Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Υπερεπάρκεια οπωρολαχανικών λόγω... αγροτικών κινητοποιήσεων!

Αφθονία λόγω… χαμηλών πωλήσεων. Αυτή είναι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Karfitsa στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, αφού τα προϊόντα μπορεί να είναι διαθέσιμα, όμως… δεν πουλιούνται. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού τα κλειστά σύνορα έχουν αποκλείσει τους κύριους «αιμοδότες» της Λαχαναγοράς, τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους.

Οι Βαλκάνιοι αγοραστές αδυνατούν να περάσουν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο με τα φορτηγά τους, αφού είναι αποκλεισμένη από τα τρακτέρ των αγροτών. Την ίδια ώρα η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κανονικά με οπωροκηπευτικά προϊόντα, αφού η παραγωγή κυρίως στη νότια Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά.
Άλλο ένα πρόβλημα βέβαια είναι το γεγονός ότι τα μπλόκα των αγροτών ουσιαστικά δυσκολεύει τη μεταφορά των ίδιων τους των προϊόντων σε ολόκληρη τη χώρα, αφού τα φορτηγά αναγκάζονται να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα από παρακαμπτήριες οδούς ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τους αποκλεισμούς που υπάρχουν στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Πτώση 80%
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης όπως αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Λαχαναγοράς Γιάννης Χαραλαμπίδης. «Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μας έχουν επηρεάσει και από την κίνηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μπορώ να πω ότι έχουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι τα οπωρολαχανικά που καταφθάνουν από ολόκληρη την Ελλάδα έρχονται με αρκετή δυσκολία λόγω των αποκλεισμένων δρόμων. Το δεύτερο ζήτημα που έχουμε είναι ότι η κίνηση από τα Βαλκάνια, δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι πολύ μικρή έως μηδενική αφού τα σύνορα είναι κλειστά και δεν μπορούν να έρθουν από αυτές τις χώρες να πάρουν εμπόρευμα και να επιστρέψουν στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο κ. Χαραλαμπίδης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι που έρχονταν αρχικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να παραλάβουν οπωρολαχανικά είχαν αντιμετωπίσει μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος φυσικά αφού η μεταφορά δεν έγινε στην ώρα της κάτι που αυξάνει το κόστος. «Τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια στηρίζουν τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και το όφελος που έχουμε ως καταστήματα είναι τεράστιο. Όπως είναι λογικό όσοι κατάφεραν να έρθουν δεν ξαναήρθαν αφού τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Η πτώση που έχουμε από τα Βαλκάνια είναι τεράστια θα έλεγα αφού πλέον ξεπερνά το 80% και όπως είναι λογικό αντιμετωπίζουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αφού πολύ μεγάλος μέρος του εμπορεύματος πήγαινε στην αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Λαχαναγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα που αγόραζαν ήταν τα Β’ και Γ’ διαλογής, αφού παρά την κρίση οι Έλληνες δεν επιλέγουν τα φθηνότερα οπωροκηπευτικά. «Ας σταματήσουν να δίνουν» Όσον αφορά τις ποσότητες στη Λαχαναγορά, υπάρχει υπερπληρότητα προϊόντων, αφού έστω και με δυσκολία τα προϊόντα φτάνουν, αλλά πολλά από αυτά δεν πουλιούνται. «Οι αγρότες μπορεί να βρίσκονται στα μπλόκα, αλλά τα χωράφια τους συνεχίζουν να παράγουν. Εκτός από τις πατάτες που έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα τη χειμερινή περίοδο, όλα τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά έρχονται από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Θα έλεγα ωστόσο ότι οι αγρότες θα μπορούσαν, εάν ήθελαν να στηρίξουν δυναμικά τα δίκαια αιτήματα τους, να έκαναν απεργία και να μην έδιναν προϊόντα. Τότε πραγματικά θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική αγορά», σημειώνει ο Γιάννης Χαραλαμπίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.