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε το κυβερνητικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, συνολικά εφτά υδροφόρα οχήματα (τρία εκ των οποίων του Γ΄ Σώματος Στρατού και τέσσερα προσφορά της εταιρείας Άκτωρ Α.Ε.) επιχειρούν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στην Ειδομένη, προσφέροντας καθαρό νερό στους πρόσφυγες.
Φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες για τους πρόσφυγες
Από την πλευρά τους οι αρχές συνεχίζουν να διανέμουν ένα φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες (αραβικά, φαρσί και παστούν) ενημερώνοντας τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει. Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως λίγοι είναι αυτοί που ανταποκρίθηκαν. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των προσφύγων, που βρίσκονται στο γνωστό βενζινάδικο μερικά χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα.

Κουρουμπλής: Δυσκολίες στο άδειασμα της Ειδομένης
Για δεδομένες δυσκολίες στο άδειασμα του καταυλισμού της Ειδομένης λόγω της συνειδητής επιλογής και επιθυμίας των προσφύγων να συνεχίσουν το ταξίδι τους εκτός Ελλάδας μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως τόνισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» οι εγκαταστάσεις είναι «τραγικές» όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν και επιμένουν να μένουν εκεί.
«Όταν ο άνθρωπος έχει στο μυαλό του κάτι και τον καθορίζει, δεν είναι εύκολο να τον πείσεις, η προσπάθεια γίνεται αλλά δεν είναι εύκολο», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να αδειάσει η Ειδομένη, μπορεί να τους πάρει κανείς με το ζόρι; Όπου και να τους πας υπάρχει πάντα η επιθυμία να φύγουν, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα».
Επισήμανε ωστόσο ότι μεγάλο μέρος του κόσμου έχει ελπίδες ότι μετά τις 17 Μαρτίου θα ανοίξουν τα σύνορα και πως η επιθυμία των προσφύγων είναι να φύγουν από την Ελλάδα της αλληλεγγύης μεν, της ύφεσης δε, και να προχωρήσουν προς την Γερμανία της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.