Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τι λένε οι δήμαρχοι Θέρμης και Θερμαϊκού για τα Τσαϊρια

Τα "Τσαϊρια"μεταξύ αεροδρομίου και Περαίας από ψηλά
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αναφορικά με την πρόταση που διατύπωσε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης για την αξιοποίηση της έκτασης στα Τσαϊρια, στα όρια με τον δήμο Θερμαϊκού, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί για να αντιμετωπιστεί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με το προσφυγικό ζήτημα.

Ο δήμαρχος Θέρμης εκφράζει τη θέση ότι η λειτουργία του χώρου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο για την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής. «Άλλωστε στην περιοχή υπάρχει ήδη ένας καταυλισμός τσιγγάνων ο οποίος λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια», προσθέτει.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει ήδη εκφράσει ο δήμος Θερμαϊκού, με σημείο αιχμής τον τουρισμό στην περιοχή της Περαίας, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο γίνεται από τον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας και ότι η έκταση βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Περαία.
«Στο κάτω-κάτω οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι. Κάνουμε τεράστιο αγώνα για να τους βοηθήσουμε και να τους περιθάλψουμε. Τώρα θα δείξουμε τον ανθρωπισμό μας», σημειώνει. Από την άλλη πλευρά επαναλαμβάνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ισομερής κατανομή προσφύγων, τονίζει ότι πάνω από το 60% των ανθρώπων αυτών βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και προτείνει την κατανομή τους με έναν ορθολογικό τρόπο, ώστε να υπάρξει διασπορά τους σε όλη τη χώρα, εκτός των ακριτικών περιοχών και των νησιών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Θέρμης και συντονίστρια της επιτροπής του δήμου για δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, Άννα Μίχου, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του τουριστικού μετώπου της περιοχής είναι μακροχρόνιος και δεν θα επηρεαστεί από το κέντρο που δεν θα μείνει εκεί για ένα μήνα, όπως είπε, αλλά δεν θα είναι και μόνιμο. Εκτίμησε, άλλωστε, ότι εφόσον εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων εντός του κέντρου, δεν αναμένονται προβλήματα στις γειτονικές περιοχές.
Αντίθετος στις προτάσεις του δήμου Θέρμης, δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, επικαλείται την αναπτυξιακή προοπτική του χώρου που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, διευκρινίζει ότι δεν ανήκει στον Δήμο Θέρμης, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ που, όπως λέει, τον χαρακτηρίζει ακατάλληλο, θεωρεί ότι για να λειτουργήσει κέντρο θα πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά για έργα υποδομής και αναφέρει ότι δίπλα από την εν λόγω έκταση βρίσκεται στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι από τον Απρίλιο ξεκινά η τουριστική περίοδος για την παραλία της Περαίας που προσελκύει ξένους τουρίστες, ενώ αποτελεί πλέον προορισμό αποδράσεων για τους Θεσσαλονικείς που δεν επιθυμούν να ξοδέψουν περισσότερα στις μετακινήσεις τους προς τη Χαλκιδική. «Πρέπει να δούμε χώρους κατάλληλους για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά όχι σε παραλιακή ζώνη. Όπως είναι "εκτός νυμφώνος" η Χαλκιδική που είναι τουριστική, το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τον δήμο μας που έχει παραλία 60-70 χιλιομέτρων και πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά», προσθέτει ο κ. Μαυρομάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.