Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μειώθηκαν οι διαρρήξεις, αυξήθηκαν οι μικροκλοπές στη Θεσσαλονίκη

Στροφή στους “εύκολους στόχους” ή τους “στόχους χαμηλού ρίσκου”, όπως χαρακτηρίζονται από την αστυνομία, έκαναν οι κακοποιοί που δρουν στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από έρευνα του Φώτη Κουτσαμπάρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των μικροκλοπών σε δημόσιους χώρους και σε καταστήματα σε ποσοστό πάνω από 50%, όπως και οι ληστείες κινητών τηλεφώνων και μικροποσών. Αντίθετα μειώθηκαν κατά 20% και πλέον οι κλοπές και διαρρήξεις στα σπίτια ή μέσα από αυτοκίνητα καθώς και οι ληστείες σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, που ανθούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι δράστες επιλέγουν ως επί το πλείστον χώρους συνάθροισης - συνωστισμού πολιτών ώστε να μπορούν να αρπάζουν πορτοφόλια, χρήματα ή κοσμήματα και να διαφεύγουν ανάμεσα στο πλήθος χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Την εορταστική περίοδο που διανύουμε, πάντως, αυξάνεται ο αριθμός των διαρρήξεων σπιτιών, που τον υπόλοιπο χρόνο εμφανίζεται μειωμένος. Για τον λόγο αυτό η αστυνομία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες αυτές τις μέρες.
Οι αιτίες της μετατόπισης του ενδιαφέροντος των κλεφτών και ληστών είναι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στα τραπεζικά υποκαταστήματα, οι οργανωμένες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ που εστιάζουν στην αντιμετώπιση των ληστών και των διαρρηκτών και οι συχνές εξαρθρώσεις μεγάλων κυκλωμάτων, που λειτουργούν αποτρεπτικά στους επίδοξους μιμητές τους. Εκτός αυτών, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν πλέον χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα στα σπίτια, ακόμη και μετά την εφαρμογή των capital controls.
“Παλαιότερα καταγραφόταν μεγάλος αριθμός ληστειών σε τράπεζες, αλλά από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν οι διπλές πόρτες εισόδου με το σύστημα εγκλωβισμού και μπήκαν κάμερες σε πολλά σημεία, αυτή η δραστηριότητα μειώθηκε στο ελάχιστο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2015 έγινε μόνο μία ληστεία σε τράπεζα και εξιχνιάστηκε σε δύο ημέρες”, περιγράφει στη “Θ” αξιωματικός της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. “Αφού εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις τράπεζες, υπήρξε έντονη δράση των διαρρηκτών σπιτιών, η οποία σύντομα περιορίστηκε, αφενός διότι αυξήσαμε τα μέτρα επιτήρησης στις περιοχές όπου είχαμε τα περισσότερα κρούσματα, αφετέρου επειδή και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών λαμβάνουν πλέον περισσότερα μέτρα. Είναι πάντως γεγονός ότι οι κακοποιοί δεν ελπίζουν ότι θα βρουν χρήματα στα σπίτια, αν και έχει ακουστεί πως μεγάλος αριθμός πολιτών απομάκρυνε τις αποταμιεύσεις του από τις τράπεζες και τις φυλάει στο σπίτι”, σύμφωνα με τον αστυνομικό.
Οι μικροκλοπές
“Φέτος έχουμε αύξηση των μικροκλοπών, κυρίως στο εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν πολυκαταστήματα, και γενικότερα σε χώρους συνάθροισης κοινού. Αυτό συμβαίνει διότι οι δράστες θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψής τους, δηλαδή να ‘χτυπήσουν’ και να εξαφανιστούν, έστω κι αν αποκομίσουν μικρή λεία. Φαίνεται πως τελευταία αποφεύγουν τις οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούν σχεδιασμό, χρόνο, προσεκτικές κινήσεις, συμμετοχή πολλών ατόμων, συντονισμό, και ενέχουν τελικά κίνδυνο εντοπισμού και σύλληψης”, εξηγεί ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Πράγματι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη αύξηση το 2015 στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν οι κλοπές σε δημόσιο χώρο και οι μικροκλοπές.
