Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οικογένειες προσφύγων σε σπίτια δημοτών του Θερμαϊκού

Τουλάχιστον τέσσερις μέχρι στιγμής οικογένειες στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν για λίγες μέρες κατατρεγμένους πρόσφυγες, να τους βοηθήσουν να πλύνουν τα λασπωμένα ρούχα τους, να στεγνώσουν τα βρεγμένα από τις βροχές των προηγούμενων ημερών παπούτσια, να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να γευτούν λίγο σπιτικό φαγητό, να νιώσουν και πάλι, έστω για λίγο, άνθρωποι.

Πρόκειται κυρίως για αντρόγυνα προσφύγων, τρία από τη Συρία και ένα από το Ιράκ, με παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις, που ένιωσαν ανείπωτη χαρά και ανακούφιση, όταν μέσα στη μαύρη απελπισία τους, στο βούρκο της Ειδομένης, άκουσαν τις προσφορές για προσωρινή ολιγοήμερη φιλοξενία.
Δεν αναφέρουμε τα ονόματα αυτών των πέντε δημοτών του Θερμαϊκού που άπλωσαν τη ζεστή τους αγκαλιά στους πρόσφυγες, καθώς μη έχοντας την έγκρισή τους, δεν ξέρουμε αν θα ήθελαν παρόμοια δημοσιότητα.  
Σημειώνουμε ότι πολλές ακόμη οικογένειες προσφύγων, φιλοξενούνται σε κοντινά προς την Ειδομένη χωριά, σε σπίτια συμπατριωτών μας που με τον τρόπο αυτό δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες.
Μέχρις στιγμής, πάνω από πενήντα οικογένειες Ελλήνων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν και οι περισσότεροι έχουν ήδη δεχθεί τους πρόσφυγες σπίτι τους. Από αυτές είκοσι τουλάχιστον είναι από τη Θεσσαλονίκη, το κέντρο και τις συνοικίες της πόλης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία, ο Μπάμπης Μακρίδης, που άνοιξε το πατρικό του σπίτι στη Φιλυριά Κιλκίς για τις οικογένειες των προσφύγων, είναι μόνο ένας από τους δεκάδες Έλληνες της περιοχής, πέριξ του Χέρσου, που παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σε αντίθεση με κάποιους ευρωπαίους ηγέτες που κρατούν κλειστά στα σύνορα, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά να ζουν στο βούρκο της Ειδομένης και άλλων πρόχειρων καταυλισμών.
Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν οικογένειες με βρέφη ημερών και ηλικιωμένοι που είχαν μεγάλη ανάγκη από φροντίδα και περίθαλψη». Και πρόσθεσε ότι όλοι οι πρόσφυγες φιλοξενούνται για λίγες μέρες, ξεκουράζονται, αλλά μετά θέλουν να γυρίσουν πίσω στο κέντρο με την ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν.

Για να φιλοξενήσει κάποιος Έλληνας πρόσφυγες χρειάζεται να απευθυνθεί στην ομάδα, η οποία έχει δημιουργήσει σελίδα στο facebook (εθελοντές Κιλκίς - πρόσφυγες Ειδομένης), από όπου μπορεί να πληροφορηθεί τη σχετική διαδικασία. Αν επιλέξει να πάει στο κέντρο φιλοξενίας στο Χέρσο, θα χρειαστεί να απευθυνθεί στη σκηνή των εθελοντών και από εκεί να αφήσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και του αυτοκινήτου του στην πύλη εισόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.