Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση-καταπέλτης για το ξεχαρβάλωμα της Π.Κ.Μ.

Με μία ανακοίνωση-καταπέλτη, η περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» αποκαλύπτει τους ουσιαστικούς λόγους που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «πιάστηκε στον ύπνο» στην κυριολεξία την περασμένη Δευτέρα, με το ελάχιστο χιονάκι που έπεσε, και κατέδειξε την πλήρη διάλυση της Πολιτικής Προστασίας από τη διοίκηση Τζιτζικώστα.

«Λίγα εκατοστά χιονιού ήταν ικανά να φέρουν στην επιφάνεια τις χρονίζουσες ανεπάρκειες στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Αυτήν τη φορά όμως αποκάλυψαν και το ξεχαρβάλωμα της διοίκησης του Περιφερειάρχη και επίδοξου - μέχρι πρότινος - αρχηγού της Ν.Δ. κ. Απ. Τζιτζικώστα.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», «Μέσα σε διάστημα λιγότερο από 20 ημέρες ο κ. Περιφερειάρχης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αναμενόμενων και μικρής κλίμακας χιονοπτώσεων, επικαλέστηκε «απρόβλεπτο γεγονός» και «επιτακτική επείγουσα ανάγκη», ώστε με απευθείας αναθέσεις να εκχωρήσει το έργο του αποχιονισμού και της αντιμετώπισης του παγετού σε εργοληπτικές εταιρείες».
«Για το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας κήρυξε, από 31/12/2015 και έως 10/1/2016, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Σερρών. Και αφού έληξε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βρέθηκε πάλι αιφνιδιασμένος από την μικρή και αναμενόμενη χιονόπτωση της περασμένης Δευτέρας και εξέδωσε νέα απόφαση στις 17/1/2016 και μέχρι πέρας των φαινομένων, για νέες αναθέσεις.
Η κατάσταση στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης το πρωινό της Δευτέρας, με αποκορύφωμα την περιφερειακή οδό, ήταν τραγική και έδινε την εικόνα διάλυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας «καρατόμησε» τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Μπαρμπαρούση. Καρατόμηση που είχε προαναγγελθεί –με αυτήν ακριβώς τη λέξη– τηλεοπτικά μέσω της ΕΡΤ3 από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατουλίδου» τονίζει η ΡιΖαρΕν στην ανακοίνωση της, και συνεχίζει:
«Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι :
-Η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει ολοκληρώσει κανέναν διαγωνισμό για τη μίσθωση  μηχανημάτων και την προμήθεια αλατιού.
-Τα μηχανήματα της Περιφέρειας είναι ασυντήρητα, χωρίς ανταλλακτικά και χωρίς χειριστές. Η αναλογία μηχανημάτων προς χειριστές είναι 10 προς 1.
-Τα μηχανήματα δεν έχουν καύσιμα γιατί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των καυσίμων κίνησης δεν έχουν ολοκληρωθεί.
-Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει μόνο 2 υπαλλήλους και έναν αναπληρωτή προϊστάμενο, με έδρα την Βέροια.
-Η συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ο συντονισμός τους είναι –στην καλύτερη περίπτωση– στον «αυτόματο πιλότο»».
«Μετά το φιάσκο της εκτέλεσης των έργων για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις περσινές πλημμύρες, το νέο φιάσκο επιβεβαιώνει ότι «έχει χαθεί η μπάλα» από την διοίκηση του κ. Περιφερειάρχη. Η μεταφορά ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και η «καρατόμηση» τους μέσω πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων, είναι πράξη ανευθυνότητας.
Η Πολιτική Προστασία  είναι ζωτική και διαρκής ανάγκη και δεν αντιμετωπίζεται με επικλίσεις αιφνίδιων γεγονότων. Η ανάγκη στελέχωσης της Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό και μέσα, είναι επιτακτική» αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης, η οποία καταλήγει, «Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα η κεντρική διοίκηση και οι Περιφέρειες έχουν επιλέξει να την εκχωρήσουν στους ιδιώτες εργολάβους και τους εθελοντές!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.