Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Για κάποιους που πετούν «τη μπάλα στην εξέδρα»

Ποιος τα έγραφε όλα αυτά; Και σε ποια εφημερίδα; Ο ευρών αμειφθήσεται...
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είναι γνωστή πλέον σε όλους, η τακτική του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη: Όταν είναι «στριμωγμένος», όταν δεν μπορεί να απαντήσει με στοιχεία και επιχειρήματα σε θέματα που του θέτουν οι συνομιλητές του – κυρίως όταν του θυμίζουν υπερφίαλες προεκλογικές του εξαγγελίες- να αλλάζει θέμα, να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, να «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα».

Το ίδιο, έκανε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν συζητήθηκε εκ νέου το μείζον θέμα των δημοτικών τελών: Όταν του θυμίσαμε ότι οι δημότες του Δήμου πληρώνουν χρόνια τώρα, τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, πολύ ακριβότερα από ότι τα πολυτελή ρετιρέ στη Λεωφόρο Νίκης της Θεσσαλονίκης ή τις βίλες του Πανοράματος και του επισημάναμε ότι κορόιδευε τους συνδημότες μας, όταν προεκλογικά έταζε μείωση δημοτικών τελών, τότε ο κ. Μαυρομάτης χρησιμοποίησε διπλή οδό διαφυγής.
Στην αρχή, προσπάθησε να αλλάξει τελείως θέμα συζήτησης, με μία ολομέτωπη επίθεση εναντίον μας ότι λέγαμε ψέματα όταν γράφαμε για την υπόθεση με τα 123 στρέμματα του Ποταμού, το ξεπούλημα της καθαριότητας στους μεγαλοεργολάβους, το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ακόμη και για μία φωτιά που είχε εκδηλωθεί πέρσι στο αμαξοστάσιο του Δήμου στην Περαία.
Παρατηρήσαμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι αντικείμενο της συζήτησης, του υπενθυμίσαμε στο σημείο εκείνο τη σοφή λαϊκή παροιμία «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και το «τσιμουδιά για την ταμπακέρα» και τον προκαλέσαμε ότι αν θέλει συζήτηση για τα θέματα αυτά, ας τα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει και τις δέουσες απαντήσεις.
Και τότε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, που νωρίτερα μας είχε κατηγορήσει για … «απαράμιλλο εγωϊσμό» (κοίτα ποιος μιλάει…), άλλαξε τροπάριο και άρχισε μια δεύτερη προσωπική εναντίον μας επίθεση, εγκαλώντας μας ότι λέμε ψέματα, όταν γράφουμε πως τα δημοτικά τέλη είναι στο δήμο Θερμαϊκού 2,46 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι 1,92 ευρώ/τ.μ.
Η απάντησή μας ήταν  ακαριαία. Την παραθέτουμε:
-«Το ότι τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θερμαϊκού ήταν, και άρα αφού δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια μεταβολή, εξακολουθούν να παραμένουν 2,46 ευρώ το τετραγωνικό, δεν το είπε ο Κουζινόπουλος και η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», αλλά το έγραφε κατ’ επανάληψη την προεκλογική περίοδο κάποια εφημερίδα που λέγονταν «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» και εκδίδονταν από κάποιον πρώην δήμαρχο. Μήπως κατά λάθος θυμάστε το όνομά του; Κι επίσης, τις υποσχέσεις από τα προεκλογικά μπαλκόνια περί μείωσης των δημοτικών τελών για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους και να κερδίσει τις εκλογές, δεν τις έδιναν ο Κουζινόπουλος και η «Συμπολιτεία» αλλά κάποιος άλλος που τελικά το κατόρθωσε κι’ έγινε δήμαρχος».
Όταν δεσμεύονταν για μείωση δημοτικών τελών
Επειδή στη συνέχεια εκείνης της συζήτησης ο κ. Μαυρομάτης αμφισβήτησε ότι έδινε προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση των δημοτικών τελών, παραθέτουμε από την προεκλογική του εφημερίδα, αυτούσιο το απόσπασμα των τρισέλιδων δεσμεύσεών του απέναντι στους δημότες του Θερμαϊκού, με κορυφαίο τίτλο «Δεσμεύομαι» στην πρώτη σελίδα και τον οκτάστηλο δισέλιδο τίτλο «Δεσμεύομαι και εγγυώμαι» στην 2η και 3η σελίδα ενός από τα τελευταία φύλλα της προπαγανδιστικής εφημερίδας που εξέδιδε. Έγραφε εκεί επί λέξει στην 3η σελίδα:
«Εγγυώμαι τη μείωση συντελεστή δημοτικών τελών για να ελαφρυνθούν όλοι οι πολίτες που σήμερα πληρώνουν τα περισσότερα από κάθε άλλο δήμο της περιοχής». Ενώ σε κάποιες προεκλογικές του ομιλίες ο σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού υπόσχονταν τη μείωση των δημοτικών τελών «τουλάχιστον κατά 15%». Αντί γιαυτό, όχι μόνο δεν έκανε καμία απολύτως μείωση στα δοκιμαζόμενα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση νοικοκυριά, αλλά αντιθέτως, φόρτωσε τα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουν οι συνδημότες μας το 2016, με επιπλέον μισό εκατομμύριο ευρώ. Αυτό κι αν είναι συνεπής πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.