Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Σάλος στη Ν.Μηχανιώνα για την αδειοδότηση στο «Νέμο»

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Νέα Μηχανιώνα από την προσπάθεια της διοίκησης Μαυρομάτη να αδειοδοτηθεί για να λειτουργήσει ως καφέ-μπαρ, το παροπλισμένο σκάφος «Νέμο», ο ιδιοκτήτης του οποίου, παρότι προσπαθεί να λάβει την απαιτούμενη άδεια εδώ και δέκα χρόνια, δεν το κατορθώνει, καθώς το πλοίο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα.

Το σκάφος αυτό, νηολογίου Καλύμνου, που είναι χωρίς μηχανή, καταβάλλονταν έντονη προσπάθεια να λειτουργήσει ακόμη πριν από έξι χρόνια, όταν ήταν και πάλι δήμαρχος Μηχανιώνας ο κ. Μαυρομάτης, με μία απόφαση για μόνιμη αγκυροβολία στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας που είχε εκδοθεί στις 10 Ιουνίου 2010 από το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον κ.Διονύση Ψωμιάδη.
Παρά την απόφαση αυτή, το σκάφος δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, καθώς δεν διέθετε ούτε μόνιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή ρολόϊ της ΔΕΗ, ούτε μόνιμη υδροδότηση, δηλαδή ρολόϊ της ΔΕΥΑΘ και το σημαντικότερο, δεν υπήρχε βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων για το κοινό που θα επισκέπτονταν τον «Νέμο».
Μετά την απόρριψη του αιτήματος για την έκδοση άδειας λειτουργίας ως καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το σκάφος έφυγε από τη Ν.Μηχανιώνα και ρυμουλκήθηκε στην Καβάλα. Όμως κι εκεί δεν έλαβε άδεια, κι έτσι επέστρεψε στην αρχική του θέση.
Το θέμα, ήρθε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στην Οικονομική Επιτροπή με εισήγηση της διοίκησης Μαυρομάτη να παραχωρηθεί στο «Νέμο» θαλάσσιος χώρος 224 τετραγωνικών μέτρων για μόνιμη αγκυροβολία στην παλιά προβλήτα του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας, αντί ετησίου αντιτίμου 1.100 ευρώ. Με την υποσημείωση ότι η προσωρινή παραχώρηση θαλάσσιου χώρου αφορά μόνο στο δικαίωμα παραμονής του πλοίου στον χώρο αυτό και όχι στη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την οποία θα εκδοθεί άδεια από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος διατύπωσε στην Οικονομική Επιτροπή την έντονη αντίθεσή του στην παραχώρηση άδειας ελλιμενισμού, από την ώρα που ο ιδιοκτήτης του σκάφους δεν προσκόμισε δικαιολογητικά για τη νόμιμη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του «Νέμο». Και το σημαντικότερο, ότι στα δικαιολογητικά που υπέβαλε, δεν υπάρχει έλεγχος για το αν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων του πλοίου.
«Η άδεια του «Νέμο» είναι για 180 άτομα. Σκεφθείτε όχι 180 αλλά 80 άτομα αν χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του σκάφους τι ρύπανση πρόκειται να προκληθεί στον ήδη υποβαθμισμένο θαλάσσιο χώρο του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας», επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας». Ενώ χαρακτήρισε ως σκάνδαλο, το γεγονός ότι, αναφέρεται στην εισήγηση ως αντίτιμο ελλιμενισμού το ποσό των 1.100 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που όταν η υπό τον Διονύση Ψωμιάδη επιτροπή χορηγούσε την άδεια πριν έξι χρόνια, είχε καθορίσει το ποσό των 6.000 ευρώ.
Μετά την παρατήρηση αυτή, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Π.Μήλιος εισηγήθηκε να αυξηθεί το ετήσιο αντίτιμο ελλιμενισμού στις 3.000 ευρώ.

Πάντως το σοβαρό αυτό θέμα θα έρθει για επικύρωση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως αυτοί της πλειοψηφίας, θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα οι εκλεγόμενοι στη Νέα Μηχανιώνα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.