Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Το 72% των Ελλήνων επικροτεί τη στάση απέναντι στους δανειστές

Tο Γαλλικό περιοδικό L' echo δίνει τη δική του απάντηση στο ερώτημα γιατί οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν γραβάτα
Σωστή θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης να αντιπαρατεθεί με τους εταίρους-δανειστές το 72% των πολιτών, ενώ περίπου έξι στους δέκα (59%) εκτιμούν πως η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Για κοίτα ποιοι μας δίνουν μαθήματα .....

του Τάσου Παππά
Αυτές οι λαϊκές παροιμίες πόσο εύστοχες είναι! Μερικές, για να μην είμαστε υπερβολικοί. Για παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Σε ποιους αναφέρομαι; Στον Ντάισελμπλουμ με το πλαστό διδακτορικό που μας δίνει μαθήματα οικονομίας, ενώ ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του ακύρωσε πρόσφατα ως ασύμφορη την ιδιωτικοποίηση δημόσιου φορέα.

Μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα γίνονται γραμματόσημα

Οκτώ μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με τη δράση τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην επαναφορά της ελευθερίας στη χώρα μας, θα τιμήσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974-2014). 

EKT: Ο μπράβος του ευρώ

Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει μία από τις δύο στρόφιγγες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών την περασμένη Τετάρτη -με την απαγόρευση της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο 2,5 εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο- αποτελεί καραμπινάτη πολιτική παρέμβαση και έναν από τους πολλούς εκβιασμούς, στους οποίους προέβη το ίδρυμα αυτό τα τελευταία 4 χρόνια.

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Μία ιστορική πρόταση πριν 55 χρόνια για τη Νέα Μηχανιώνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα: Μία πρόταση που πριν 55 ακριβώς χρόνια είχε υποβάλλει ο τότε διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου της Νέας Μηχανιώνας, Α. Ρ. Ματίκας προς τον πρόεδρο της τότε κοινότητας. Προτείνοντας  τον καθορισμό ετήσιας «επετείου ιδρύσεως Νέας Μηχανιώνας».

Κύμα κακοκαιρίας την επόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώεα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική.

“Ψαλίδι” στις αμοιβές γραμματέων και προέδρων οργανισμών

Να υπάρξει περικοπή στις δαπάνες των υπουργείων, αλλά και στις αμοιβές των γενικών γραμματέων και προέδρων οργανισμών, ζητά με εντολή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

300 διανοούμενοι απ΄όλο τον κόσμο υπέρ της Ελλάδας

«Να σεβασθούμε την απόφαση του ελληνικού λαού»
Περισσότεροι από 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου, τάσσονται υπέρ της Ελλάδας, συνυπογράφοντας επιστολή που δημοσιεύει ο ιστοσελίδα Mediapart, του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της Monde, Εντι Πλενέλ.

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Σε απολογία υπάλληλος για τα κοιμητήρια των Νέων Επιβατών

Σε απολογία, κλήθηκε ο υπάλληλος του δήμου Θερμαϊκού που είναι αρμόδιος για τα κοιμητήρια των Νέων Επιβατών, μετά το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη εκεί, όταν οι συγγενείς που ακολουθούσαν την εκφορά νεκρού, φτάνοντας στα νεκροταφεία, διαπίστωσαν πως δεν είχε ανοιχθεί ο λάκκος, με συνέπεια να τον σκάψουν μόνοι τους για να γίνει η κηδεία.

Διαβεβαιώσεις για έγκαιρη αποπεράτωση της αποχέτευσης Επανομής

Την αισιοδοξία του ότι θα προλάβει να αποπερατωθεί το έργο του αποχετευτικού αγωγού της Επανομής μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθεί η καθυστέρηση ενός μηνός που υπήρξε και οφείλονταν στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και σε εμπόδια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα

*Του Τάσου Ζάχου
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι σταματάει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες αιφνιδίασε. Και αυτό γιατί έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της, με τις πιέσεις, κυρίως από το γερμανικό στρατόπεδο, να αυξάνονται.

