Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

H Μέρκελ αναγνωρίζει τις ευθύνες της Γερμανίας για τον πόλεμο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

ΟΟΣΑ: Δεν είναι ικανοποιημένοι οι Έλληνες από τη ζωή τους

Oι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους, σε σχέση με τον μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έρευνα για τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ.

Γιάννης Ρίτσος: 106 χρόνια από τη γέννηση και 25 χρόνια από το θάνατό του

                         «έχεις ακόμη να κλάψεις πολύ
                                            ώσπου να μάθεις τον κόσμο να γελάει».
Συμπληρώθηκαν την Πρωτομαγιά, 106 χρόνια από τη γέννηση και 25 χρόνια από το θάνατο, το 1990, του μεγάλου μας και πολυδιαβασμένου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με το τεράστιο σε ποσότητα και πολύ σημαντικό σε ποιότητα έργο που μας άφησε. Και με το οποίο θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Η αγωνιστική του στάση, θα μας εμπνέει και θα μας φρονηματίζει, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες εποχές.

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας γιόρτασαν την Πρωτομαγιά

Πλήθος κόσμου συμμετείχε και στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 15.000 πολίτες κατέβηκαν στο κέντρο της Πρωτεύουσας και πολλές χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν για τα εργατικά τους δικαιώματα.

Επείγοντα μέτρα για την εκπαίδευση

Κατατέθηκε στη Βουλή, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά τα «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ενώ την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, θα κληθούν φορείς, όπως η ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΙΕΠ κλπ, να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια  θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαίου.

H «ανάπτυξη», τα μπιτσόμπαρα και η πρόσβαση στις παραλίες

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το απόγευμα της Πέμπτης, δευτερολογώντας ο Σπύρος Κουζινόπουλος και απαντώντας στους ισχυρισμούς που ακούστηκαν από τις παρατάξεις Μαυρομάτη και Τσαμασλή ότι τάχα η «Συμπολιτεία» δεν θέλει την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Θερμαϊκού, τόνισε με έμφαση:

H ομιλία Σπ.Κουζινόπουλου στη συζήτηση για τον Ποταμό

Τις απορίες και τα ερωτήματα που γεννιούνται από την επιμονή της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, να εκχωρήσει την έκταση των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού Επανομής στην ανώνυμη εταιρία ΤΕΘ Α.Ε., διατύπωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά την ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο.

Εικόνα χαμαιτυπείου στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Εικόνα χαμαιτυπείου, εμφάνιζε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όταν κάποιοι, ελάχιστοι ευτυχώς, σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Μαυρομάτη, διακόπτοντας την ομιλία που εκείνη την ώρα έκανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, και τις σοβαρές καταγγελίες που διατύπωνε για το θέμα του Ποταμού Επανομής, άρχισαν να τον βρίζουν με αισχρές, πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις, αλλά και απειλές.

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Η νέα "επιτυχία" της δημοτικής αρχής Θερμαϊκού

Δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην αντιγράψουμε από τον Ακτιβιστή το σχόλιό του για το νέο  «επίτευγμα» της δημοτικής αρχής Θερμαϊκού, να εξετάζονται προληπτικά δωρεάν οι εργαζόμενοι του δήμου στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας. Μία υπηρεσία που ούτως ή άλλως παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες με ασφαλιστική κάλυψη.

O γιορτασμός της πρώτης ελεύθερης Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πέμπτη 10 Μαίου 1945, πριν 70 δηλαδή χρόνια και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την πρώτη ελεύθερη Πρωτομαγιά μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, όχι μόνο μετά το τέλος της ναζιστικής Κατοχής, αλλά και της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Δεδομένου ότι ο δικτάτορας Μεταξάς, θεωρώντας τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις ως έργο των «αναρχοκομμουνιστών» και προκειμένου να αποτρέψει την απεργία, με την οποία γιόρταζαν την ημέρα αυτή οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, την είχε καθιερώσει ως υποχρεωτική αργία.

Εκστρατεία του δήμου Θεσσαλονίκης για προσέλκυση επισκεπτών

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στην 6η Διεθνή Συνάντηση Τour Οperators, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και απέβλεπε στην προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών. Με την ευκαιρία, πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στη γειτονική χώρα με στόχο την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης.

Υποσιτίζονται 1.800 μαθητές στην ανατολική Θεσσαλονίκη!

Η φτώχεια στα χρόνια της κρίσης χτύπησε και την ανατολική Θεσσαλονίκη, που θεωρείται και η πιο προνομιούχος εισοδηματικά περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματα. Οι υποσιτιζόμενοι μαθητές της περιοχής υπολογίζονται σε 1.800.