Το πρώτο εξάμηνο του 2015, για το οποίο υπάρχουν επικυρωμένα στοιχεία, καταγράφηκαν 1.075 κλοπές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 συνέβησαν 705 μικροκλοπές. Κατά τις εκτιμήσεις, το έτος θα κλείσει με αύξηση αυτών των περιστατικών σε ποσοστό που θα κυμαίνεται περί το 50% σε σχέση με πέρσι. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση των συμβάντων του 2015 μέχρι σήμερα, από τα διαθέσιμα πρόχειρα στοιχεία φαίνεται ότι φέτος είναι αυξημένες κατά 20% οι κλοπές-διαρρήξεις καταστημάτων, κατά 47% οι κλοπές μέσα σε αστικά λεωφορεία, κατά 30% οι κλοπές αυτοκινήτων, κατά 150% οι ληστείες εντός καταστήματος, κατά 50% οι ληστείες κινητών και μικροποσών, κατά 200% οι ληστείες πρατηρίων. Αντίθετα, μειωμένος κατά 20% είναι ο αριθμός κλοπών-διαρρήξεων από αυτοκίνητα, κατά 35% οι κλοπές-διαρρήξεις ιερών ναών, κατά 25% οι λοιπές διαρρήξεις, κατά 20% οι διαρρήξεις σπιτιών, κατά 40% οι κλοπές με αρπαγές τσαντών, μειωμένος κατά 22% εμφανίζεται ο αριθμός ληστειών εντός σπιτιών, κατά 45% οι ληστείες με αρπαγή τσάντας, κατά 80% οι ληστείες οδηγών ταξί, κατά 60% οι ληστείες σε μίνι μάρκετ-ψιλικά.
Ο χάρτης
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ο συνωστισμός ευνοούν την ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων και την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, σύμφωνα με αστυνομικούς. Η περιοχή από την οδό Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Ναυαρίνου και η περιοχή πέριξ των πανεπιστημίων εμφανίζουν αυξημένη δράση πορτοφολάδων, τσαντάκηδων και ληστών που αφαιρούν κινητά και μικροποσά. Σημεία αιχμής είναι τα καταστήματα της Τσιμισκή και οι αγορές Μοδιάνο και Καπάνι, καθώς και οι πολυσύχναστες στάσεις των αστικών λεωφορείων, όπως Μητροπόλεως στην πλατεία Αριστοτέλους, Αριστοτέλους στην Εγνατία, Καμάρα.
Το τετράγωνο Χαλκέων, Ολύμπου, Εγνατία, Βενιζέλου συμπεριλαμβάνεται στους χώρους συνάθροισης των κακοποιών, όπως και οι ευρύτερες περιοχές της πλατείας Σιδηροδρομικού Σταθμού και της παλιάς λαχαναγοράς.
Στη Θεσσαλονίκη δρουν οργανωμένα κυκλώματα πορτοφολάδων, συνήθως βουλγαρικής ή αλβανικής προέλευσης, διαβαθμισμένα με αρχηγό, μεταφορείς και κλέφτες. Σ’ αυτά μπορεί να συμμετέχουν και περισσότερα από δέκα άτομα, τα οποία χωρίζονται σε δυάδες, τριάδες ή τετράδες. Οι ομάδες αυτές μοιράζονται σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και μέσα στα αστικά λεωφορεία. Ως πορτοφολάδες στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούνται γυναίκες, πολύ καλά εκπαιδευμένες. Αφού αφαιρέσουν έναν αριθμό πορτοφολιών, τους παραλαμβάνουν οι μεταφορείς με αυτοκίνητα και τους οδηγούν στον χώρο συνάντησης με τους αρχηγούς. Εκεί διαμοιράζεται η λεία. Τα τελευταία χρόνια συμμετοχή στις κλοπές έχουν και μεμονωμένα άτομα, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.
Στα πάρκινγκ των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ευδοκιμούν και οι κλοπές - διαρρήξεις από το εσωτερικό αυτοκινήτων.