Ωμοί εκβιασμοί στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Από τους Ευρωπαίους θα μας μείνει τουλάχιστον η γραβάτα...
Οι ωμοί οι εκβιασμοί προς την ελληνική κυβέρνηση, διαφάνηκαν έντονα στην  απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου. Αν και η απόφαση ήταν, μάλλον, αναμενόμενη και γνωστή στους παροικούντες , δεν παύει να έχει προκλητικό χαρακτήρα.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Αμέριστη συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού στους εργαζόμενους της Coca Cola

Με ομόφωνη απόφαση, που έλαβε κατά τη σημερινή τακτική του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Coca Cola 3E, ζητάει την ακύρωση όλων των απολύσεων και καλεί τους δημότες και τους συλλογικούς φορείς να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους.

Επαναλειτουργία ΕΡΤ και ΕΡΤ3 ζητάει η ΕΣΗΕΜΘ

Προϋπόθεση για να υπάρχει άρτια, ανεξάρτητη και πολυφωνική δημόσια ενημέρωση στην Ελλάδα είναι να λειτουργήσει εκ νέου η ΕΡΤ, με όλους τους εργαζόμενους, αλλά και να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ, υπό συνθήκες διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Μέτρα προτείνει η «Συμπολιτεία» για τα Κοιμητήρια του Θερμαϊκού

Με επιστολή που απέστειλε προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ζητάει να συζητηθεί σε μία από τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το τεράστιο θέμα της υπερπληρότητας σε όλα σχεδόν τα Κοιμητήρια του δήμου Θερμαϊκού, και να προγραμματιστεί η επέκτασή τους ή να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων.

Πάνω από 60.000 άστεγοι στη Νέα Υόρκη !

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, όσο μια πόλη σαν τα Τρίκαλα στην Ελλάδα, είναι άστεγοι στην πόλη σύμβολο του καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο «Συνασπισμός για τους άστεγους», 60.352 άνθρωποι είναι χωρίς σπίτι στη μεγαλούπολη, ανάμεσά τους περισσότερα από 25.000 παιδιά, βετεράνοι πολέμου και συνταξιούχοι. 

Νέα κινητοποίηση κατοίκων Βασιλικών για το εργοστάσιο Βιομάζας

Συνεχίζουν τον αγώνα να μην στηθούν δύο μονάδες επεξεργασίας βιομάζας (με πρώτη ύλη πριονίδια) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οι κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών και της Λακκιάς. Η Επιτροπή Αγώνα της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών διοργανώνει μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στην παλιά Νομαρχία όπου θα συζητηθεί το θέμα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Ριζικές αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό

Ένας νέος φόρος επί του συνολικού πλούτου έρχεται. Ο ΕΝΦΙΑ καταργείται, όπως δεσμεύτηκε η νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα αντικατασταθεί από το κάποιο άλλο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η αντικατάσταση θα γίνει από ένα φόρο σε ολόκληρη την περιουσία.

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προαναγγέλει ο Ν. Βούτσης

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Όπως είπε ο κ. Βούτσης, οι αλλαγές στις οποίες προτίθεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει, θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Όλα τα ονόματα των βραβευθέντων μαθητών του δήμου Θερμαϊκού

Ο Φάρος του Θερμαϊκού, δημοσιεύει στη συνέχεια όλα τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών των Γυμνασίων, των Λυκείων, ΕΠΑΛ που βραβεύθηκαν για τις προσπάθειες και τις επιδόσεις τους από τη δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους:

Der Spiegel: Πως οι Ναζί λεηλάτησαν την Τράπεζα της Ελλάδος

Στη λεηλασία της Τράπεζας της Ελλάδος από τους Ναζί, αναφέρεται δημοσίευμα στο γνωστό γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», όπου σημειώνεται ότι το ποσό που άρπαξαν οι κατακτητές, ανέρχεται σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ γνωμοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια.

Αύξηση κατά 35,7% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα λόγω μνημονίων

Τι δείχνει η μελέτη ομάδας Αμερικανών και Ελλήνων ερευνητών
Τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που έλαβαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την άνοδο των αυτοκτονιών στη χώρα, σύμφωνα με μια μελέτη ομάδας Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Βαρουφάκης: "Όχι κούρεμα χρέους, αλλά ανταλλαγή με ομόλογα"

Πολλές συζητήσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times, μετά τη συνάντηση του με ομάδα επενδυτών στο Λονδίνο, ότι η Ελλάδα βάζει τέρμα στο αίτημα της για κούρεμα του χρέους, και στη θέση του ζητάει ελάφρυνση, μέσω αντικατάστασης με ομόλογα.