Ζήτησε νοσηλεία σε θάλαμο και όχι σε μονόκλινο η Α.Παπαρήγα

Ομαλά και ήρεμα, κύλησε το πρώτο 24ωρο της πρώην Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ". Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ εισήχθη το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο στην εκπνοή της εφημερίας του, έχοντας συμπτώματα καρδιακής αρρυθμίας.

«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία στις 9 και 10 Μαίου

Οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία τους, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαίου για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις, δώρα και πολλές εκπλήξεις! Μεταξύ αυτών και στις εγκαταστάσεις Γεροβασιλείου, στην Επανομή.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Οι δικαιούχοι για τα οικογενειακά επιδόματα και τι πρέπει να κάνουν

Η διορία για τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος του 2014, ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2015 και όσοι δικαιούνται οικογενειακά επιδόματα, θα πρέπει να ετοιμάζονται σιγά σιγά, καθώς μετά τη φορολογική δήλωσή τους (Ε1), οι δικαιούχοι πρέπει αμέσως να υποβάλουν και το αντίστοιχο έντυπο λήψης του επιδόματος (έντυπο Α21), το οποίο και θα λαμβάνεται κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων.

Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας για τη νίκη κατά του Ναζισμού και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών και τον τερματισμό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

To ΑΠΘ μεταξύ των 150 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο

Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγκαταλέγονται  μεταξύ των 150 πρώτων όλου του κόσμου, σύμφωνα με το νέο διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων ανά γνωστικό αντικείμενο της «QS».

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Επανέρχεται από τη διοίκηση Μαυρομάτη η εκχώρηση του Ποταμού

Για πραξικοπηματική ενέργεια κάνει λόγο η "Συμπολιτεία"

Εντελώς αιφνιδιαστικά και με το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», η δημοτική αρχή Μαυρομάτη του δήμου Θερμαϊκού συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες πριν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, για να επαναφέρει το θέμα εκχώρησης της δημοτικής έκτασης των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού. Ανάλογη απόφαση για το ίδιο ακριβώς θέμα, που είχε ληφθεί σε αγαστή συνεργασία των παρατάξεων Μαυρομάτη και Τσαμασλή, απορρίφθηκε πανηγυρικά μόλις πριν ένα μήνα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Γ.Τσιάκαλος: "Παροδικό φαινόμενο η Χρυσή Αυγή"

συνέντευξη στον Αντώνη Σκορδίλη
Όταν 16 χρόνια πριν, το 1998, κυκλοφορούσε (από τις εκδόσεις Επίκεντρο) ο Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης, στόχος δηλωμένος του συγγραφέα του καθηγητή παιδαγωγικής του Α.Π.Θ Γιώργου Τσιάκαλου ήταν “να αποτελέσει εργαλείο πρόληψης ενός αρνητικού φαινομένου που εμφανιζόταν τότε και για το οποίο γνώριζα ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν χρησιμοποιούσαμε έγκαιρα και αποφασιστικά την τεχνογνωσία που είχαμε στη διάθεσή μας”. 

H πλαζ της Αγίας Τριάδας τη δεκαετία του '60

Η πλαζ της Αγίας Τριάδας τη δεκαετία του 60 μέσα από σπάνιες κάρτ-ποστάλ και φωτογραφίες! Κάποιοι από εμάς τη ζήσαμε στα παιδικά μας χρόνια, κάποιοι άλλοι λίγο μεγαλύτεροι και τέλος κάποιοι απλά διάβασαν για τη ζωή στην Πλαζ της Αγίας Τριάδας.

Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο


Απεργοί εργάτες στη Θεσσαλονίκη κάποια Πρωτομαγιά στις αρχές του 20ου αιώνα
Συμπληρώνονται φέτος 129 χρόνια από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, έδωσαν μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου, την Πρωτομαγιά του 1886, είχε τραγική κατάληξη με θύματα και οδήγησε στη φυλάκιση των πρωτεργατών της εξέγερσης. Σε ανάμνηση εκείνης της κινητοποίησης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης.

Α.Τσίπρας: "Δημοψήφισμα αν δεν υπάρξει συμφωνία"

Aνοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα , αν δεν υπάρξει συμφωνία, άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star». Ωστόσο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θερμαϊκού για ΠΝΠ και «φακέλωμα»

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θερμαϊκού καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να υφαρπάξει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, επισημαίνει την υποκρισία των παρατάξεων Μαυρομάτη και Τσαμασλή στο θέμα αυτό, ενώ αναφέρεται και στο «φακέλωμα» στην Επιτροπή Διαβούλευσης, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να κυκλοφορεί μια λίστα επιλεκτικά στοχοποιημένη.

