Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Μερικές σκέψεις για το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Καλαμαριάς

του Μανόλη Λαμτζίδη*
Ένα και μόνο θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς: το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Βέβαια, ενώ το ΤΟΣΔΑ είναι φιλόδοξο και καλά δουλεμένο - και αυτό οφείλεται στο προσωπικό του Δήμου- είναι απορίας άξιο αν η σημερινή δημοτική αρχή θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί και να το υλοποιήσει.

Αρκεί να παρατηρήσουμε ότι μέχρι και χτες κομμένα κλαριά κατά τρόπο που να προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των διερχομένων, ήταν πεταμένα στο πεζοδρόμιο και σε τμήμα του οδοστρώματος σε κεντρικό σημείο της Καλαμαριάς (Πόντου 93).
Αλλά η υλοποίησή του θα είναι συνάρτηση και της δικής μας πίεσης από τη Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΡΕΚΚ) εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου , καθώς οι άλλες παρατάξεις αδιαφορούν για το ζήτημα.
Όχι βέβαια ότι η διοίκηση του Δήμου το είδε με πολλή ζέση, αφού στη τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ανακοινώθηκε ότι μόνο 12 Δήμοι από τους 38 συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν εκπονήσει ΤΟΣΔΑ . Και να πείς ότι δεν έχουμε εξειδικευμένο και καλά καταρτισμένο προσωπικό; Το ζήτημα είναι ότι απουσίαζε η πολιτική βούληση. Και να μην λησμονούμε ότι στο βάθος του ορίζοντα "καραδοκεί" η καύση των συμμείκτων ως μέθοδος "αξιοποίησης" δηλαδή ο τοξικός θάνατος!
Της καύσης φανεροί υποστηρικτές είναι ο Μπουτάρης και ο Γεράνης , το ηγετικό "δίδυμο" του ΦΟΔΣΑ , παρά την ύπαρξη μελετών που προειδοποιούν ότι αυτή η μέθοδος, οδηγεί στη ρύπανση της ήδη επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, στην έκλυση τοξικων αερίων κλπ, κλπ με συνέπεια καρκινογενέσεις , θανάτους κλπ.


*Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, επικεφαλής της ΡΕΚΚ, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.