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Αντικείμενο συζήτησης στα σχολεία η εκδήλωση του ΚΑΠΠΑ-2000

Αντικείμενο συζήτησης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των οκτώ δημοτικών διαμερισμάτων του Θερμαϊκού, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο αμφιθέατρο του «ΚΑΠΠΑ 2000» στην Περαία, όπου ο δήμος Θερμαϊκού βράβευσε τους αριστούχους μαθητές της προηγούμενης ακαδημαϊκής περιόδου 2013 – 2014 και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Μίκης: "Ποτέ δεν χώνεψα αυτόν τον Ολλανδό με τα γυαλάκια"

Για εικόνες που τον βασανίζουν και για έναν Ολλανδό με γυαλάκια που ποτέ δεν χώνεψε μιλά ο Μίκης Θεοδωράκης στο αιχμηρό του κείμενο, με το οποίο σχολιάζει την επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, την αντίδρασή του, αλλά και τη στάση που κράτησε ο Γιάννης Βαρουφάκης, εκθειάζοντας τόσο τον υπουργό Οικονομικών, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα.

H πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης. Τι γράφουν οι εφημερίδες

Στην πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Τσίπρα στη διακυβέρνηση της χώρας, αναφέρονται όλες οι εφημερίδες σήμερα Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μεγάλη άνοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η προοπτική ανεύρεσης κοινής λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση έναντι των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, αλλά και οι καλές ειδήσεις στο μέτωπο της χορήγησης ρευστότητας οδηγούν σε κέρδη άνω του 6% το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας.

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Φόρο τιμής απέτισε η Θεσσαλονίκη στα θύματα του Ολοκαυτώματος

Φόρο τιμής στα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, τονίζοντας παράλληλα την κοινή δέσμευση όλων για ειρηνική συνύπαρξη και επαγρύπνηση, προκειμένου να μην επαναληφθούν «Ποτέ ξανά» αντίστοιχες απάνθρωπες βιαιότητες στον πλανήτη, απέτισαν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες, στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Γιάννης Πατσακίδης: Ένας σεμνός και αθόρυβος αγωνιστής

Σεμνά και αθόρυβα, όπως σεμνός και αθόρυβος ήταν σε όλη τη ζωή του, «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι πριν 4 μήνες, σε ηλικία 91 ετών, ένας ακούραστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του αριστερού κινήματος, ο Γιάννης Πατσακίδης. Ένας από την ομάδα των μαχητών του ΕΛΑΣ που απέτρεψε την ανατίναξη της Ηλεκτρικής Εταιρίας, του Υδραγωγείου και των άλλων υποδομών της Θεσσαλονίκης, κατά την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Η βράβευση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου από το δήμο Θερμαϊκού

«Μη σταματάτε να αγωνίζεστε, δεθείτε με τη γη σας», η προτροπή του
Η βράβευση του Ε.Γεροβασιλείου από τον δήμαρχο Θερμαϊκού
«Έκλεψε την παράσταση» ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, στην τελετή βράβευσης του από το δήμο Θερμαϊκού, το απόγευμα της Παρασκευής στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο του ΚΑΠΠΑ 2000. Και η σύντομη ομιλία του, όταν παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα από το δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ήταν μία συνεχής προτροπή προς τους νέους της περιοχής να αγωνίζονται ασταμάτητα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και να δεθούν με τη γη τους.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη, πραγματοποιείται την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, ώρα 4 μ.μ., τακτική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού. Ο πίνακας θεμάτων έχει ως εξής:

Πανούσης: «Θέλουμε επιστήμονες αστυνομικούς και όχι μπάτσους»

Το στόχο του για τη νέα αστυνομία παρουσιάζει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης δηλώνοντας: ««Θέλουμε επιστήμονες αστυνομικούς και όχι στρατιώτες ή μπάτσους».