Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Πρώτος σε τηλεθέαση ο ALPHA, ακολουθεί το MEGA

Tην τελευταία Δευτέρα του Φλεβάρη τα στελέχη του ΑΝΤ1 έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους που περιελάμβανε «μετακόμιση» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού. Οι ειδήσεις του ΑΝΤ1 μεταδίδονται εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες στις 19.00, έχοντας απέναντί τους πλέον το δελτίο ειδήσεων του ALPHA και όχι εκείνο του ΜEGA όπως όταν μεταδίδονταν στις 20.00.

Παρόμοιες αλλαγές με μετατοπίσεις έχουν όπως φαίνεται υπό σχεδιασμό και άλλα κανάλια, ορισμένα από αυτά και... εξ ανάγκης.
 Εφεραν όμως αυτές οι αλλαγές κάποιες διαφοροποιήσεις στο τηλεοπτικό σκηνικό του τομέα των ειδήσεων; Οπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, από πλευράς τηλεθέασης δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις.
Σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen για το χρονικό διάστημα από 29/2 έως και 11/3/2016, την κορυφή τις καθημερινές, καθώς τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν άλλα... ευρήματα, έχει καπαρώσει για τα καλά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ, που παρότι πλέον έχει αντίπαλο στις 19.00 καταφέρνει κατά μέσο όρο να αποσπάσει την προσοχή 576.000 τηλεθεατών ημερησίως.
Το δελτίο του ΑΝΤ1 πάλι, με τη Μαρία Χούκλη, καθηλώνει μπροστά στις μικρές τους οθόνες κατά μέσο όρο 520.000 τηλεθεατές, καταλαμβάνοντας όμως την τρίτη θέση στην κατάταξη της Nielsen.
Τη δεύτερη θέση έχει καταφέρει να καπαρώσει το δελτίο του MEGA με την Ολγα Τρέμη, που προσελκύει το ενδιαφέρον 530.000 τηλεθεατών κατά μέσο όρο καθημερινά.
Κι αυτό, παρά τα απανωτά... πλήγματα που έχει δεχτεί το κανάλι της Μεσογείων το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από τη διαρκή αρνητική κριτική που δέχεται για τον τρόπο χειρισμού των ειδήσεων (τόσο κατά την περίοδο της κρίσης όσο όμως και πριν), αλλά κυρίως διότι οι βασικοί του μέτοχοι (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης) εδώ και καιρό παίζουν... καθυστερήσεις με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θέτοντας σε κίνδυνο γενικότερα τη λειτουργία και την επιβίωση ακόμα του τηλεοπτικού σταθμού.
Την ίδια ώρα το δελτίο του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα δείχνει μια σταθερή, συχνά έστω και μικρή ανοδική, πορεία καθώς το παρακολουθούν κατά μέσο όρο 497.000 άτομα ημερησίως.
Είναι σημαντικό πάντως ότι τις δύο βασικές ζώνες ανταγωνισμού των ειδήσεων συγκεντρωτικά φαίνεται να παρακολουθεί μεγάλος αριθμός τηλεθεατών. Στις 19.00 τα δελτία ALPHA και ΑΝΤ1 τα παρακολουθούν συνολικά 1.096.000 τηλεθεατές, ενώ στις 20.00, τα δελτία σε MEGA και STAR τα επιλέγουν 1.027.000 άτομα κατά μέσο όρο καθημερινά. Και στην τρίτη ζώνη ανταγωνισμού, πάντως, στις 21.00, ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, καθώς το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη συνεχίζει την ανοδική πορεία του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κατά μέσο όρο 382.000 τηλεθεατών.
Αντίθετα, σε... χαμηλές πτήσεις παραμένει το δελτίο της ΕΡΤ-1 με τον Πάνο Χάριτο, που καθηλώνει κατά μέσο όρο 153.000 άτομα. Στον δικό του... ρυθμό παίζει το Ε TV με τον Νίκο Ευαγγελάτο και το «Live news», ένα... μαγκαζίνο διάρκειας πάνω από δύο ώρες, που προσελκύει πάντως κατά μέσο όρο 196.000 άτομα, αλλά «παίζει» εκτός ανταγωνισμού καθώς ξεκινά στις 18.45 και τελειώνει πέντε λεπτά πριν από τις εννιά!
Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων το Σαββατοκύριακο καθώς, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen για το ίδιο χρονικό διάστημα, εκείνο του MEGA έχει καπαρώσει την κορυφή και με σχετική διαφορά από το δεύτερο. Το δελτίο του καναλιού της Μεσογείων τα Σαββατοκύριακα το επιλέγουν κατά μέσο όρο 642.000 τηλεθεατές, ενώ ακολουθούν οι ειδήσεις του ALPHA με 583.000 άτομα.
Και μπορεί στις επόμενες τρεις θέσεις να μην υπάρχουν... ανακατατάξεις, αλλά στις δύο τελευταίες καταγράφονται. Το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ-1 εμφανίζει σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τις καθημερινές, καθηλώνοντας κατά μέσο όρο μπροστά στις μικρές τους οθόνες 195.000 τηλεθεατές και αφήνοντας τελευταίο το δελτίο του Ε TV με 148.000 άτομα.
Προσεχώς πάντως, καθώς αναμένονται και άλλες αλλαγές, κάποιες εξελίξεις σε ορισμένα κανάλια αλλά και η προκήρυξη για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι το σκηνικό και σε αυτόν τον τομέα θα διαφοροποιηθεί πλήρως.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών σε ρεπορτάζ του Σωτήρη Μανιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.