Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το υψηλό ενοίκιο φέρνει λουκέτο στο ΙΚΑ Καλαμαριάς;

Με κλείσιμο απειλείται το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς, λόγω του πολύ υψηλού ενοικίου για το χώρο όπου φιλοξενείται και το οποίο φτάνει τα 4.800 ευρώ το μήνα, γεγονός που οδηγεί τους αρμόδιους της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας  σε διάφορες σκέψεις, μεταξύ των οποίων και για οριστικό κλείσιμο του ιατρείου, που βρίσκεται στην οδό Μεταμορφώσεως 16.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» πριν από περίπου 20 ημέρες σε προφορική επικοινωνία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ με το δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη ζητήθηκε από το δήμο να αναλάβει την πληρωμή του ενοικίου, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία το συγκεκριμένο ιατρείο του ΠΕΔΥ, που εξυπηρετεί πάνω από 200.000 πολίτες.
Η πρόταση έγινε και στο πλαίσιο πρόσφατης τροπολογίας, που προβλέπει την επιχορήγηση των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους από τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο ο δήμος Καλαμαριάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να σηκώσει τα βάρη της πολιτείας, ενώ περιμένει την κατάθεση επίσημης γραπτής πρότασης εκ μέρους της αρμόδιας ΥΠΕ, ώστε να απαντήσει και εκείνος επισήμως.
Πάντως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς και διερωτώνται πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι, αν το συγκεκριμένο ΠΕΔΥ κλείσει, οι γιατροί που εργάζονται σε αυτό θα μοιραστούν σε άλλα ιατρεία του ΠΕΔΥ (Βότση, Φοίνικας, Χαριλάου, τα οποία στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια), ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να εργάζονται σε χώρους εντός... ΚΑΠΗ του δήμου Καλαμαριάς. Στην τελική, όπως υποστηρίζουν, η ταλαιπωρία που θα υφίστανται οι πολίτες θα είναι τεράστια.
«Εδώ και έναν χρόνο εκκρεμεί το θέμα του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς, το οποίο ακόμη δεν έκλεισε λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται. Είναι στο κέντρο της Καλαμαριάς, έχει δεκατρείς γιατρούς και εξυπηρετεί πάνω από 200.000 πολίτες. Σαφώς και το ενοίκιο που πληρώνει η πολιτεία για το συγκεκριμένο ιατρείο είναι υψηλό, κι αν βρίσκαμε ένα άλλο κτίριο στην ίδια περιοχή με τα μισά λεφτά, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να μετεγκατασταθεί», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος και προσθέτει: «Αν όμως κλείσει εντελώς, δεν θα εξυπηρετήσει τον κόσμο, αλλά θα τον ταλαιπωρήσει. Κι αυτό διότι τα άλλα ιατρεία του ΠΕΔΥ στα οποία θα μπορούν να πάνε οι πολίτες είναι αυτά του Βότση, του Φοίνικα και της Χαριλάου, τα οποία είναι πολύ μακριά από το κέντρο της Καλαμαριάς και δεν υπάρχει καλή ανταπόκριση αστικών λεωφορείων για τη μετακίνησή τους. Συνεπώς είναι εύκολο να κλείσει, αλλά το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά».
Δεν θα υπάρχουν ιατρεία, για να στεγάσουν τους γιατρούς
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο ο ίδιος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το ΠΕΔΥ Καλαμαριάς να μειώσουν το ενοίκιο -μειώθηκε κατά 200-300 ευρώ- και από το δήμαρχο Καλαμαριάς να μεσολαβήσει, ώστε να πέσει κι άλλο η τιμή.
Εξάλλου ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για επαναπρόσληψη των γιατρών που αποχώρησαν από το ΠΕΔΥ με το νόμο Γεωργιάδη. Συνεπώς, αν κλείσει και άλλη μονάδα υγείας, δεν θα υπάρχουν ιατρεία, για να τους στεγάσουν.
