Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

«Πνίγεται» από το πλαστικό ο ποταμός Αξιός

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών συσκευασιών συγκεντρώνονται στις όχθες αλλά και στο Δέλτα  του Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα! Κάθε χρόνο το μέγεθος του προβλήματος ρύπανσης αποκαλύπτεται αυτή την εποχή σε όλο του το... μεγαλείο, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στον Φορέα Διαχείρισης και τους επιστήμονες.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές! Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Το μεγάλο ποτάμι κάθε χρόνο μετά τον χειμώνα παρουσιάζει την ίδια απογοητευτική εικόνα!
Οι εκστρατείες καθαρισμού από το Φορέα Διαχείρισης, οι πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η συμβολή εθελοντών, κατοίκων και μαθητών μπορεί να περιορίζουν την πρόβλημα και να ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, αλλά δυστυχώς δεν σταματούν την απαράδεκτη και εξίσου επικίνδυνη κατάσταση για τη χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερη περιοχής.
«Ένα φαινόμενο που δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο είναι αυτό της ρύπανσης του Αξιού ποταμού από πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και οτιδήποτε φανταστεί κανείς. Εικόνα αποκρουστική και απογοητευτική ταυτόχρονα αφού αμαυρώνει έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών προέρχεται από τη FYROM, όπως έχουμε διαπιστώσει με τις αυτοψίες μας καθώς τα περισσότερα από αυτά φέρουν ετικέτες. Ειδικότερα τις χρονιές που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα, όπως φέτος, το φαινόμενο εντείνεται», επισημαίνει ο Βασίλης Γιαμούζης, Msc Γεωπόνος – Περιβαλλοντολόγος Υπευθυνος Αγροπεριβαλλοντικών Θεμάτων του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μήκος του Αξιού ποταμού είναι περίπου 380 χλμ από τα οποία τα 76 χλμ μόνο βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Βέβαια αυτό δεν καθιστά την ελληνική πλευρά άμοιρη ευθυνών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν παράνομες χωματερές στο παρόχθιο τμήμα του Αξιού οι οποίες πλέον, ύστερα και από καταγγελίες του Φορέα Διαχείρισης, δεν υφίστανται.
O Φορέας Διαχείρισης διοργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικούς καθαρισμούς με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Αυτό όμως δε λύνει το πρόβλημα καθώς το θέμα της διασυνοριακής ρύπανσης απαιτεί συμφωνίες που θα τηρούνται σε επίπεδο κρατών.
«Η ποιότητα του νερού επηρεάζει το οικοσύστημα», εξηγεί στη Greenagenda.gr η Δήμητρα Βουτσά, καθηγήτρια εργαστηριού ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με την ίδια, «το πλαστικό είναι ένα μεγάλο θέμα, όχι μόνο από αισθητική άποψη, αλλά κυρίως λόγω της επιβάρυνσης των νερών με ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά μπουκάλια. Ακόμη, κομμάτια πλαστικού εντοπίζονται στα στομάχια των πολλών νεκρών πουλιών. Αυτά τα προβλήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο υδάτινο οικοσύστημα, καθώς συνεχίζεται δυστυχώς η ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικών», υπογραμμίζει η κα. Βουτσά.

Πηγή: Greenagenda.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.