Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ο Φίλης, ο Θερμαϊκός και η… «μονταζιέρα»

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες».  Βολταίρος

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση Μαυρομάτη έφερε για έγκριση ένα ψήφισμα  καταδίκης των γνωστών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί της γενοκτονίας των Ποντίων. Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», μετά από απόφαση της Συντονιστικής της Επιτροπής, που είχε συνεδριάσει λίγες ώρες πριν, το καταψήφισε, θεωρώντας το ως προσπάθεια φίμωσης και αντιδημοκρατικών πρακτικών.


Η δημοτική μας παράταξη σ’ αυτά τα δύο περίπου χρόνια από την ίδρυσή της, δεν έπαψε να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι ο κάθε πολίτης αυτού του δήμου και αυτής της χώρας, έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του, είτε κάποιος συμφωνεί με αυτήν, είτε διαφωνεί. Εξάλλου, στην ιδρυτική διακήρυξη της «Συμπολιτείας» υπογραμμίζεται στα πρώτα κιόλας άρθρα της ότι « Η Αυτοδιοίκηση για μας είναι βάθρο δημοκρατίας» και πως «Βασική αρχή μας είναι η δημοκρατική λειτουργία».

Στη βάση αυτή, μιλώντας επί του θέματος, δηλώσαμε με έμφαση ότι ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί ή εάν διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις Φίλη, δεν μπορεί να του αρνηθεί κανείς την διατύπωση της γνώμης του. Και ότι το θέμα της ελευθερίας άποψης, είναι λυμένο τουλάχιστον στην Ευρώπη ακόμη από τον 18ο αιώνα, από την περίοδο του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης αλλά και του πολέμου για την Αμερικανική ανεξαρτησία.
Όταν στις 26 Αυγούστου του 1789 η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με προτροπή του Λαφαγιέτ, προχωρούσε στην έκδοση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, που αποτελεί την ενσάρκωση των ιδανικών του Διαφωτισμού, στα πρώτα κιόλας από τα 17 άρθρα της έδινε έμφαση στα δικαιώματα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ιδιοκτησίας, καθώς και στο δικαίωμα αντίδρασης σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης και στέρησης της ελευθερία γνώμης.

Όπως επισημάναμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: « Ας μάθουμε όλοι επιτέλους να ανεχόμαστε, να σεβόμαστε την «αλήθεια» των άλλων, χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να την αποδεχτούμε και να παραμένουμε όσο γίνεται περισσότερο ενωμένοι στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου. Θα πρέπει να μας τρομάζει η ιδέα ότι μπορεί να φτάσουμε στο σημείο όπου θα μας απαγορεύεται να λέμε ελεύθερα ο καθένας την άποψη του. Όποιος κι αν είναι αυτός, όποιαν «αλήθεια» κι αν εκφράζει. Δεν δικαιούμαστε να βάζουμε «τσιρότο» στο στόμα κανενός. Κι’ εμείς αυτή την πρακτική, τη βιώσαμε στο πετσί μας στα μαύρα χρόνια της χουντικής επταετίας, όταν ακριβώς επειδή διατυπώσαμε απόψεις διαφορετικές από αυτές των δικτατόρων, συρθήκαμε στα μπουντρούμια των φυλακών, βασανιστήκαμε και ταλαιπωρηθήκαμε ποικιλοτρόπως.

Επομένως, με νηφαλιότητα και απεριόριστη υπομονή, πρέπει να υποστηρίξουμε το αυτονόητο: Ότι κάθε φωνή, ακόμη κι αν μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, θα πρέπει να την αφήνουμε να ακουστεί. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική συμπεριφορά και η λογική της ανεκτικότητας».

Για μας, δημοκρατία σημαίνει πολυφωνία. Σημαίνει σεβασμός στη διαφορετικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε ότι η Δημοκρατία θωρακίζεται, όταν όλα είναι στο φως. Όταν υπάρχει προστασία σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ευνομούμενη Πολιτεία. Θεωρούμε ότι μέσα στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε αδιέξοδα ούτε σκοτάδια. Και για να θυμηθούμε τον Βολταίρο: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες».

Δυστυχώς, οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ακόμη κι αυτές που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενέκριναν το ψήφισμα, βλέποντας το «δέντρο» Φίλη και παραβλέποντας το «δάσος», που είναι η προσπάθεια του παλιού και καταδικασμένου από τον ελληνικό λαό κατεστημένου να δημιουργεί διαρκώς ζητήματα, αλλάζοντας την ατζέντα.

Στην ίδια συνεδρίαση, επισημάναμε και ένα γεγονός που δείχνει ότι ο «κουρνιαχτός» που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από πλευράς ορισμένου πολιτικού κόμματος, είναι καθοδηγούμενος και κατευθυνόμενος: Η πολυσυζητημένη συνέντευξη Φίλη στον Ν.Χατζηνικολάου, με τη σχετική αναφορά περί Ποντίων, δόθηκε πριν 10 ακριβώς ημέρες, μετά τα μεσάνυχτα της 2ης προς 3η Νοεμβρίου 2015. Κι όμως, είκοσι ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου 2015, το δεξιοκρατούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από πρόταση του προέδρου του Λάζαρου Κυρίζογλου, μεγαλοστελέχους της Ν.Δ., είχε εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο καλούσε «τον υπουργό Παιδείας κ.Ν Φίλη να μην εμμείνει στις ανιστόρητες και μη νόμιμες απόψεις του τοποθετούμενος δημόσια ή να παραιτηθεί». Κι’ όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, είκοσι ακριβώς ημέρες πριν τις δηλώσεις Φίλη!.


Συμπερασματικά, δεν έχουν άδικο όσοι μιλούν για «μονταζιέρα» και για ένα «κέντρο» που προσπαθεί να ανακινεί και να συντηρεί τέτοιες ανοησίες, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.