Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τι έλεγε ως αντιπολίτευση πριν 5 χρόνια ο κ.Μαυρομάτης για το δημοτικό συμβούλιο και τι πράττει σήμερα ως διοίκηση

Μαυρομάτης: «ενώ προβλέπεται χρόνος ομιλίας για τους εισηγητές της διοίκησης του δήμου, δεν προβλέπεται ανάλογος χρόνος για τους εισηγητές της αντιπολίτευσης».
Το τότε προεδρείο που είχε ψηφίσει το 2011 τον δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011. Πριν 5 ακριβώς χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, σε μία ιστορική του συνεδρίαση, ψηφίζει ομόφωνα, με τη συγκατάθεση όλων των πτερύγων του Δήμου, έναν απόλυτα δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Τι συμβαίνει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του ίδιου Δήμου; Θα το δούμε παρακάτω.

Να θυμίσουμε ότι σ’ εκείνο το προ πενταετίας δημοτικό συμβούλιο, που είχε ψηφίσει εκείνον τον κανονισμό-διαμάντι, πρόεδρος ήταν ο Κυριάκος Στεφανίδης, αντιπρόεδρος η Ειρήνη Παπαμιχαήλ και Γραμματέας ο Αντώνης Ζαβέρκος.
«Προσπαθήσαμε, σε αγαστή και άψογη συνεργασία με όλα τα μέλη του προεδρείου, να καταρτίσουμε έναν διαπαραταξιακό σύγχρονο κανονισμό, που θα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την άψογη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου», είχε δηλώσει στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Κ.Στεφανίδης.  Ενώ η προερχόμενη από την παράταξη Μαυρομάτη, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ειρήνη Παπαμιχαήλ, είχε διατυπώσει τα θερμά της συγχαρητήρια στον τότε δήμαρχο, Γιάννη Αλεξανδρή και στον πρόεδρο του σώματος για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν στην κατάρτιση του κανονισμού.
«Είναι προς τιμήν της διοίκησης του δήμου, που συνεργάστηκε με όλες τις πτέρυγες του συμβουλίου προκειμένου να διαμορφωθεί ο κανονισμός που έχετε στα χέρια σας», δήλωσε η κυρία Παπαμιχαήλ. Τονίζοντας ότι «δεν ήταν συνηθισμένο μέχρι τώρα να δέχεται η διοίκηση τις προτάσεις της αντιπολίτευσης σε τέτοια ζητήματα».
Ο μόνος που είχε διατυπώσει επιφυλάξεις σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, ήταν ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, που είχε αποφύγει να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά επί του κανονισμού. Καθώς, όπως είχε τονίσει σε έντονο ύφος, «ενώ προβλέπεται χρόνος ομιλίας για τους εισηγητές της διοίκησης του δήμου, δεν προβλέπεται ανάλογος χρόνος για τους εισηγητές της αντιπολίτευσης».
Εκείνες οι «επιφυλάξεις» κι’ εκείνες οι… «ευαισθησίες» του κ.Μαυρομάτη πήγαν περίπατο ή στην καλύτερη περίπτωση, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων, μόλις ανέλαβε δήμαρχος. Φροντίζοντας πραξικοπηματικά και χωρίς να ερωτηθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να καταργήσει εκείνο το δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας. Και χάρη στη συγκυριακή πλειοψηφία που διαθέτει στο δημοτικό συμβούλιο, να ψηφίσει στις 30 Οκτωβρίου 2014, έναν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του «κανονισμό». Με τον οποίο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο το δήμαρχο να μιλάει απεριόριστα και με τις ώρες, χωρίς φραγμό, στη λογική του «το κράτος είμαι εγώ», από την άλλη περιορίζει στο ελάχιστο την διατύπωση των θέσεών τους στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Με στόχο, όπως διαπιστώθηκε στον ενάμισι χρόνο της διοίκησης Μαυρομάτη, τη φίμωσή τους.
Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί στη δημοτική αρχή που άλλοτε κλείνουν βάναυσα και φασιστικά τα μικρόφωνα στην αντιπολίτευση, άλλοτε προτρέπουν στους επικεφαλής παρατάξεων να φύγουν από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και άλλοτε φωνασκούν και χειρονομούν όταν δεν τους αρέσει κάθε αντίθετη με τη δική τους άποψη, ότι η αντιπολίτευση δεν βρέθηκε τυχαία στο δημοτικό συμβούλιο. Ότι η αντιπολίτευση έχει ένα θεσμικό ρόλο να επιτελέσει, ελέγχοντας τη διοίκηση, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη της νομιμότητας, αποτρέποντας εκφυλιστικά φαινόμενα και τη δημιουργία καθεστωτικών αντιλήψεων.

Μία από τις πρώτες ενέργειες της διοίκησης Μαυρομάτη, ήταν να αποκλείσει την παράταξή μας, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» από τη συμμετοχή της σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο λόγος προφανής: Να μην γνωρίζει τι γίνεται σ’ αυτές και πόσο σωστή είναι η διαχείριση στα χρήματα των αγρίως φορολογούμενων με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη συνδημοτών μας. Μήπως το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και στο δημοτικό συμβούλιο με τη φίμωση της αντιπολίτευσης, επειδή δεν θέλουν τον έλεγχο στα πεπραγμένα τους; Ή μήπως πάλι επιδιώκουν τον εξοβελισμό των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων για το μεγάλο «πάρτι» ξεπουλήματος των πάντων στο δήμο Θερμαϊκού που ετοιμάζουν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.