Οι κακοποιοί δρουν συνήθως σε ομάδες των τριών, στις οποίες συμμετέχει μία γυναίκα. Όσον αφορά τις διαρρήξεις κατοικιών, με βάση την καταγραφή είναι συχνότερες στις περιοχές Ντεπό, Καλαμαριά, Τούμπα, ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, Άνω Πόλη και  Άγιο Παύλο, εξαιτίας της πυκνής δόμησης που διευκολύνει την απόκρυψη-διαφυγή των κλεφτών. Αντίθετα, το Πανόραμα, η Πυλαία και το Ωραιόκαστρο δεν προσελκύουν τους διαρρήκτες, λόγω των μέτρων φύλαξης που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από συναγερμό περιλαμβάνουν και την εποπτεία από σκύλο. Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης με μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων τραπεζών δραστηριοποιούνται οργανωμένες ομάδες κακοποιών που εφαρμόζουν ειδική μεθοδολογία στις διαρρήξεις αυτοκινήτων και τις κλοπές μεγάλων χρηματικών ποσών. Θύματά τους είναι συνήθως έμποροι και επιχειρηματίες ή υπάλληλοι επιχειρήσεων που κάνουν συχνές αναλήψεις χρηματικών ποσών από τράπεζες.
Μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, εντατικοποιούνται οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών. Οι περιπολίες αυτές είναι αυξημένες σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων. Λαμβάνονται συστηματικά μέτρα επιτήρησης στόχων οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως τραπεζικά καταστήματα και ταχυδρομεία, ταχυδρομικά ταμιευτήρια, δημόσια ταμεία, εφορίες κλπ., καθώς και των ευρύτερων χώρων, όπου πραγματοποιούνται χρηματαποστολές ή κινούνται ταχυδρομικοί διανομείς, οι οποίοι τις ημέρες αυτές διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά για πληρωμές. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για την επιτήρηση καταστημάτων, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κλπ., όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών.
Εκτός των παραπάνω, την εορταστική περίοδο εντατικοποιούνται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας στα δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους ελέγχους για το ωράριο λειτουργίας και την προστασία των ανηλίκων σε καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών ή σε χώρους διενέργειας παράνομων ηλεκτρονικών και λοιπών τυχερών παιγνίων. Διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παρεμπορίου (διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εποχιακών ειδών, παιχνιδιών, ειδών ένδυσης-υπόδησης κλπ.) κυρίως σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, ιερούς ναούς, σταθμούς μέσων μεταφοράς κλπ. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφάλειας σε εορταστικές εκδηλώσεις (θρησκευτικές, πολιτιστικές κ.ά.), καθώς και σε λοιπούς χώρους, όπου μετακινείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν βρίσκονται σε συνωστισμό:
-Έχετε μαζί σας μόνο τα χρήματα που σας χρειάζονται.
-Στις καθημερινές συναλλαγές σας αποφεύγετε να δείχνετε όλα τα χρήματα.
-Προτιμάτε για την τοποθέτηση του πορτοφολιού εσωτερικές τσέπες που κουμπώνουν και ποτέ μην τοποθετείτε το πορτοφόλι στην πίσω τσέπη του παντελονιού.
-Οι κυρίες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πορτοφόλια μέσα στις τσάντες τους, αλλά σε εσωτερική τσέπη των ενδυμάτων τους.
-Υποψιάζεστε οποιονδήποτε και κυρίως όσους κρατούν ρούχα κρεμασμένα στα χέρια τους.
-Αντιδράτε έγκαιρα όταν αντιληφθείτε ότι προσπαθούν να σας αφαιρέσουν το πορτοφόλι και καλέστε σε βοήθεια. Πολλοί πορτοφολάδες έχουν συλληφθεί από την έγκαιρη επέμβαση του κοινού. -Προτιμάτε τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά.
Φεύγοντας από το σπίτι
Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας, και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του. Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να µη δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας. Τοποθετήστε, αν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού. Ενεργοποιήστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού. Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Επίσης, σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100” ή το τμήμα ασφαλείας της περιοχής σας.
Στο ταξίδι
Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνο όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής. Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε τα σε μη ορατό σημείο. Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και αν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να φροντίζετε να παρκάρετε σε οδούς καλά φωτιζόμενες τις νυχτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.


Δημοσιεύτηκε στη «Θεσσαλονίκη» τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.