Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Εισαγγελική έρευνα για "καρτέλ" στα αγροτικά προϊόντα

Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την παράνομη δράση καρτέλ στα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, διέταξε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, με βάση μια ανώνυμη, αλλά αρκετά εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη επιστολή που έφτασε στην Εισαγγελία και την οποία φέρεται να συνέταξε κάποιος αγρότης.

Βαμβάκι, σιτάρι, ρύζι και λάδι φαίνεται ότι φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα σε σχέση με τα χρήματα που μπαίνουν στις τσέπες των αγροτών, εξαιτίας «κυκλώματος» που λυμαίνεται την αγορά τουλάχιστον την τελευταία διετία και πλέον μπαίνει στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας κατ´ εντολήν του εισαγγελικού λειτουργού.
Νόμος 3959
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσόγκας ζητά από τη νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να τεκμηριώσει με εκτεταμένη έρευνα τις «βάσιμες υπόνοιες» που δημιουργεί η επιστολή.
Ζητά να ερευνηθεί επισταμένως αν παραβιάζεται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης ο νόμος 3959 που αναφέρεται σε συνθήκη της ΕΟΚ (πριν γίνει Ε.Ε.) περί λειτουργίας καρτέλ στην ευρωπαϊκή αγορά, να εντοπιστούν φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που καθ’ οιονδήποτε τρόπο επηρεάζουν τις τιμές και κυρίως τις καθορίζουν, κατά παράβαση του ανταγωνισμού.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, που έχει διατελέσει και εισαγγελέας διαφθοράς στο παρελθόν, εντέλλεται -μεταξύ άλλων- στην Οικονομική Αστυνομία:
■ Να γίνει εκτεταμένος διαχειριστικός έλεγχος δειγματοληπτικά στην αγορά.
■ Να ερευνηθούν οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες στη λαχαναγορά.
■ Να γίνουν έλεγχοι τιμολογίων στις λαϊκές αγορές και αλλού.
■ Να γίνει έρευνα τιμολογίων σε εμπόρους και χονδρεμπόρους, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διακύμανση των τιμών και σε τι διαφορές, ώστε να φανεί αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός ή εμπλέκονται καρτέλ που προκαθορίζουν τις τιμές.
Σε βάθος διετίας
Η έρευνα καθορίζεται σε βάθος της προηγούμενης διετίας και εστιάζεται κυρίως σε προϊόντα της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, κυρίως σε βαμβάκι, σιτάρι, ρύζι και λάδι.
Αγροτοσυνδικαλιστές της βόρειας Ελλάδας έχουν μιλήσει και στο παρελθόν για καρτέλ σε αγροτικά προϊόντα και μάλιστα εξαγώγιμα, όπως η ελιά, επισημαίνοντας την πρακτική που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τους παραγωγούς να «παραδίδουν το προϊόν στην όρεξη κάποιου εμπόρου που θα αποφασίσει αυτός την τιμή γι’ αυτό».
Αυτό γίνεται, διότι -σε διαφορετική περίπτωση- οι μεγαλέμποροι αργούν χαρακτηριστικά να δώσουν τιμές στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα το προϊόντα τους να κινδυνεύουν να καταστραφούν.
Ανάλογα πράγματα έχουν συμβεί και με το βαμβάκι. Στο παρελθόν οι εκκοκιστές παραλάμβαναν χωρίς να τιμολογούν το βαμβάκι, λέγοντας στους αγρότες ότι θα τους δώσουν τιμή αργότερα.
Κάτω από την πίεση των παραγωγών άρχισαν να παραλαμβάνουν βαμβάκι, δίνοντας πολύ χαμηλή τιμή, κλειστή και χωρίς διαπραγμάτευση.
Στο μεταξύ, επιχειρηματίες μεταποιητικών μονάδων επιδίδονται σε έναν αγώνα να μαζέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού, με κλειστές τιμές, για να εγκλωβίσουν τους αγρότες, διαδίδοντας πως υπάρχει μεγάλη πίεση διεθνώς και οι τιμές δεν θα ανεβούν άλλο.
Το θέμα των καρτέλ στα αγροτικά προϊόντα έχει φτάσει αρκετές φορές με επερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή και βέβαια έχουν υπάρξει και οι απαντήσεις των κατά καιρούς υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην πράξη ωστόσο φαίνεται ότι τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν, γι’ αυτό και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εισαγγελικής έρευνας που αναμένεται να περαιωθεί το προσεχές τρίμηνο.

Με βάση πληροφορίες από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.