«Επιπλέον δεν είναι το ίδιο μία μονάδα υγείας με δεκατρείς γιατρούς σχεδόν όλων των ειδικοτήτων με το διασκορπισμό τριών-τεσσάρων γιατρών σε ΚΑΠΗ και ιατρεία του δήμου, όπως προβλέπει η πρόταση της 4ης ΥΠΕ προς το δήμαρχο Καλαμαριάς. Το θέμα δεν πρέπει να εξεταστεί μόνον από οικονομικής απόψεως, αλλά καλό θα ήταν να απαιτηθεί από τους ιδιοκτήτες μία δραστική μείωση του ενοικίου ή να βρεθεί άλλος κατάλληλος δημόσιος χώρος, ο οποίος θα παραχωρηθεί δωρεάν», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο Δήμος
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας να μειώσει τις δαπάνες για μισθώματα. Από εκεί και πέρα για το αν θα κλείσει το κεντρικό ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της Καλαμαριάς, που καταβάλλει υψηλό ενοίκιο, ή πού θα πάνε οι γιατροί δεν γνωρίζει αν υπάρχει σχεδιασμός.
«Δεν νομίζω ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να σηκώσει τα βάρη του κράτους. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε κάτι επίσημο, κάτι γραπτό όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι για το ιατρείο του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς Ο δήμαρχος δεν μπορεί να απαντά σε τηλεφωνικές ή διά ζώσης προφορικές προτάσεις. Αν θα υπάρξει κάτι επίσημο και γραπτό, ασχέτως αν θα ικανοποιήσουμε το αίτημα, τότε θα υπάρξει και απάντηση», τονίζει ο κ. Μπακογλίδης και συμπληρώνει ότι «το θέμα είναι το συμμάζεμα να γίνεται έτσι, ώστε να εξυπηρετούνται πρώτα οι πολίτες. Ο δήμαρχος είναι υπέρ του να επικρατήσει μία λογική αναδιάρθρωσης του κομματιού υγείας στην Καλαμαριά, αλλά με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του πολίτη και του πάσχοντος».
Εξοικονόμηση 400.000 ευρώ
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Ηλίας Θεοδωρίδης εξηγεί στη «ΜτΚ» ότι σύντομα, ίσως και έως το τέλος του Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πολιτείας για τη συγχώνευση δομών του ΠΕΔΥ και την εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια.
«Στο πλαίσιο αυτής της εξοικονόμησης η 4η ΥΠΕ πέτυχε μείωση των δαπανών κατά 60% από ενοίκια (συνενώνοντας πέντε δομές) και απομένουν δύο εκκρεμότητες, για να φτάσει στο 100%. Η μία είναι η μετακίνηση της 4ης ΥΠΕ από την Αριστοτέλους, όπου το ενοίκιο είναι 5.000 ετησίως, σε ιδιόκτητο κτίριο του 'Θεαγενείου', στην οδό Ερμού 2. Η δεύτερη είναι η οργάνωση και η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε δύο επίπεδα: Το ένα είναι η δημιουργία τοπικών ιατρείων στις πόλεις, αντίστοιχων με τα περιφερειακά ιατρεία, με νόμο που θα ψηφιστεί εντός του Απριλίου και θα προβλέπει έναν γενικό γιατρό ανά 8.000 κατοίκους. Αυτοί θα μπουν σε χώρους ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία και θα είναι γιατροί του ΕΣΥ», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης και προσθέτει ότι «το δεύτερο επίπεδο είναι η διευθέτηση του θέματος του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς. Έως το Μάιο θα έχουμε ολοκληρώσει και τα δύο, ώστε να έχουμε συνολική εξοικονόμηση 400.000 ευρώ ετησίως».
Σύμφωνα με τον ίδιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχει καλή κατανομή για την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 100.000 κατοίκων. Συγκεκριμένα υπάρχουν τα ιατρεία ΠΕΔΥ του Βότση, του Φοίνικα και της Χαριλάου αλλά και το πρώην Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων.
«Είναι η καλύτερη κατανομή που έχουμε. Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε τόσο υψηλό ενοίκιο σε δύσκολους καιρούς. Εάν κλείσει το ΠΕΔΥ Καλαμαριάς, θα μετακινήσουμε τους γιατρούς στα άλλα ΠΕΔΥ και κάποιες ειδικότητες, όπως γενικός γιατρός, παθολόγος και αργότερα παιδίατρος, θα τις τοποθετήσουμε σε κεντρικά σημεία του δήμου Καλαμαριάς, όπως για παράδειγμα σε δύο συγκεκριμένα ΚΑΠΗ που έχουμε υπόψη μας, και θα ζητήσουμε από το δήμο να μας παραχωρήσει έναν χώρο εντός αυτών των ΚΑΠΗ, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Πηγή: makthes.gr σε ρεπορτάζ της Νικολέττα Μπούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.