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

N.Bούτσης: «Χρειάζεται τομή στον χώρο των ΜΜΕ»

«Χρειάζεται τομή στον χώρο των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο ασυμβίβαστο των καναλαρχών και τον "αναβαλλόμενο φόρο" που είχαν καθιεριώσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ώστε οι καναλάρχες να μην πληρώνουν.

Συμμετοχή δήμου Θερμαϊκού σε πρόγραμμα για άστεγους

Ο δήμος Θερμαϊκού, σε σύμπραξη με τους Δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και Δέλτα, συμμετέχει στο εθνικό πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη», του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας  και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ).

Έτσι οι Γερμανοί λάδωναν κρατικούς αξιωματούχους

Παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους από την προμήθεια οχημάτων από τη γερμανική εταιρεία DAIMLER, προκύπτουν από την εισαγγελική έρευνα που είχε διατάξει η Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Σκαλίζοντας επώδυνες μνήμες στα στρατόπεδα βασανιστηρίων

του Αρτέμη Ψαρομηλίγκου
Σίγουρα το κομβόι που έκανε κυριακάτικα τη διαδρομή Διόνυσος – Μπογιάτι δεν ήταν οι συνήθεις εκδρομείς. Είπαν να μαζευτούν, λίγες μέρες μετά την 21η Απριλίου, και να ζωντανέψουν τις οδυνηρές αναμνήσεις τους αυτοί που είχαν περάσει από τούτα τα κολαστήρια της δικτατορίας. Την πρωτοβουλία του ραντεβού είχε η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου με τη συνδρομή του ομώνυμου Δήμου.

«Ο ΕΝΑΣ στηρίζει άλλον ΕΝΑΝ»!

Σε εξέλιξη, βρίσκεται η υπαίθρια κοινωνική/ψυχαγωγική εκδήλωση του ΔΗΠΠΑΚΥΘ για τη συγκέντρωση γάλακτος -σε μορφή κονσέρβας- και τροφίμων, που θα διατεθούν για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Θερμαϊκού.

I.Μαυρομάτης: "Ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με τη λίστα"

Ο Δήμος Θερμαϊκού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την περιβόητη «λίστα» των αιρετών του δήμου, που κυκλοφόρησε στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και στην οποία ήταν «σταμπαρισμένοι» ως ΣΥΡΙΖΑ οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και ως ΚΚΕ η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση, έδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρο Κουζινόπουλο.

Ικετεύοντας .... δόλωμα!

του Γιώργου Δελαστίκ*
Μπουρδέλο η Βουλή την Παρασκευή! Μπουρδέλο και η Ευρωομάδα, το Γιούρογκρουπ! Άσχετο διακοσμητικό στοιχείο το κοινοβούλιο. Τίποτα δεν μπορεί να αποφασίσει πλέον, αν προηγουμένως δεν το έχουν εγκρίνει οι ευρωπαίοι επικυρίαρχοι, με επικεφαλής φυσικά το Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Το απέραντο νεκροταφείο της Μεσογείου

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Με κομμένη την ανάσα, η ανθρωπότητα παρακολουθεί την ανθρωπιστική τραγωδία που διαδραματίζεται στη Μεσόγειο. Με τους χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν καθημερινά να σωθούν από τα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τους δεκάδες έως εκατοντάδες καθημερινά πνιγμένους. Αλλά και την απόγνωση ενός λαού, του παλαιστινιακού, που βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Την ίδια ώρα που οι υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι λεγόμενες «μεγάλες χώρες» της ΕΕ «ποιούν την νήσσαν» και κλείνουν τα μάτια στο έγκλημα που διαπράττεται εδώ και καιρό στη γειτονιά μας.

Ένα ιδιότυπο «Φακέλωμα» στο Δήμο Θερμαϊκού!

Να δώσει εξηγήσεις εντός της ημέρας ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης
Η δεύτερη σελίδα του κατάπτυστου καταλόγου με τους κομματικούς προσδιορισμούς
Σοβαρό θέμα ανακύπτει στο δήμο Θερμαϊκού, από μία κατάσταση των εκλεγμένων εκπροσώπων στο Δήμο, με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους, και στην οποία, εν ήδη «Φακελώματος»,  υπάρχει κομματικός προσδιορισμός δίπλα στα ονόματα των τεσσάρων από τους 33 δημοτικούς συμβούλους και των δύο από τους συνολικά 39 τοπικούς συμβούλους.