Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κατασκευασμένη η "είδηση" περί δήθεν απόπειρας βιασμού 7χρονης Σύριας στην Ειδομένη

Σε έναν πρωτοφανή αγώνα να πείσουν για το πόσο «κακοί» μπορεί να είναι οι πρόσφυγες έχουν επιδοθεί από χθες τα ΜΜΕ της ξενοφοβίας, οι εκδότες των οποίων δεν διστάζουν συχνά πυκνά να εκφράζουν τις ρατσιστικές θέσεις τους ακόμη και μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που τους φιλοξενούν.

Μια τέτοια περίπτωση παραπληροφόρησης είναι και η δήθεν είδηση που από χθες κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δυστυχώς των μέσω κοινωνικής δικτύωσης όπου αναπαράγεται άκριτα από ανυποψίαστους (ή μη) χρήστες, περί της προσπάθειας ενός Αφγανού να βιάσει ένα επτάχρονο κοριτσάκι σε τουαλέτες στην Ειδομένη.
Την κατασκευασμένη είδηση, διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά και ο πατέρας 7χρονου κοριτσιού από τη Συρία, αποδίδοντας σε παραπληροφόρηση τα δημοσιεύματα, σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για απόπειρα βιασμού της από Πακιστανό, στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αχμεντ Μουράτ, πατέρας του παιδιού, διέψευσε τα δημοσιεύματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε τίποτα».
Δυστυχώς για τους ίδιους και ευτυχώς για την πραγματικότητα το περιστατικό αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως υπήρξε μια παρεξήγηση η οποία τελικά λύθηκε όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφθηκε, πράγματι υπήρξε συμπλοκή μεταξύ προσφύγων όταν το πλήθος θεώρησε ότι ένας εξ αυτών αποπειράθηκε να βιάσει την επτάχρονη. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν τόσο πηγές της αστυνομίας όσο και πηγές σε ΜΚΟ που βρίσκονται στον καταυλισμό τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Το κοριτσάκι βρισκόταν, σε μία από τις λιγοστές για τον αριθμό των προσφύγων, χημικές τουαλέτες. Ο πρόσφυγας χωρίς να γνωρίζει ότι το παιδί βρισκόταν μέσα, πήγε να ανοίξει την πόρτα και τότε εκείνο ξέσπασε σε φωνές αιφνιδιασμένο.
Το πλήθος του οποίου η ψυχολογία είναι στο ναδίρ λόγω της όλης κατάστασης, αντέδρασε χωρίς να εξετάσει τα γεγονότα και άρχισε να χτυπά τον άτυχο άντρα. Χάρη όμως στην παρέμβαση μελών εθελοντικών οργανώσεων και αστυνομικών, τα πνεύματα ηρέμησαν.
Ο έως τότε ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία και ανακρίθηκε με την βοήθεια διερμηνέα, όπως επίσης και το ανήλικο κορίτσι, το οποίο όμως αρνήθηκε ότι δέχθηκε επίθεση, Έτσι ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος.
Η ψυχολογία του όχλου και η αναζήτηση εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ, για βιαστές πρόσφυγες και μετανάστες, είχε σαν αποτέλεσμα ένα ατυχές περιστατικό να λάβει διαστάσεις, τόνισε στο koutipandoras.gr πηγή σε ΜΚΟ που δραστηροποιείται στον καταυλισμό.

Είναι πάντως απορίας άξιο, για ποιον λόγο συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, δεν φρόντισαν ποτέ να διορθώσουν την «είδηση» του βιασμού, ακόμη κι όταν έγινε γνωστό ότι αυτή είναι ψευδής. Φαίνεται πως όταν η η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.