Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Τιμή και δόξα στην Εθνική Αντίσταση από το Δήμο Θερμαϊκού

Τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο έπος της Εθνικής Αντίστασης στους αγωνιστές της, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το Ναζιστικό ζυγό, απέδωσε ο Δήμος Θερμαϊκού, με μία λιτή  τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε για πρώτη φορά στο μνημείο των πεσόντων, στη Νέα Μηχανιώνα.
Δίπλα στο Μνημείο: Ο δήμαρχος Ι.Μαυρομάτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Φάμελλος, ο βουλευτής Γ.Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, η
πρόεδρος του τοπικού της Μηχανιώνας, και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι 

Μετά την δοξολογία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, παρουσία των επισήμων και πλήθους κόσμου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου καθώς και σύντομες ομιλίες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.
Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, καθώς επίσης εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ, του αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, των μαθητών των σχολείων της περιοχής, του Πολιτιστικού και του Χορευτικού συλλόγων, της Ένωσης Αποστράτων Θερμαϊκού κ.α., ενώ εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η ομιλία του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη
Στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, σημείωσε πως το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, ήρθε σαν συνέχεια του Έπους του ’40, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό παράδειγμα αντίστασης έγινε πρότυπο για μίμηση, καθώς ζωντάνεψε το βιβλικό μύθο του Δαυίδ και του Γολιάθ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαυρομάτης: «Τιμούμε και θυμόμαστε τη γενιά που δεν λύγισε απέναντι στη ναζιστική κατοχή και αγωνίστηκε για την ελευθερία του έθνους μας. Η Εθνική Αντίσταση πρόβαλε στο λαό μας αλλά και σ’ όλο τον κόσμο ιδανικά ζωής. Και θαυμάστηκε γιατί αποτέλεσε κορυφαίο ιστορικό παράδειγμα πάλης και αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια. Τιμούμε και θυμόμαστε τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα. Η Μηχανιώνα και γενικότερα ο δήμος Θερμαϊκού πρόσφερε μεγάλο τίμημα, προσπάθεια και αίμα στις γραμμές της αντίστασης».
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού επισήμανε ότι ο φασισμός και ο ναζισμός βρήκαν πρόσφορο έδαφος και καλλιεργήθηκαν σε περίοδο βαριάς ύφεσης και ανεργίας, παραλλήλισε την εποχή εκείνη με τη σημερινή οικονομική και κοινωνική ασφυξία που οδήγησαν τα τρία μνημόνια και δήλωσε πως το βάρος της ιστορικής μνήμης δεν μας επιτρέπει να ξαναζήσουμε γεγονότα που στο παρελθόν οδήγησαν στο χάος και σε ολοκαυτώματα.
«Οι Έλληνες δεν αποδέχονται το φασισμό και το ναζισμό, αφού στη χώρα μας γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σήμερα το μήνυμα της επετείου είναι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, κάθε μορφή λήθης, γιατί οι Έλληνες και γνωρίσαμε και ζήσαμε τις ολέθριες επιπτώσεις του. Και τούτο πρέπει να γίνει κατανοητή: Η Εθνική Αντίσταση γέννησε το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις, με ισοτιμία ανάμεσα στους πολίτες της και κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα όραμα επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα», κατέληξε ο κ. Μαυρομάτης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος
Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στάθηκε ιδιαίτερα στη μάχη του Γοργοπόταμου τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, για να υπογραμμίσει πως η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ, με τη συμμετοχή και Βρετανών κομάντος, αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού στη νεότερη ιστορία του τόπου.
Όπως θύμισε, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, της Μακεδονίας και όλης της χώρας, αλλά επίσης ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.
«Η αντίσταση του λαού μας, στα μαύρα εκείνα χρόνια της κατοχής υπήρξε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της πατρίδας μας, μετά το 1821 και το 1912. Η Εθνική Αντίσταση, αποτέλεσε αναμφίβολα, τη συνέχεια του Επους ,πού έγραψε ο Ελληνικός στρατός πάνω στα χιονισμένα βουνά της Αλβανία το1940», είπε ο κ. Φάμελλος. Για να τονίσει με έμφαση ότι η Εθνική Αντίσταση, είχε στόχους και οράματα, για την ελευθερία, για την δημοκρατία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ενότητα του λαού μας. Οράματα που παρέμειναν στο επίκεντρο των μετά την απελευθέρωση αγώνων για Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία από τη γενιά του 1-1-4, του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και καταλήγοντας σημείωσε ότι από τα ιδανικά εκείνα εμφορείται σήμερα και η κυβέρνηση της Αριστεράς στον αγώνα που δίνει για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης
Ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Γιώργος Αρβανιτίδης, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές που πρόταξαν τα στήθια τους στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες κατακτητές, υπενθύμισε ότι η πολυπόθητη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης έγινε το 1982 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με το νόμο 1285 του 1982. Ενώ ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, απευθυνόμενος προς τους μαθητές των σχολείων που κρατώντας σημαίες παρακολουθούσαν την εκδήλωση, σημείωσε την ανάγκη να γνωρίσουν καλύτερα οι νέοι μας το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, επαίνεσε τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την απόφαση να γιορταστεί για πρώτη φορά επίσημα στο δήμο μας η επέτειος της τρισένδοξης Εθνικής Αντίστασης και παραθέτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηρωϊκούς νέους της περιοχής, που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την αποτίναξη του χιτλερικού ζυγού.
Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στον Απόστολο Βαζάκα από τη Νέα Μηχανιώνα, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον τελευταίο χρόνο της κατοχής. Επίσης, στον 22χρονο Γραμματέα της ΕΠΟΝ Νέων Επιβατών, Γιάννη  Κοκόζη, που δολοφονήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1944 και τον 25χρονο από το Αγγελοχώρι, Δημήτρη Γουτσούτση, που εκτελέστηκε από τους Ναζί κατακτητές, μαζί με 100 ακόμη ομήρους στις 6 Ιουνίου 1944 στα Διαβατά. Ενώ ακόμη, απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των τριών νεαρών Εβραίων Μωυσή Ερρέρα, Ισαάκ Αφία και  Ισουά Κοένκα, που εκτελέστηκαν στις 29 Μαρτίου 1943 στους Νέους Επιβάτες.
«Η Θεσσαλονίκη κατέχει το μεγάλο προνόμιο να είναι η περιοχή όπου δημιουργήθηκε ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των κατακτητών η οργάνωση Ελευθερία, που υπήρξε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση σε ολόκληρη την κατεχόμενη τότε από τους χιτλερικούς Ευρώπη», είπε ο Σπ. Κουζινόπουλος.
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» παρουσίασε την ανέκδοτη μαρτυρία του Γραμματέα του ΕΑΜ Νέας Μηχανιώνας, Βαγγέλη Χατζημπιρμπιλού για την καταπίεση των κατοίκων του Θερμαϊκού από τους Χιτλερικού, κάνοντας αναφορά σε ένα τραγούδι που είχε γράψει το 1942 με τίτλο «Αγγαρεία» και το οποίο έλεγε:
                        Αχ πότε θα ‘ρθει η στιγμή,
                        Αχ πότε θα ‘ρθει η ώρα
                        Οι τύραννοι να τσακιστούν
                        Να αναστηθεί η χώρα
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις παρακαταθήκες της Εθνικής Αντίστασης και να τις μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές. «Και τότε, ας είμαστε σίγουροι ότι το τέρας του φασισμού και του ναζισμού δεν θα τολμήσει να ξανασηκώσει κεφάλι σ’ αυτό τον τόπο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.